Herkes burada köylülere yönelik eleştirilerde bulunmuş, ancak şiir aslında toplumsal ve varoluşsal sorunları köylüler üzerinden anlatmakta. ‘Öldürmek’ ifadesi mecazi bir anlam taşır ve kurtarmak manasında kullanılabilir. Bu durumu yalnızca köylülere mal etmek yerine, genel olarak toplumun cahil zihniyetinden kurtulması şeklinde değerlendirebiliriz.
ปีที่แล้ว +45
bu kadar net gerçeklerle yüzleşmek beni derinden sarstı. sanatçı/edebiyatçı dediğin bu tespitleri yapabilendir işte, tebrik ederim.
Köydede kafa yapısını değiştirmiş medeni insanlarda var benim amcam kızlarını özgür yetiştirdi şehirli biriyle evlendirdi ve sosyalist biri her köylü cahil değil
@@Cn-fj4us Güzel yorumunuz için teşekküer ederim. Bende sosyalist bir devrimci olarak Şükrü Erbaş'ı kınıyorum. Şiir yazmamış köylülere küfürler hakaretler etmiş... Kanalımdaki şiir kliplerine bakabilirsiniz... Saygılarımla...
Olum sen hangi yüzyılda sın yani senin bahsetmene göre bu köylüler taş devrinde yani karılarını döver derken birkaç karısımı? Anlamadım neyse senin baban değişik o zaman
1972 de Kendi köyümde ilkokulu bitirdikten sonra Diyarbakır 'da Ortaokula Kaydımı yaptılar Lise , Askerlik sonrası Devlet memurluğu sonrası emeklilik, Köye yaz tatillerinde gelir giderdim 50 yıl aradan sonra kendi köyüme yerleştim, Köy kökenli bir insanım, Şükrü hocanın anlattıklarına %100 katılıyorum , Kitabın ortasından anlatmış, yani az bile anlatmış,👏Zor insanlar sırtında on yıllarca taşı on saniye indir o zaman görürsün . Yaşam tarzları böyle, Kimse onları değiştiremez.
Bu şiir bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının üzerine alınması gereken bir şiir. "Köyden indim şehre" ile bir gecede şehirli olunamıyor. hâlâ şehir hayatına adapte olmamış insanlarız çünkü ebeveynlerimiz,dedelerimiz-nenelerimiz köylüydü, onlar bize bu mirası bıraktılar. O yüzdendir ki şehirde yaşamasına rağmen köyden getirdiği gelenekleri şehir hayatına empoze eden milyonlar var. Maalesef ki köyden kente göçen insanlar şehirlileşmedi, o insanlar kentleri köyleştirdi.
Buna çok şahit olmuşluğum vardır. Ve bu saçmasapan özgüven şaşkınlıkta tavan yaptırır insana, buraya kadar dersin. Çok sinir bozucu, tamamen idealist insanlar için güzel bir simülasyon alanıdır köyler.
O kadar güzel değinmiş ki herşeye o kadar güzel adım adım anlatmış ki gerçekten öyleyiz ben bir köylüyü ve bunlardan kurtulmaya çalışan bir köylü. Onun için yalnız kalıyorum hep çünkü gerçekten düzelmek istemiyorlar 👏👏👏👏
Kendilerini hiç bir zaman geliştirmezler ve taş devrinden kalma hareketlerler kendilerini sergilerler.Açıkcası harika bir şiir👍 doğruyu dizelere yansıtmış yazar.
Eğitirsek belki kurtarırız. Ama sadece bizim çabamızla olmaz, kendileri de istemeli bunu. Oysa temiz insanlar da var içlerinde ve o köylüler o temiz insanlara kendi aralarında "enayi" derler.
Ben medeniyeti medeni insanlardan değil Medeniyetsiz insanlardan öğrendim. Çünkü medeniyetsizliğin iğrenç bir şey olduğunu görmedikçe anlayamıyorum. Bana karşı yapıldığı zaman ne kadar iğrenç bir şey olduğu öğrenip insanlara karşı yapmamaya çalışıyorum ama insanlar yapmaktan vazgeçmiyor
Güzelim İstanbul'u Ankara'yı İzmir'i bozanlar bunlar zaten paraya taptıklarının farkında bile degillerdir yaptıkları 5-6 cocugu da kendileri gibi büyüttükleri için bulundukları yeri cehenneme çeviriyorlar. Bu üç şehirden nefret ederdim eskiden ta ki sebebini öğrenene kadar.
@@furkansengul8111 degil zaten. Yesilcamda da anlatilan buydu istanbula yogun goc donemini anlatiyordu o filmler. Eski istanbullulari gorebilecegin yerler cok az ki gordugunde de insanligiyla kibarligiyla gozune carpar :)
@@emretunalicfg Sivas Yozgat gibi yerlerin dışındaki köyler şairin anlattığı yerler gibi değil çoğu yeri gezdim gördüm. Şuan burda köylülere laf eden kişilerin %900'ü de kırsal alandan göçme insanlar. Yukarı baktıklarında duman gören, egzoz gazlarıyla nefes alamayan, etrafına baktığında tek bir ağaç bile göremeyen, beton yığınında asgari ücrete çalışan kravatlı, ciğerleri bitmiş kanserli şehirliler yaşadıkları bu berbat yere göre kendilerini şehirli (%900 ü göçme) ilan edip medeni olduklarını sanıyorlar
O yüzden atam Köy okulları projesini hayata geçirdi. Ah ah o 2. dünya savaşından biraz daha güçlü çıksaydık köylü ve toprak devrimini gerçekleştirebilirdik.
Şiirin köylüler hakkındaki haklılık payı çok büyük, ama tüm ülke için haklılık payı daha büyük köy veya şehir fark etmiyor. Cahil kalmayı tercih eden insan sayısı köylülerden fazladır.
Birkaç sene önce bu şiire aşırı sinirlenirdim. Şu anda haklı olduğunu düşünüyorum. Aslında genel olarak insanlığa olan inancımı, sevgimi kaybettim diyebilirim.
Bu şiirde eleştirilen şey "köylülüktür" köylülük de medeniyetin tersidir. Yani cahilliktir köylülük. Medeniyet kelimesi de medine kelimesinden gelmektedir. Medine demek,şehir demek, medeni demek şehirli demektir. Yani köylü olmayın, şehirli olun denmek isteniyor şiirde. Şiirin sonunda "köylüleri söyleyin nasıl, nasıl kurtaralım" diyerek de bence Şükrü Erbaş, umudunun olmadığını gösteriyor.
@@eryetis9342 köylülük özdür, binlerce yıldan gelen ve az biraz ayakta durabilmiş özdür, köylü cahil değildir, ne yazık ki günümüz kapitalist kan emici sistemi köylüleri ve sadece köylüler değil diğer tüm insanları cahilleştiriyor, bunun köylülükle veya başka birşey ile alakası yok, insan özünden uzaklaştıkça sapıtır, köylülük özden uzaklaşmayandır,
Çok şükür köyde doğdum köyde büyüdüm kitap gazete okumayı okuduklarımın sayısını unutacak kadar okumayı seviyorum ve bir okadarda zeytin ve meyve ağacı ekip üretmeyide dişlerimizi de her gün fıralamayıda. eşimdende ve oğlumdada küfür bile duymam kendi halinde yaşar giderdik her kes birbirine çok samimi çok yardım severdi taki medeni şehirliler Edremit Altınoluk Akçayı keşfedinceye kadar türbanlı gelip mayolarla denize giren yarı değil tam çıplak insanlar modası geldi, hastanede pastanede bankada sıra kavgası geldi otobüste parasız Türkiye turu yapanlar geldi şehirde duydumuz her medeniyet geldi sizin gibi düşünenler sayesinde tarım hayvancılık nerdese bitti market ve şirket hamalı insanlar olduk ,birde sattığımız tarlaları n yolları kapatıldı medeni şehirliler sayesinde nefes alacak alan kalmadı sizlerde biliyorsunuzdurki üniversite kızları bile medeni parası çok kariyeri üst sınıf insanlar tarafından en çok ... Neler yaşadığını biliyorsunuz dur diye düşünüyorum. köylü değilde kötü insalar öldürülmeli deseydiniz keşke dünyada pek az insan kalırdı bence . Ve kıyafetiniz bıyığınız saç kesiminiz le tıpkı köylü erkekgine benziyorsunuz tarzınızı değiştirin bence köylü nazik sabırlı ve üretici bir millettir köle ve hırçın değildir bilgilerinize
@@NazanHicdurmaz sizin gibi düşünenler sayesinde tarım hay. Bitti demişsinde son 20 yılın tarım hayvancılık politikasını alınan karaları bi incele derim. Senin şansına küçük şirin bi yer denk gelmiş olabilir. Yazı zaten bütün köylüler demiyor ama tespitleri genelleme yapılacak kadar içler acısı doğrulukta. Bunu yazan adamda kapitalizm sevdalısı olduğunu düşünmüyorum kanayan yaraya parmak basmış ama müslümanların geneli böyledir cahil yobaz bağnaz uçkurunda düşkün çıkarcı pislik arsız.
Yok aslında bir birimizden farkımız.uzun yıllar önce Çetin Altan'ın bir köşe yazısında ; Ķöylülükten kurtulamazsak memleket gelişmez ,olduğu yerde sayar diyordu.
Bu şiiri eleştirmek veya yorumlamak tabii ki kişisel bir tercih meselesi. Ancak, belirtmek istediğim birkaç nokta var. Şükrü Erbaş gibi birçok ünlü şair ve sanatçı, köylerde doğmuş ve kökenlerine bağlı kalmıştır. Örneğin, Şükrü Erbaş Yozgat'ta doğmuş, bu ilin kasabasında büyümüş bir köylüdür. Yozgat, şu an bile köyler gibi düşünülen bir yerdir. Ancak, bu, buradan gelen insanların kültürel zenginliği ve toplumsal değerlere olan bağlılığına bir örnek olarak gösterilebilir. Köylerde yaşayan insanlar, genellikle doğaya, hayvanlara ve birbirlerine karşı büyük bir saygıyla yetişirler. Ayrıca, suç oranlarının köylerde daha düşük olduğunu göz önünde bulundurmak önemlidir. Herkesin farklı bir yaşam hikayesi ve bakış açısı olduğunu unutmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, farklı görüşlere saygı göstermek ve saygılı bir dil kullanmak, daha zengin bir tartışma ortamı yaratabilir. İnsanların doğruyu ve güzeli farklı şekillerde algılayabileceğini unutmayalım. Şiiri edebi açıdan değerlendiren yorumlara saygı duyarım. Ama köylülere aptal demek “köylü milletin efendisidir “ sözüne ne kadar mesafede.
Bu metin bir şiir değil de düzyazı olsaydı dediklerinizde haklıydınız. Şairin bu konuda yaptığı açıklama da var. "Köylülerin yaşadığı hayatın daha iyi olması gerektiğini savunuyor." Bir metin şiir ise normal hayatta kullanılan anlama gelmez. Şiir, bize birçok kapı açar. Velhasıl şiirin sonunda "Köylüleri söyleyin nasıl, nasıl kurtaralım?" diye de soruyor. Şiirle kalın
@@muhammedmünzevi Düzyazı/şiir ayrımı konusundaki görüşünüze kesinlikle katılmıyorum. Edebiyat, her alanıyla genelleme yapmayan, insanları sınıflandırmayan, incitmeyen eserleri barındıran bir yapıdır. Hiciv yapılabilir ama asla insanların doğuştan elde ettikleri durumları (köyde doğmak gibi) genelleyerek aşağılamaz. Şiir gerçeği kesinlikle yansıtmıyor. Şiirde bahsedilen hezeyanların daha fazlası şehirlerde yaşanıyor. Şiirin sonunda bir cümle ile her şeyi kurtaramazsınız. Sizin savunduğunuz o son cümle bile acıma duygusu barındırıyor. Şair acımaz, acı çeker. Benim rahatsız olduğum şey şu idi. Yorum yapanların büyük çoğunluğu bu durumu onaylıyor ve köylü insanlara kin kusuyorlar. Yazan kendini marjinal sanıyor. maalesef insanlarımız nefretlerini fikir gibi sunuyorlar. Güzel şiirlerle kalın.
Şöyle söyleyeyim. Şükrü Erbaş, Yozgatlı ve Toprak Mahsulleri Ofisinde memur olarak çalışmış bir şairdir. Köylülere kindar değildir. Ben kendisiyle tanışıyorum ve bu konu üzerine tafsilatlı konuştuk. Burada köylüden kasıt köylerde yaşayanlar değil. Zaten günümüzde köylü diye bir özne de kalmadı. Şehirler büyük kasabalardan ibaret. Burada kastedilen benim kanaatime göre "köy zihniyeti"dir. Şiirde anlatılan şeylerin de gerçeklik payı yok değil. Bütün köylüleri harcamayalım zaten genelleme olmamalı. Süleyman Demirel bu şiire değer verip Şükrü Erbaş'a mektup bile yazdı zamanında. Dolayısıyla öyle tek seferde dinlenip yahut okunup çözülecek bir şey değil. Bu gerçekleri tespit edip çözmeli ve ülkemizi daha iyi bir yer haline getirmeliyiz. Asıl köylüler şehirlerde yaşayıp mesire alanlarına çocuklarının bezlerini bırakanlardır. Daha fazla uzatmayacağım. İyi geceleriniz olsun. Şu videoda şair kendisi cevaplıyor mevzuyu. th-cam.com/video/uASiGVYZBOs/w-d-xo.html
@@muhammedmünzevi Şükrü Erbaş’ın “Senin Korkularını Benim İnceliğimi” şiirinin muhteşemliği karşısında ağzım açık kaldı. Ancak bu şiiri karşısında ağzım kapandı. Attığınız videodaki savunmasını ve niyetini şiirde işleyebilirdi. Yorumlarda bir arkadaşın da dediği gibi tespit değil küfür içeriyor. Şiir, köylüyü değil kötüyü betimliyor. Keşke adı “ Kötüleri Niçin Öldürmeliyiz ” olsaydı. Ama ben şiirden ziyade yorum yapan kişilerin şiire edebi açıdan bakmayıp 3. Sayfa haberi gibi değerlendirmelerine serzenişte bulundum. Ülkede o kadar gereksiz ve basit konular hakkında tartışmalar yapılıyor. Böyle büyük bir şairin şiirini tartıştığım için mutluyum. Düşüncelerimi dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Edebiyata katkılarınızdan ve seslendirmelerinizden dolayı da gerçekten mutluyum. Yüreğinize sağlık. Sağlıcakla kalın .
Reis adam ztn oldürmekten bahsetmemiş hiç bir kurnaz adam eğitilmez yani son konuşmasını dinledim köylüleri söyleyin nasıl kurtaralım diyo dikkat edersen reis hiç bir şair insan öldürmez.
Köylüyüm...Bu şiirin tam tersiyim... şiire gelirsek köylü zihniyet açısından doğru tespitler var ve bu zihniyet değişince birseyler değişebilir. Kentli nüfusun bu çağın bu hale gelmesinde etkisi çok daha fazla. Burjuva sömürüsü ve kentlerin varoş kesimlerinide unutmamak gerek.
@@yucelgunay1592 köylü köylüdür...hatta ülkenin yüzde 10 ülkenin hariç yüzde 90 ülkenin köylüdür. Zihniyet meselesine gelirsek ülkenin ıq ortalaması çok düşük. Bu anket de kentlilere yapılıyor.
1960ların bbc videoları var anadoluyu dolaştığı, köylü köpekelrin ve zihniyetilerinin ne mal olduğunu gayet ne anlatıyor. biz 1000lerce yıldır köyüden çıkmamış bu kapalı ve cahil halka demokrasiyi nasıl öğreteceğiz diye bitiyor.
+100.000 görüntülenme için çok teşekkürler. Diğer şiirlere de beklerim. Şiirle kalın...
Şiirin inkar edilemez gerçekleri anlatması, şairin buna cesaret edebilmesi beni etkiledi.
Bu yorum da, ziyadesiyle..
Ben yozgatlıyım ve bu şiiri bilmiyordum, anlatmak istedigim ama anlatamadığım, bire bir yaşadığım bu halleri ustaca anlatmış şair
Köyde biraz yaşayan ya da köylü tanıdığı olan herkes şiirde anlatılanların ne kadar doğru olacağını anlayacaktır
Köyde yaşamaya gerek yok büyükşehirler de fazlasıyla köylü var en kötüsü de köylü zihniyetli gençler
Herkes burada köylülere yönelik eleştirilerde bulunmuş, ancak şiir aslında toplumsal ve varoluşsal sorunları köylüler üzerinden anlatmakta. ‘Öldürmek’ ifadesi mecazi bir anlam taşır ve kurtarmak manasında kullanılabilir. Bu durumu yalnızca köylülere mal etmek yerine, genel olarak toplumun cahil zihniyetinden kurtulması şeklinde değerlendirebiliriz.
bu kadar net gerçeklerle yüzleşmek beni derinden sarstı. sanatçı/edebiyatçı dediğin bu tespitleri yapabilendir işte, tebrik ederim.
Düşünceleri degişmeyen ,cahil , vicdansız, ve kaba insanlar.... ayrıca tek icraatları gıybettir... şiire kesinlikle katılıyorum
Teşekkürler. Daha fazlası için abone olup destek olabilirsiniz. Şiirle kalın
Köydede kafa yapısını değiştirmiş medeni insanlarda var benim amcam kızlarını özgür yetiştirdi şehirli biriyle evlendirdi ve sosyalist biri her köylü cahil değil
@@Cn-fj4us Elbette genel algı şiirde bahsedildiği gibi değil. Diğer yorumlarda da söylediğim gibi eleştirilen şey zihniyettir. Selamlar. Şiirle kalın.
@@Cn-fj4us Güzel yorumunuz için teşekküer ederim. Bende sosyalist bir devrimci olarak Şükrü Erbaş'ı kınıyorum. Şiir yazmamış köylülere küfürler hakaretler etmiş... Kanalımdaki şiir kliplerine bakabilirsiniz... Saygılarımla...
ben hiç katılmıyorum
Üstad bu şiiri yazmamış olsaydı, bugün muhtemelen ben yazıyor olacaktım. Her satırına katılıyorum.
Teşekkürler. Abone olarak daha fazlası için takipte kalabilirsiniz. Şiirle...
abartmayın nokta hanım
@@omerbuyukguclubir köylü daha ve noktalamaya karşı
Babam köylü. Şiirde söylenen her satırda haklılık payı var. Özellikle karılarını döver, karılarından önde yürür, aptal, kaba ve kurnazdırlar kısmı.
Olum sen hangi yüzyılda sın yani senin bahsetmene göre bu köylüler taş devrinde yani karılarını döver derken birkaç karısımı? Anlamadım neyse senin baban değişik o zaman
Hayatımda gördüğüm en güzel şiir
1972 de Kendi köyümde ilkokulu bitirdikten sonra Diyarbakır 'da Ortaokula Kaydımı yaptılar Lise , Askerlik sonrası Devlet memurluğu sonrası emeklilik, Köye yaz tatillerinde gelir giderdim 50 yıl aradan sonra kendi köyüme yerleştim, Köy kökenli bir insanım, Şükrü hocanın anlattıklarına %100 katılıyorum , Kitabın ortasından anlatmış, yani az bile anlatmış,👏Zor insanlar sırtında on yıllarca taşı on saniye indir o zaman görürsün . Yaşam tarzları böyle, Kimse onları değiştiremez.
Narin olayından sonra ne kadar haklı bir şiir oldugunu anladım.
Çok sevdiğim bir şiir, benim de aklıma geldi ama geç geldi. televizyon kanallarında Narin haberlerinden sonra bu şiiri vermeliler
bunu da unutacaksınız n.ç. gibi.
bir köylü olarak söylüyorum çok doğru bir tespit evet herkesi kapsamasada çok doğru bi tespit yapmış şair
Bu şiir bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının üzerine alınması gereken bir şiir. "Köyden indim şehre" ile bir gecede şehirli olunamıyor. hâlâ şehir hayatına adapte olmamış insanlarız çünkü ebeveynlerimiz,dedelerimiz-nenelerimiz köylüydü, onlar bize bu mirası bıraktılar. O yüzdendir ki şehirde yaşamasına rağmen köyden getirdiği gelenekleri şehir hayatına empoze eden milyonlar var. Maalesef ki köyden kente göçen insanlar şehirlileşmedi, o insanlar kentleri köyleştirdi.
Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda başkente köylüleri almıyorlarmış keşke benzer bir şey olsa yine
Köydeki diğer bütün canlılar, köylü insanlardan çok daha masum ve hatta akıllıdır.
Yorum için teşekkürler. Abone olup destek olursanız çok sevinirim. Şiirle kalın.
akılsız deidklerin olmasa dünyadaki yaşamın yarısı ölürdü :)
Nice greek Çağdaş
Nice greek comment
Bende köylüleri düzgün insanlar sanırdım taki köyde bir süre yaşayana kadar.
👍👏👏
Ahhhasgjkkff.... köy soylu köy soyludur..kentli kentlidir... bunlar yüzyıllar alır.. öğrenin artık..
"Yaban"okusan anlardın..gorkiden veya diğer Rus yazarlardan mujik tanisaydin...fakat Ruslar daha kültür temelli..
👏👏👏👏👏
@ömer ne diyon değişik
Bütünüyle bir gerçeğin bir şiirde ses olması, ahh n kadar özlemişiz kötü gerçeğin nara atarcasına duyurmayı
Var olun Şükrü Erbaş
Ve siz
Çok teşekkürler nezaketiniz için. Takipte ve şiirle kalın. Daha çok şiir gelecek.🤚
“Kendilerinden olanlarla alay edip tuhaf bir şekilde başkalarına inanırlar.” Ha bide ispiyonlamak gibi huyları var…
Buna çok şahit olmuşluğum vardır. Ve bu saçmasapan özgüven şaşkınlıkta tavan yaptırır insana, buraya kadar dersin. Çok sinir bozucu, tamamen idealist insanlar için güzel bir simülasyon alanıdır köyler.
Çok güzel söylemişsin ozanım. Çok doğru vallahi bende takdir ettim
O kadar güzel değinmiş ki herşeye o kadar güzel adım adım anlatmış ki gerçekten öyleyiz ben bir köylüyü ve bunlardan kurtulmaya çalışan bir köylü. Onun için yalnız kalıyorum hep çünkü gerçekten düzelmek istemiyorlar 👏👏👏👏
"Çünkü onlar ağır kanlı adamlardır"
Kendilerini hiç bir zaman geliştirmezler ve taş devrinden kalma hareketlerler kendilerini sergilerler.Açıkcası harika bir şiir👍 doğruyu dizelere yansıtmış yazar.
Köylülerin ciğerini biliyor Şükrü Erbaş. Biraz da kötü tecrübeleri olmuş. Ama harika bir şiir :)
Bu kadar net açık cesurca söylüyor sanatçı düşünür edebiyatçı böyle olmalı
Seçim sonrası dinlemek çok güzel oluyor
en hümanistiniz dahi bu şiirin gerçekleri tükürdüğünü kabul etmeli
Eğitirsek belki kurtarırız. Ama sadece bizim çabamızla olmaz, kendileri de istemeli bunu. Oysa temiz insanlar da var içlerinde ve o köylüler o temiz insanlara kendi aralarında "enayi" derler.
köylü cahilliği ile gurur duyan, kendi gibi zübüklere oy verip okumuşlardan aklınca itikam aldıını sanan beş para etmez hayvan türüdür.
Harika bir şiir sanki tüm ülkenin özeti..
Teşekkürler. Burada kalın. Şiirle...
Ben medeniyeti medeni insanlardan değil
Medeniyetsiz insanlardan öğrendim.
Çünkü medeniyetsizliğin iğrenç bir şey olduğunu görmedikçe anlayamıyorum.
Bana karşı yapıldığı zaman ne kadar iğrenç bir şey olduğu öğrenip insanlara karşı yapmamaya çalışıyorum ama insanlar yapmaktan vazgeçmiyor
bu yorumu okuyan güzel kardeşim. umarım hayalindeki cennete kavuşursun.
Köylüleri fena gömmüş :)) Vallahi köylü olsam fena alınırdım ama her satırı doğru,tespitler tam isabet :)) Şiir diyemem yine de
İşte bu yüzden şiir. "Köylü zihniyeti"ni eleştirdiği için.
Köylüyüm ve alınmadım
Burada köylü adı altında tüm bu özelliklere sahip insanlar betimlenmis tabi koyluler bu özellikte daha baskın fakat herkes için genellemelez
köylüyüm azı var fazlası yok.
Çok dogru her anlaticimi ince ince koyluleri kesfetmis anlattigi sairin birebir dogru
Az bile soylemiş,ben hic koyde yasamadim,koyluleri saf temiz insanlar sanirdim,oysaki orda donenler hiçbiryerde yokmuş.
Güzelim İstanbul'u Ankara'yı İzmir'i bozanlar bunlar zaten paraya taptıklarının farkında bile degillerdir yaptıkları 5-6 cocugu da kendileri gibi büyüttükleri için bulundukları yeri cehenneme çeviriyorlar. Bu üç şehirden nefret ederdim eskiden ta ki sebebini öğrenene kadar.
@@emretunalicfg Emin ol o büyük şehirlerde bu anlatılan tarz insan daha fazla
@@emretunalicfg Köylülerden hariç
@@furkansengul8111 degil zaten. Yesilcamda da anlatilan buydu istanbula yogun goc donemini anlatiyordu o filmler. Eski istanbullulari gorebilecegin yerler cok az ki gordugunde de insanligiyla kibarligiyla gozune carpar :)
@@emretunalicfg Sivas Yozgat gibi yerlerin dışındaki köyler şairin anlattığı yerler gibi değil çoğu yeri gezdim gördüm. Şuan burda köylülere laf eden kişilerin %900'ü de kırsal alandan göçme insanlar. Yukarı baktıklarında duman gören, egzoz gazlarıyla nefes alamayan, etrafına baktığında tek bir ağaç bile göremeyen, beton yığınında asgari ücrete çalışan kravatlı, ciğerleri bitmiş kanserli şehirliler yaşadıkları bu berbat yere göre kendilerini şehirli (%900 ü göçme) ilan edip medeni olduklarını sanıyorlar
Gercek anadolu insani bu kadar güzel anlatilamazdi
Teşekkürler. Takipte kalınız. Şiirle...
O yüzden atam Köy okulları projesini hayata geçirdi. Ah ah o 2. dünya savaşından biraz daha güçlü çıksaydık köylü ve toprak devrimini gerçekleştirebilirdik.
Tespitler çok doğru.. Yani artık köylü yurdun efendisi değil..
Koyde buyudum adam haklı kendi hayatları bile yok ciddiyim işleri güçleri dedikodu insanların kalbini kırmak
Yüz de yüz doğru, Vallahi de Billahi de Doğru, İş gereği Köyden hallice bi ilçede görev yapıyorum, bu söylediklerine Bizzat Şahitlik ediyorum.
Güzel köyüm ve sakinleri canlanıverdi gözümde 😂
Köylü Milletin Efendisi'dir sözünden nereye gelmişiz....Vay vay vay..
Keşke bu şiiri ben yazmış olsaydım. O kadar içselleştirdim
Şiirin köylüler hakkındaki haklılık payı çok büyük, ama tüm ülke için haklılık payı daha büyük köy veya şehir fark etmiyor. Cahil kalmayı tercih eden insan sayısı köylülerden fazladır.
Bir şiir bu kadar güzel olabilirdi
Oysa köylü yalnızca bir metofordu şehirlerdede tebdil-i kıyafet ile dolaşır oldular köylüler..
köylüyü muhatap bile almam. onları allah bile kurtaramaz
Şiir kisvesi altında tespitlerini paylaşmış usta...Teşekkürler
Her bir cümlesinin doğru olduğuna tüm benliğimle yemin ederim .
Teşekkürler. Daha fazlası için takipte kalın. Şiirle...
HAKSIZ OLDUĞU TEK BİR SATIR SÖYLEYİN. AMA İNANARAK SÖYLEYEBİLİYORSANIZ SÖYLEYİN.
Yorum için teşekkürler. Abone olup destek olursanız çok mutlu olurum. Şiirle kalın.
Bu bir şiir değil hakaret.
@@zeinnothing5037Ama malesef gerçek hepsi
Tek bir yanlış satır yok
Dünya tarihinin en doğru şiiri 💛💙
Köylüleri kurtarmak için bir şeyler yapmalıyız
Lütfen siz kurtarmayın
Birkaç sene önce bu şiire aşırı sinirlenirdim. Şu anda haklı olduğunu düşünüyorum. Aslında genel olarak insanlığa olan inancımı, sevgimi kaybettim diyebilirim.
bu kadarını anca köylü biri bilir
memleketin yarısından fazlası köylü
seçimden sonra izliyorum aşırı dogru hepsi xd
Narin olayından sonra daha da anladım
Burdaki köylü kavramı '' İsviçre'nin veya İtalya'nın'' köylüleri hariç olarak kullanılmıştır..
Dinlediğim en güzel şiir
Her satırına katılıyorum ben de aynısını düşünüyorum
Çok şey doğru.Şehirde törpülenmeyen insanları köye almayacaksın.
Bu şiirde eleştirilen şey "köylülüktür" köylülük de medeniyetin tersidir. Yani cahilliktir köylülük. Medeniyet kelimesi de medine kelimesinden gelmektedir. Medine demek,şehir demek, medeni demek şehirli demektir. Yani köylü olmayın, şehirli olun denmek isteniyor şiirde. Şiirin sonunda "köylüleri söyleyin nasıl, nasıl kurtaralım" diyerek de bence Şükrü Erbaş, umudunun olmadığını gösteriyor.
Saçmalamışsın
@@sipan6811 sen de fikrini söyle
@@eryetis9342 köylülük özdür, binlerce yıldan gelen ve az biraz ayakta durabilmiş özdür, köylü cahil değildir, ne yazık ki günümüz kapitalist kan emici sistemi köylüleri ve sadece köylüler değil diğer tüm insanları cahilleştiriyor, bunun köylülükle veya başka birşey ile alakası yok, insan özünden uzaklaştıkça sapıtır, köylülük özden uzaklaşmayandır,
@@sipan6811 komik. Köylüler cahildir, yeniliğe kapalıdırlar, pislerdir. Hayatında hiç köylü görmemişsin sanırım ya da sen de köylüsün.
@@azizcandurak7599 ben köylü değilim ama sensin pis
Bu siir cok guzel 😮
based
Köylü ve bazlı.
Sözlü ve sazlı
Hepsi doğru daha da fazlası var
yüreğine sağlık koca adam🎉
Çok güzel.
Çok şükür köyde doğdum köyde büyüdüm kitap gazete okumayı okuduklarımın sayısını unutacak kadar okumayı seviyorum ve bir okadarda zeytin ve meyve ağacı ekip üretmeyide dişlerimizi de her gün fıralamayıda. eşimdende ve oğlumdada küfür bile duymam kendi halinde yaşar giderdik her kes birbirine çok samimi çok yardım severdi taki medeni şehirliler Edremit Altınoluk Akçayı keşfedinceye kadar türbanlı gelip mayolarla denize giren yarı değil tam çıplak insanlar modası geldi, hastanede pastanede bankada sıra kavgası geldi otobüste parasız Türkiye turu yapanlar geldi şehirde duydumuz her medeniyet geldi sizin gibi düşünenler sayesinde tarım hayvancılık nerdese bitti market ve şirket hamalı insanlar olduk ,birde sattığımız tarlaları n yolları kapatıldı medeni şehirliler sayesinde nefes alacak alan kalmadı sizlerde biliyorsunuzdurki üniversite kızları bile medeni parası çok kariyeri üst sınıf insanlar tarafından en çok ... Neler yaşadığını biliyorsunuz dur diye düşünüyorum. köylü değilde kötü insalar öldürülmeli deseydiniz keşke dünyada pek az insan kalırdı bence . Ve kıyafetiniz bıyığınız saç kesiminiz le tıpkı köylü erkekgine benziyorsunuz tarzınızı değiştirin bence köylü nazik sabırlı ve üretici bir millettir köle ve hırçın değildir bilgilerinize
İstisnalar kaideyi bozmuyor. Köylülerin ne olduğunu kırsal beslemelerim sırasında öğrendim. Allah'a yakın, insanlığa uzak olsunlar.
@@NazanHicdurmaz sizin gibi düşünenler sayesinde tarım hay. Bitti demişsinde son 20 yılın tarım hayvancılık politikasını alınan karaları bi incele derim. Senin şansına küçük şirin bi yer denk gelmiş olabilir. Yazı zaten bütün köylüler demiyor ama tespitleri genelleme yapılacak kadar içler acısı doğrulukta. Bunu yazan adamda kapitalizm sevdalısı olduğunu düşünmüyorum kanayan yaraya parmak basmış ama müslümanların geneli böyledir cahil yobaz bağnaz uçkurunda düşkün çıkarcı pislik arsız.
Buda amk binde bir örneği söylüyor çoğunluk böyle işte köylü efendi
Kastamonu insanları için anlatılmış bir şiir.
Yok aslında bir birimizden farkımız.uzun yıllar önce Çetin Altan'ın bir köşe yazısında ; Ķöylülükten kurtulamazsak memleket gelişmez ,olduğu yerde sayar diyordu.
Şiirin alternatif devam başlığı:
İyi ki köyümü terk etmişim.
çok güzel olmuş
Çok teşekkür ederim. Abone olup paylaşarak bana destek olabilirseniz çok mutlu olurum. Şiirle kalın.
Bir toplumda herkesin farkli bir gorevi vardir. Herkes kendiniz olamaz. Onemli olan durust insan egitmektir.
Dinlediğim nen iyi şiir
Teşekkürler. Daha çok şiir için kanala abone olabilirsiniz. Şiirle kalın.
gerçekten çok doğru tespit.
on numara
Ve bu köylüler oy kullanarak ülkenin kaderini belirlerler diye bir mısra eklerdi şair bu zamanda yazsaydı şiiri
Yanlış partiye oy verirler
Şair diyeceğini demiş bence
bugün 15 mayıs ve burdayım.....
Köylüleri söyleyin, nasıl
Nasıl kurtaralım?
Çocuklarını eğiterek
Muazzam
Teşekürler. Abone olup takipte kalabilirsiniz. Şiirle...
Efe Aydal dan geldim o ne anlatıyor dinlemedim ama şiir harika 👏🏻👏🏻
Çok teşekkürler ilginiz için. Takipte kalıp destek olabilirsiniz. Şiirle kalın.
Her bir satırı gerçek. Maalesef...
"Köylüleri söyleyin nasıl kurtaralım?"
"Bu da dahil bütün genellemeler yanlıştır ." der Nietzsche ;)
Bu şiiri eleştirmek veya yorumlamak tabii ki kişisel bir tercih meselesi. Ancak, belirtmek istediğim birkaç nokta var. Şükrü Erbaş gibi birçok ünlü şair ve sanatçı, köylerde doğmuş ve kökenlerine bağlı kalmıştır. Örneğin, Şükrü Erbaş Yozgat'ta doğmuş, bu ilin kasabasında büyümüş bir köylüdür. Yozgat, şu an bile köyler gibi düşünülen bir yerdir. Ancak, bu, buradan gelen insanların kültürel zenginliği ve toplumsal değerlere olan bağlılığına bir örnek olarak gösterilebilir. Köylerde yaşayan insanlar, genellikle doğaya, hayvanlara ve birbirlerine karşı büyük bir saygıyla yetişirler. Ayrıca, suç oranlarının köylerde daha düşük olduğunu göz önünde bulundurmak önemlidir. Herkesin farklı bir yaşam hikayesi ve bakış açısı olduğunu unutmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle, farklı görüşlere saygı göstermek ve saygılı bir dil kullanmak, daha zengin bir tartışma ortamı yaratabilir. İnsanların doğruyu ve güzeli farklı şekillerde algılayabileceğini unutmayalım.
Şiiri edebi açıdan değerlendiren yorumlara saygı duyarım. Ama köylülere aptal demek “köylü milletin efendisidir “ sözüne ne kadar mesafede.
Bu metin bir şiir değil de düzyazı olsaydı dediklerinizde haklıydınız. Şairin bu konuda yaptığı açıklama da var. "Köylülerin yaşadığı hayatın daha iyi olması gerektiğini savunuyor." Bir metin şiir ise normal hayatta kullanılan anlama gelmez. Şiir, bize birçok kapı açar. Velhasıl şiirin sonunda "Köylüleri söyleyin nasıl, nasıl kurtaralım?" diye de soruyor. Şiirle kalın
@@muhammedmünzevi Düzyazı/şiir ayrımı konusundaki görüşünüze kesinlikle katılmıyorum. Edebiyat, her alanıyla genelleme yapmayan, insanları sınıflandırmayan, incitmeyen eserleri barındıran bir yapıdır. Hiciv yapılabilir ama asla insanların doğuştan elde ettikleri durumları (köyde doğmak gibi) genelleyerek aşağılamaz.
Şiir gerçeği kesinlikle yansıtmıyor. Şiirde bahsedilen hezeyanların daha fazlası şehirlerde yaşanıyor. Şiirin sonunda bir cümle ile her şeyi kurtaramazsınız. Sizin savunduğunuz o son cümle bile acıma duygusu barındırıyor. Şair acımaz, acı çeker.
Benim rahatsız olduğum şey şu idi. Yorum yapanların büyük çoğunluğu bu durumu onaylıyor ve köylü insanlara kin kusuyorlar. Yazan kendini marjinal sanıyor. maalesef insanlarımız nefretlerini fikir gibi sunuyorlar.
Güzel şiirlerle kalın.
Şöyle söyleyeyim. Şükrü Erbaş, Yozgatlı ve Toprak Mahsulleri Ofisinde memur olarak çalışmış bir şairdir. Köylülere kindar değildir. Ben kendisiyle tanışıyorum ve bu konu üzerine tafsilatlı konuştuk. Burada köylüden kasıt köylerde yaşayanlar değil. Zaten günümüzde köylü diye bir özne de kalmadı. Şehirler büyük kasabalardan ibaret. Burada kastedilen benim kanaatime göre "köy zihniyeti"dir. Şiirde anlatılan şeylerin de gerçeklik payı yok değil. Bütün köylüleri harcamayalım zaten genelleme olmamalı. Süleyman Demirel bu şiire değer verip Şükrü Erbaş'a mektup bile yazdı zamanında. Dolayısıyla öyle tek seferde dinlenip yahut okunup çözülecek bir şey değil. Bu gerçekleri tespit edip çözmeli ve ülkemizi daha iyi bir yer haline getirmeliyiz. Asıl köylüler şehirlerde yaşayıp mesire alanlarına çocuklarının bezlerini bırakanlardır. Daha fazla uzatmayacağım. İyi geceleriniz olsun. Şu videoda şair kendisi cevaplıyor mevzuyu. th-cam.com/video/uASiGVYZBOs/w-d-xo.html
@@muhammedmünzevi Şükrü Erbaş’ın “Senin Korkularını Benim İnceliğimi” şiirinin muhteşemliği karşısında ağzım açık kaldı. Ancak bu şiiri karşısında ağzım kapandı. Attığınız videodaki savunmasını ve niyetini şiirde işleyebilirdi. Yorumlarda bir arkadaşın da dediği gibi tespit değil küfür içeriyor.
Şiir, köylüyü değil kötüyü betimliyor.
Keşke adı “ Kötüleri Niçin Öldürmeliyiz ” olsaydı.
Ama ben şiirden ziyade yorum yapan kişilerin şiire edebi açıdan bakmayıp 3. Sayfa haberi gibi değerlendirmelerine serzenişte bulundum.
Ülkede o kadar gereksiz ve basit konular hakkında tartışmalar yapılıyor. Böyle büyük bir şairin şiirini tartıştığım için mutluyum. Düşüncelerimi dikkate alıp cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Edebiyata katkılarınızdan ve seslendirmelerinizden dolayı da gerçekten mutluyum. Yüreğinize sağlık.
Sağlıcakla kalın .
Köyde yaşıyorum köylüler karakter olarak öyle iğrenç insanlar ki şehirde yaşadığım günleri özledim
Tebrikler
köyler ensest yuvası
Teşekkürler
Öylede denmez ama amk xd
@@ancient9191 yalan mı dayı
@@ms.marshmalloww değil
sübyancıdırlarda. önlükle okula giden çocuğa karı gözüyle bakarlar, bu hayvanlar ne eğitilir ne adam olr.
Köylüden değil daha kalabalık bir güruhtan bahsediyor.
Şairin dediklerinin neredeyse hepsi doğru ama tek bir şeyde katılmıyorum oda öldürmemeliyiz eğitmeliyiz
Reis adam ztn oldürmekten bahsetmemiş hiç bir kurnaz adam eğitilmez yani son konuşmasını dinledim köylüleri söyleyin nasıl kurtaralım diyo dikkat edersen reis hiç bir şair insan öldürmez.
Eğitimi zor..
Köylüyüm...Bu şiirin tam tersiyim... şiire gelirsek köylü zihniyet açısından doğru tespitler var ve bu zihniyet değişince birseyler değişebilir. Kentli nüfusun bu çağın bu hale gelmesinde etkisi çok daha fazla. Burjuva sömürüsü ve kentlerin varoş kesimlerinide unutmamak gerek.
Hayir sadece zeki gorunmeye calisan aptal bir koylusun
@@janhuntelaar8699 nasıl bir nefret dolmuşsaanız artık, şiirde bahsettiği "kaba" insan siz oluyorsunuz tam olarak.
Köylü şehire gelse de koylulukten kurtulamıyorsa o yine koyludur...sadece şehirdeki koyludur...yani yine köylü...ne yaparsa yapsın koyludur...
@@janhuntelaar8699 köylüyüm ve bu benim ağrıma gitmiyor. Aptalım bilakis şuan sana cevap yazma gereği duydum.
@@yucelgunay1592 köylü köylüdür...hatta ülkenin yüzde 10 ülkenin hariç yüzde 90 ülkenin köylüdür. Zihniyet meselesine gelirsek ülkenin ıq ortalaması çok düşük. Bu anket de kentlilere yapılıyor.
O kadar güzel ki.
Köylüyüm tamamı doğru sadece rakı icmezler hem pahalı hem artık uzak rakı
Ozan dili, şair dili keskindir. köylünün bedensel zihinsel ruhsal sosyal MR okuması bu olmalı...
En iyi köylü ölü köylüdür.
Bu çok ağır oldu ama.
Ahh sen neyin fakirisin
Köylüleri niçin yaşatmalıyız?
"Çünkü yediğimiz Ekmekte onların alın teri var"
Bu güzel yorum için teşekkürler. "Köylüleri nasıl kurtaralım?" sorusuna bir cevap oldu. Şiirle kalın...
Köylüler iflah olmaaaz.Yediğimiz ekmekte Afganların alın teri var artık
Bu yüzden kurulmuştu Köy Enstitüleri o köylüyü öldürüp düşünen aydın üreten köylüyü oluşturmak için😢😢😢kapatanlara iki cihanda da lanet olsun.
Fakirler bir gün cennettin olmadığını öğrenirse bu dünyayı idare edemeyiz. Lord jacop Rothschild
akpliyle cennete gideceğime atatürkçüyle cehennemde yanarım. tabi öyle arap zırvalarını yersen.
açık ve net ...
Bu fon müzigi izlediğim bir japon filminin müziği idi yanlış hatırlamıyorsam....güzel filmdi
Evet muhtemelen Japon filmiydi. Yorum için teşekkürler. Daha fazlası için abone olarak takipte kalabilirsiniz.
Köylüleri tanımanız için köyde yaşamanıza gerek yok.Şehirler de şehirli kalmadı ne yazık ki.
Çok doğru 👍
Şiiri "dogville" filmini izledikten sonra tekrar dinleyin. Daha bir anlamlaniyor
+ Devam filmi niteliği taşıyan Manderlay filmini de ben önereyim.
1960ların bbc videoları var anadoluyu dolaştığı, köylü köpekelrin ve zihniyetilerinin ne mal olduğunu gayet ne anlatıyor.
biz 1000lerce yıldır köyüden çıkmamış bu kapalı ve cahil halka demokrasiyi nasıl öğreteceğiz diye bitiyor.
adam yozgatlı az bile söylemiş.
Teşekkürler. Daha fazlası için abone olup destek olursanız çok mutlu olurum. Şiirle kalın.
Hepsi doğru
Müthiş.