Kent Tarihi - Tekirdağ (Antik Dönemden 19.yy'a Kadar 1.Bölüm)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 32

  • @Elif059
    @Elif059 ปีที่แล้ว +1

    Kardeş yarapsan kayı köyünün hemen 1km ilerisinde gündüzlü köyü ile kayı arasında kalıyor sözü geçen çamurluk ise şuan olan yeni şehir mezarlığının hemen altında kalıyor altı hala sıvı ama üstü kuralıklık malum tarlalar felan yapılmış şuanki sahipleri merih nezih feyzal yarapsanlılara ait bunu belirtiyim 😊👍

  •  2 ปีที่แล้ว +1

    Teşekkürler reis..

  • @slmoztrk2575
    @slmoztrk2575 3 ปีที่แล้ว +3

    Görselleri sunarken Google Maps ten de destek alabilirsiniz, bu arada anlatımınız akıcı ve hoş, başarılarınız daim olsun iyi çalışmalar ☺️

  • @mehmetbaykurd6998
    @mehmetbaykurd6998 2 ปีที่แล้ว +1

    Çitlikönü de Eski mezarligin yanında Yavudi mezarlığı var

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 2 ปีที่แล้ว +1

      Evet belediye bakımını yaptı hatta yakın zamanda

  • @efeylmaz7859
    @efeylmaz7859 2 ปีที่แล้ว

    Ayrıca Köprübaşı Mevkii diye adlandırılan bölgenin adı gerçekten de bir köprüden geliyor tarihi köprüye ait fotoğraflar yayınlandı. Bu hususta köprü olmasıyla dere ya da nehir gibi bir su parçasının olduğunu zannedebiliriz onun dışında fotoğrafın o noktaya ait olduğu kuşku duyulsa dahi burada bölgedeki cadde,sokak isimleri bir gösterge sayılabilir bize Ruşen Güneş Caddesi ile Peştemalcı Caddesi arasındaki o yolun bugün (Yavuz Mahallesi sınırları içerisinde) Tintinpınar Caddesi adındadır.

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 2 ปีที่แล้ว

      Evet o fotoğrafı hatta ben de videodan sonra Tekirdağ ile ilgili bir facebook grubunda paylaştım. Coğrafi şartlar zaten buna kanıt. Ayrıca başka yorumlarda da oranın nehir olduğunu vurguladılar.

  • @traka5980
    @traka5980 3 ปีที่แล้ว

    (Bence Köprübaşıda dere) 😂😂 (Boklu dere)eski sanayiden Yavuz mahallesine ipten köprü vardı tekiranı önünde beton köprü hala asfaltın altında duruyor biz çocukluğumuzda köprüden aşağı bakardık biraz kirli idi ama güzeldi Osman tabak doldurmuştur emeğine sağlık (denizde yüzerken derede boğulma dikkat et)😂😂😂

  • @efeylmaz7859
    @efeylmaz7859 2 ปีที่แล้ว +1

    ben kalenin söylediğiniz yerden bir tık daha yukarıda olduğunu zannediyorum eskiden Tuğlacılar Anadolu Lisesi'nin olduğu Atatürk İlkokulu sınırlarında bu konuda tabii sadece zannetmekle kalıyorum belli bir tezim vs yok bir kitapta öyle bir yorum okumuştum ve coğrafi olarak bana çok mantıklı gelmişti çünkü iki okul arsası arasında belli bir uçurum var ve eskiden Tuğlacılar Anadolu Lisesi'nin olduğu kısım şehri bir çok yönden görebilen bir nokta.Yorumunuzu merak ediyorum elbette.

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 2 ปีที่แล้ว

      Şöyle kalenin sınırları hakkında 1548-49 tarihli kadı sicilllerinde bilgi var. Kalenin kalan son duvar parçalarının inşaat malzemesi olarak satıldığına dair. Bundan dolayı kale sınırları az buçuk belli. Tuğlacılar lisesinin olduğu yerler şehrin biraz yukarı kısımları oraya kadar uzanıyor mu sur duvarları emin değilim.

    • @efeylmaz7859
      @efeylmaz7859 2 ปีที่แล้ว

      @@yasinozdemir983 Yorumunuz ve ilginiz adına müteşekkir oldum

  • @Burak89Irmak
    @Burak89Irmak 3 ปีที่แล้ว +1

    Kelemen'in anılarında Beykoz'a yerleştirildiklerinden bahsedilir.

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 3 ปีที่แล้ว

      Evet haklısınız ben Kocaeli diye hatırlıyordum ama Gelibolu, Edirne, Yeniköy, Beykoz'un ardından Tekirdağa geliyorlar Teşekkürler 😊😊

  • @alikzlkanat6570
    @alikzlkanat6570 3 ปีที่แล้ว

    Hocam bir soru daha sormak istiyorum Trakyanın en eski ve en tarihi ili veya ilçesi hangisidir

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 3 ปีที่แล้ว +1

      Tekirdağ'daki en eski yerleşim yeri Naip Tümülüsü olarak biliyorum ancak Trakya'daki en eski kent konusunda maalesef bir bilgim yok. Arif Müfit Mansel ve daha sonra yapılan çalışmalar var onlara bakabilirsiniz.

  • @alikzlkanat6570
    @alikzlkanat6570 3 ปีที่แล้ว

    Hocam şunu merak ediyorum
    Osmanlı önce Tekirdağı almış
    sonra Edirneyi almış
    Tekirdağ İstanbula daha yakın
    Neden Tekirdağı başkent yapmamış?

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 3 ปีที่แล้ว +1

      Tekirdağ'ın coğrafi konumu başkent olmaya çok müsait değil bence ondan. Edirne ve İstanbul konum itibariyle başkent olmaya daha müsaitler.

  • @neseozen3893
    @neseozen3893 3 ปีที่แล้ว +2

    Yarapsan Muratli yolu üzeri onuncu km

  • @atilgans
    @atilgans 3 ปีที่แล้ว +1

    1.justinyan yaptığı kale ve surlar barborosta dır. rodosto bisante karıştırılmış

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 3 ปีที่แล้ว +1

      Öncelikle merhaba. Hayır Tekirdağ merkezdeki kale I. Iustiniyanus zamanında yapılmıştır. Çünkü Prokopios'un "Yapıtlar" kitabında bahsediliyor. Üstelik 1548 Tekirdağ şeriye sicilinde merkezdeki kalenin son kalıntılarının inşaatta kullanıldığına dair hükümler var. Özellikle Özlem Sert'in kitabına bakacak olursanız kalenin deniz kıyısına yakın yerinde yer alan Piskopos Mahallesinden bahseder (bugün hemen hemen müze ve orduevi çevresine tekabül ediyor). Bunları göz önünde bulundurarak bu bilgiyi verdim. Asıl yerleşimin Barbaros'ta olduğu Hikmet Çevik'in Tekirdağ tarihinde geçer. O sur kalıntılarını sadece Barbaros'ta gördüğü için asıl kale yapılan yerin orası olduğunu söyler ama üstte yer alan bilgiler dikkate alınınca ve Tekirdağ her zaman merkezi bir konumda yer aldığı için I. Iustinanus'un yaptırdığı kalenin Tekirdağ'da olduğu ihtimali artmaktadır.

    • @atilgans
      @atilgans 3 ปีที่แล้ว

      @@yasinozdemir983 tekirdağ rodosto surları var elbet ancak liman olarak tekirdağ çok uygun bir alan değil ne var ki 1100 lere kadar tekirdağ merkez çiftlik ve bağların olduğu bir alan batıda barboros doğuda heraion çok daha büyük yerleşimler arkeolojik kalıntılarda bunları kanıtlıyor .

    • @atilgans
      @atilgans 3 ปีที่แล้ว

      @@yasinozdemir983 tekirdağ kıyı şeridinde bulunan şehirler traklardan çok milet foça somoslu kolonicilerin kurdukları kasabalar . traklar çoğunluk olarak vize civarı güneyde ise balkanlar naip ışıklar yörelerin de yaşadıklarını ancak arkeolojik kalıntılar ile anlayabilyoruz

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 3 ปีที่แล้ว

      @@atilgans bence Barbaros'un kıyı şeridi daha uygun olabilir ama iç bölge ile bağlantısı biraz zor gibi. Ulaşım Tekirdağ'a daha kolay o yüzden öyle düşündüm.

    • @yasinozdemir983
      @yasinozdemir983 3 ปีที่แล้ว

      @@atilgans doğru videoda söyledim Heredot'un şehri Samosluların kurduğunu söyledi diye. Tekirdağ'da Trak mezarları ortaya çıktığı için ona vurgu yaparak bölgede Trakların yaşadığını söyledim. Ona daha fazla vurgu yapmamın nedeni ile kalenin konumunu tespit etmesi açısından bir veri sağladığı için yoksa Heredot'ta Samoslular kurdu şehri diyor.