İzledik: Okan Bayülgen'den Richard #13

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ต.ค. 2024
  • Okan Bayülgen'in, Shakespeare’in ünlü trajedisinden hareketle yazıp yönettiği Richard'ı izledik.
    Oyundan, içimizdeki ve başımızdaki ağrılar eşliğinde ayrıldık. Geçmişin ötekileştirmesinden sıyrılamamış 3. Richard’ın bu trajedisine, Richard Hell ile birlikte isyan ettik.
    Oyun öncesi okuduğumuz olumlu ve olumsuz yorumlardan çıkarımlarımız ile realitedeki 3. Richard’a ve Shakespeare’in 3. Richard’ına çok iyi çalışarak yola çıktık. ‘Gerçekteki 3. Richard ile bunu hakikate taşıyan Shakespeare’deki 3. Richard kimdir?’ sorularını cevaplayıp kendimizi Okan Bayülgen’in Richard’ına hazırladık.
    Çalışmamız ile çok iyi bir karar aldığımızı oyunun ilk dakikalarında fark ettik. Lineal bir zaman akışında ilerlemeyen oyun, puzzle parçaları gibi bir resmi tamamlamaya çalışıyordu. Shakespeare’in 3. Richard’ını farklı perde ve oyunlarla bizlere aktaran oyunculara, tiyatrolarına sığınmış olan Richard Hell’in müdahaleleri eşlik ediyordu.
    Shakespeare ile ötekileştirilerek kültleşen 3. Richard, başka bir öteki ‘sığınmacı’ Richard Hell ile kader ortaklığının tragedyasında kendilerini var etme derdindeydiler.
    Okan Bayülgen, eski öğretilerin ekseninde şekillenmiş ‘kötülüğün timsalindeki’ kambur, çirkin Richard’ı; modern çağın gerçekleriyle arındırıp, İngiliz tarihindeki diğer iz bırakmış karakterlere uygulandığı gibi ait olduğu ihtişamlı ‘gerçek’ yere koyuyordu.
    Shakespeare’in saray yazarı olduğunu, kraliyetin, hanedanlığın itibarını, otoritesini halka empoze eden bir figür olduğunu açık dille savunan Okan Bayülgen, bu yöntemle krallığa başkaldıranlara uygulanan Post Truth’dan nasibini alarak halkın gözünde şeytanlaştırılan 3. Richard’ın ‘dürüst bir kötü’ olduğunu bizlere anlatıyordu.
    Bu anlatı, ötekileştirme, bireycilik, iyi-kötü, güzel-çirkin olgularıyla, ünlü filozofların aforizmalarıyla tasvir edilerek, bir ‘Post Truth’ çerçevesine yerleştiriliyordu.
    Tiyatroya sığınmış olan bir göçmen, kütüphanede bulunan Dostoyevski, Schopenhauer, Nietzsche gibi filozofların kitaplarıyla vakit geçirmektedir. Tiyatroda provaları süren 3. Richard oyununun da metnine hakim olan bu göçmen kendini 3. Richard ile özdeşleştirerek, oyuna ve metne sık sık müdahaleler etmektedir.
    Filozofların öğretileri ve Shakespeare’deki 3. Richard ile kafası karışmış olan bu göçmen kendine Richard Hell diyerek, döneminde şeytanlaştırılarak ötekileştirilen Richard’a dokunmaya, onu ‘dürüst bir kötü’ olarak taçlandırmaya çalışıyordu. Sadece taht hırsı yüzünden, kendi hasediyle ‘kral olabilmem için krallık için ölmem lazım’ diyen 3. Richard’ın kötülüğünün, günümüzdeki ‘adalet, refah, huzur, bağımsızlık’ sloglanlarıyla çıkan çatışmaların, ayrımcılıkların ve savaşların kötülüğünden daha samimi olduğunu bizlere anlatıyordu.
    Post Truth ile hakikati tanımlama tekelini elinde bulundurarak toplumu, bireyleri yönetmeye çalışan devletlerin inşa ettiği ‘sıradanlığın hükümdarlığı’ kalesi, oyun boyunca gedikler vermeye devam ediyordu.
    Oyun devam ettikçe içimizdeki hayvan yanıyor, iftiralara maruz kalan Richard Hell’in suçsuz olduğunu bilerek sonun gelmesini bekliyorduk.
    Son geldiğinde ise Okan Bayülgen seyircilerin arasından koltukların üzerinde yürüyor ve ‘Suçlu Richard’ diye bağırıyordu. Bu nidalara eşlik edenler ve bu coşkuya kapılmayıp sessiz kalanlarla birlikte toplumun ayrışmış, ikilemde kalmış resmi son sekansta çizilmiş oluyordu.
    Böyleydi hayat, böyleydi yaşam. Gerçeği görmemize rağmen bizden istenen neyse dilimizden o çıkıyordu. Çıkmasa bile sessiz kalıp üzerimize yürüyen devin yolunu açıyorduk. Koca oyun son sekansta tekrardan en salt hali ile oynanıyor ve suçsuz adamı suçlu olarak ilan edip perdeyi kapatıyorduk.
    💛Kanalımıza abone olmak için: / projeksinatonalsanat
    Vlog İçeriklerimiz İçin: • Amadeus'a Gittik! #Vlog
    Kitap Önerileri İçin: • Okuduk: Anız Ateşleri,...
    İzlediklerimiz İçin: • İzledik: Nuh Tepesi #1
    Proje: Kasti Sancılarımızın İlginç Normali'ne destek olmak adına, bizi farklı sosyal medya mecralarından takip edin:
    Mağaza: shopier.com/pr...
    Blog: projeksin.com
    Twitter: / projeksin
    Instagram: / projeksin
    Tiktok: / projeksin
    #richard #okanbayülgen #tiyatro #zorlucenter #williamshakespeare

ความคิดเห็น • 5

  • @yaseminsanciii
    @yaseminsanciii 11 หลายเดือนก่อน +2

    Her şeyiyle kusursuz bir oyundu... Oyunu da çok iyi anlatmışsınız zihin açıcıydı teşekkürler..
    PS-1: Kamera arkasında bulunan anlatıcının sesi daha net geliyor ve daha çok konuşmuş...
    PS-2: Bacım seni kamera karşısında zorla tutuyorlarsa üç kere kolunu kaşı gelip kurtaralım :))

  • @tolstoyunsakal5684
    @tolstoyunsakal5684 11 หลายเดือนก่อน

    İzlemiş kadar olduk.. Ellerinize sağlık..

  • @mervebor
    @mervebor 11 หลายเดือนก่อน

    Şişmaniye < pişmaniye < richardiye 😂😅
    Oyunu izlemeyemedim ama oyunun güzelliği yazarının kaleminden bellidir.
    Çerez bilgi için teşekkürler 🤌🏻🤌🏻🤌🏻

  • @tugbakara1602
    @tugbakara1602 11 หลายเดือนก่อน

    😊😊😊

  • @tugbakara1602
    @tugbakara1602 11 หลายเดือนก่อน

    🤗🤗🤗🤗🤗🤗