#bağlama34

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 36

  • @ismailakar61
    @ismailakar61 ปีที่แล้ว +1

    Ustam can direği kapağın çökmesini engellemez tellerden gelen sesi eşik aracılığı ile tekneye iletir yanlış bir bombe verilirse hiç bir can direği kapağın çökmesini engelleyemez (kemençe için)

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  ปีที่แล้ว

      Can direğine sadece bu manayı yüklerseniz şöyle teknik bir soru ile karşılaşırsınız ..can direği olmayan gitar bağlama ud vs gibi enstrüman larda rezonans nasıl iletiliyor??o zaman can direği kullanılmayan enstrüman dan ses alınmaması gerekiyor!!bence her ikisi de doğru direğe tek bir amaç yüklemek doğru olmaz..

    • @ismailakar61
      @ismailakar61 ปีที่แล้ว

      @@nidamuzik8236 benim bahsettiğim konu video içinde can direği kapağın çökmesini engeller fakat bağlamada böyle bir durum yok dediğiniz için ben bu açıklamayı yaptım yani konu rezonans değil hocam iyi günler 🙏

  • @mezcelinbezcelin8871
    @mezcelinbezcelin8871 3 ปีที่แล้ว

    Sen ne güzel Bir insansın böyle sevgililer 62☀️☀️☀️☀️❤️❤️❤️❤️🌹🌹

  • @hasancetin826
    @hasancetin826 3 ปีที่แล้ว

    emeğinize sağlık hocam

  • @RuslanNasirov
    @RuslanNasirov ปีที่แล้ว

    Ustad, akordu bırakmadan kapagi çökmekten korumak icin köprüyü bilege sürükleme yöntemi konusunda ne düşünüyorsunuz? (Çalmak icin köprüyü yerine getirip, saklarken köprüyü bilege sürüklemek seklinde)

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  ปีที่แล้ว +1

      Anlattık ya bunu.o yöntemi de kullanabilirsiniz ama yine akordun gevşemesi gerek aksi halde teller köprüyü keserek deforme eder.

    • @RuslanNasirov
      @RuslanNasirov ปีที่แล้ว

      @@nidamuzik8236 Üstad size özelden nasıl ulaşabilirim? hakkında kısmında eposta ya da başka bir bilgi bulamadım.

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  ปีที่แล้ว

      @@RuslanNasirov nida_muzik instagram hesabından

  • @alisakr5400
    @alisakr5400 3 ปีที่แล้ว

    emeğinize sağlık

  • @Musicagine
    @Musicagine 2 ปีที่แล้ว

    Hocam bu kapak cokmesi gozle ayirt edilebilirmi yoksa barizmi malum itiraz edenler gozle gorulebilir olarak algilior fibime gelior.. ayrinti yi verseniz 1 mm bile cokebilir mi demek istiorsunuz

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  ปีที่แล้ว

      belli bir süreden sonra gözle görülür bir hal alır.saz basınç altında (akortta ) bırakıldığı sürece çöker...fizik yasası bu...

  • @MT-tz5wv
    @MT-tz5wv 3 ปีที่แล้ว +1

    8:20 bu bilgi yanlış!
    Bahsettiğiniz 40-90kg hepsi kapağa binmez; tel ile tarağın yaptığı açının tanjantı kadarı kapağın üstüne biner, ki bu da 1-2 kg arasındadır!

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  3 ปีที่แล้ว +1

      Köprü nün açısına dikkat çekmemizin sebebi de bu... ikinci basıncın zamana göre yayılması...yani süreyi de hesaba katmak... örnek: 1 kg P 23 cm A(kabaca kapak) süre ? Kapağın ağaç olduğunu ve harekete meyilli olduğunu da düşünürsek ve P nin zaman birimine bağlı olarak artması kaçınılmaz.yaklaşık kabul edilen 42 kg gerilim basıncı açının bozulması ile artar.bunu tanjant ile üniversite deki profesörlere anlatamıyoruz kaldı ki amatör saz icracılarına anlatalım...o nedenle özet:sazınızı akortlu bırakmayın...kapak çöker sap atar diyoruz...bu basit gerçeğe bile itiraz edenler var...konuyu tanjant ile açıklamaya kalksanız kim bilir ne olurdu? teşekkürler açıklama için

    • @MT-tz5wv
      @MT-tz5wv 3 ปีที่แล้ว

      @@nidamuzik8236 Hmm, profesöre bile anlatamıyorsunuz🤔. Tmm şimdi anlaşıldı.
      Yalnız, şunu belirtmek isterim; kuvvetin büyüklüğü zamandan bağımsızdır, dolayısıyla kuvvetin uygulanma süresinin de kuvvet üzerinde bir etkisi yoktur, zaman içinde kuvvetin şiddetinde bir değişiklik olmaz, sadece uzun süre uygulanan fazla olmayan kuvvetin kapağın deformasyonunda bir etkisi vardır. Eğer imkan olsaydı da köprünün altına bir çip/sensör koyarak köprüye binen yükü ölçebilseydiniz bunun 1-2kg aradında gösterdiğini, daha fazla göstermediğini görürdünüz, ne kadar uzun süre çipi/sensörü orda tutarsanız tutun, farketmez. Ama kapağa uygulanan kuvvetin "büyüklüğünün", "süresi" ile birlikte kapaktaki deformasyona etkisi vardır. Bu bağlamda söylediğiniz "bağlama akorda bırakılmaz" doğrudur, veya "bırakılmaması daha iyi olur" daha doğrudur (çünkü "her akortta bırakılan sazda kapak çökecek" diye bir kural da yoktur). Çünkü bahsettiğiniz gibi, kapak yumuşaktır (ki ses verebilmesi için esneyebilmesi, esneyebilmesi için de yumuşak olması gerekir), bunun için 1-2kg bile uzun süre kapağın üstünde baskı olarak durması, zamanla kapakta deformasyona sebep olacaktır. Sanıyorum, bir profesöre anlatamama sebebiniz de terminolojideki anlam karmaşası!😉Gene de bilgi için teşekkürler...

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  3 ปีที่แล้ว +1

      @@MT-tz5wv daha kısa olarak.sazınızı akortlu bırakmayın...

    • @anlozturk4912
      @anlozturk4912 3 ปีที่แล้ว

      @@MT-tz5wv dostum hoca bunu en basit haliyle anlatmak istemiş bende ona dikkat ettim. zaten bu gibi detaylara girilirse dersin saatlerce sürmesi matematik hesabı vs yapılması lazım. burda zamana bağlı olarak değişken durumda olan malzemede kapak yani ağaçtan olduğu için sürekli bir gerilim altında değişim göstermesindeı çok etki edecektir.

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  3 ปีที่แล้ว

      @@utkumuzikbaglamaatolyesi8712 şöyle anlatalım o zaman daha anlaşılır olacak sanırım...elinize 1kg aldınız ve kolunuzu yere 180 derece paralel uzattınız..kola uygulanan basınç 1 kg.5 saat sonra ağırlık sabit değerken koldaki (yorgunluk) deformasyon etkisi kola 1 dakikada uygulanan basınçla aynı etkiyi yaratmaz..deneyiniz lütfen...ikincisi çalım esnasında kapağın diafram hareketini düşünürsek stabil hale nazaran daha düşük bir basınç hissedilir.. şöyle ki eliniz ilk deneyde sabitti ikincide yoruldukça elinizi sallayın..onu da anlayacaksınız...(ümit ediyorum). üçüncüsü yukardaki yorumları okursanız gerilim basınç dönüşümü yaklaşık 1ve 4 kg arasındadır(kapağa binen yük).ama tel gerilim hesabı 40 90 kg basınç aralığındadır...o hesabı kim yaptıysa otursun bir daha yapsın....son olarak kullanılan tellerin teknik olarak açıklama sı çelik halat tır...tam olarak öyledir.. basitçe anlatacak olursak...bağlamaya taktığınız telleri alıp saç örgüsü gibi bir araya getirin....GÖZLERİNİZE İNANAMAZSINIZ....

  • @kadriavci9500
    @kadriavci9500 3 ปีที่แล้ว

    Çook iyisin ustam nerden böyle örendin. ..

  • @selimtanrverdi
    @selimtanrverdi 3 ปีที่แล้ว

    Yani kapağın kralını da usta en iyi şekilse taksa 1 yil sonra tekrak kapak mi degiştirecegiz🤷

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  3 ปีที่แล้ว

      Hayır... bağlama nın ağaç tan yapılan bir şey olduğunu unutmayacağız... gerekli önlemleri alıp ömür boyu kullanacağınız..

  • @falke6617
    @falke6617 3 ปีที่แล้ว

    gönlüne saglik sagol mahir usta

  • @raywan237
    @raywan237 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba Ustam.
    Bağlama surekli akortlu birakilirsa en geç 1 sene içinde kapak çöker diyorsunuz. Ben böyle bir durum görmedim kendi bağlamamda.

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  3 ปีที่แล้ว +1

      Sağlam yapmışlar o zaman

    • @raywan237
      @raywan237 3 ปีที่แล้ว

      @@nidamuzik8236 Evet hocam ladin kapak, gürgen saplı. Ama işçiliği iyi özellikle kapak iyi seçilmiş baya.
      Saygılar.

  • @babaanne9662
    @babaanne9662 3 ปีที่แล้ว

    usta bence teknenin formunun sesi etkilemediği hakkında yanılıyorsun. ankara'da şükrü demirci ustanın kendine ait farklı bir yaprak tekne formu var. bu formdaki teknelerin sesi kulakla ayırt edilebilir şekilde gür çıkıyor. bir göz atmanı öneririm.

    • @nidamuzik8236
      @nidamuzik8236  3 ปีที่แล้ว +1

      O konuyu anlattım bağlama1 2 diye yapılan video ları izleyebilirsiniz...

  • @rdvanyavuzlar841
    @rdvanyavuzlar841 3 ปีที่แล้ว

    Merhaba 😉🙋🏻‍♂️👍🏼