Murat bey ... Beni ilgilendiren tüm videolarınızı izliyorum ve tavsiye ediyorum . Gerçekten çok açık , net ve anlaşılabilir .Takipçilerinizle diyaloğunuz harika
Hocam siz bir efsanesiniz.. bu mesleği öğrenmede ve kavramamda emeğiniz çok. yine 2 gündür cevap aradığım soruya nokta atışıyla cevap vermişsiniz. maalesef 7326 da bu sorun giderilmedi ve biz yine sadece1 ay hesaplanan kdv yok diye matrah artırımı yapmak zorunda kaldık. İş, ehlinde olmadığı sürece bütün işler bozuk olmaya devam edecek ...saygılar ellerinizden öpüyorum.
Çok açıklayıcı anlaşılır sunumlar için teşekkür ederiz. Staj başlatma sınavını geçtim meslekle olan bağımı arttırmaya çalışırken videolarınız çok yardımcı oluyor. Kendime notlar çıkartıyorum ama keşke sunumların pdf formatlarını yükleseniz
merhaba, Güzel dilekleriniz için teşekkür eder, mesleki kariyerinde başarılar dilerim. mail adresi gönderirseniz ders notlarını maillerim. iyi akşamlar
@@YMMMURATYILDIZ2021 kkyilmazzz16@gmail.com çok teşekkür ederim. Bende şuan not cikartiyordum. Geçen hafta finansman gider kısıtlamasıni inceledim elinde doküman olup üstünü çizerek gitmek çok faydalı oluyor. Tekrardan çok teşekkür ederim 🙏
Hocam emeklerinize teşekkür ederiz... Kdv artırımında yine bekledigimiz eksiklik giderilemedi oda şuydu, tüm dönem kdv beyannamelerini süresinde beyan edip yıl içinde bazı dönemlerde hesaplanan kdv olmayışı (0,00 TL) olan mükellefler için gv/kv matrah artırımı zorunluluğu ve artırılan tutarın matrah artırımı ile mukayese edilerek artırılan ödenecek kdv nin yüksek bedellere tekabül etmesiydi. Buda bazı mükellefler için kdv arttırımı yapma-malarına sebep olacaktır.
Metin bey , maalesef bu sorun çözülmek yerine Kanunda yapılan değişiklikle bu uygulama kalıcı hale geldi. Kanunun ilgili maddesi şu şekilde değişti. Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.(7326 SK)
Üstad merhaba, özel hesap dönemleri ile ilgili bir tereddüt hasıl oldu. Örneğin, 2019 nisan-2020 Mart özel hesap dönemi için artırımda 2020 yılına ilişkin artırımı bu dönem olarak mı dikkate almalıyız? 2020 Ocak-Aralık alınması yönünde görüşler var ama hesaplanan KDV olmadığında hangi dönemin kurumlar vergisi matrah artırımının dikkate alınacağı konusu da soru işareti oluşturdu; teşekkür ederim.
hocam saygılar emeğinize sağlık. benim şöyle bir sorum olacaktı. Kuyumculukla ilgili firmalar Kdv artırımında bulunulmasında farklı bir uygulama söz konusu mudur acaba ? Kuyumcular özel matraha tabi olduğu için sormak istedim bu konuda biraz kafam karıştı. ( Yılın tamamında beyanname verilmiş ve tüm aylar da hesaplanan Kdv tutarları da mevcut )
TUNCER BEY, KUYUMCULAR İÇİN KDV ARTIRIMINDA ÖZEL BİR DÜZENLEME YOK. TÜM DÖNEMLERDE HESAPLANAN KDV VARSA YILLIK HESAPLANAN KDV TUTARININ O YIL İÇİN BELİRLENMİŞ OLAN ARTIRIM ORANI İLE ÇARPILMASI YETERLİ, BU DURUMDA ARTRILAN KURUMLAR VERGİSİ MATRAHININ %18'İ İLE KIYASLAMADA YAPILMAYACAK. İYİ ÇALIŞMALAR...
Merhaba Cahit bey; Maliye Bakanlığı’nın 6736 sayılı kanuna ilişkin hazırladığı soru cevaplarda aynen aşağıdaki ifade yer almaktadır. “KDV artırımına esas hesaplanan KDV’ye ilave edilecek KDV dahil edilmeyecektir. Ancak, ilgili dönemlerde hesaplanan KDV olarak beyan edilmesi gereken KDV’nin ilave edilecek KDV satırında
Selamlar Üstad; Bir KDV döneminde Hesaplanan KDV olmamasının sonuçları, hiç KDV beyannamesi vermeyenlere göre daha ağır olduğunu anladım. Çünkü; ÖRNEK: 1 aya ilişkin KDV beyannamesi vermemesi durumunda, Hesaplanan KDV Toplam tutarı 11'e bölünerek sonra 12 aya iblağ ediliyor ve GV veya KV Matrah artırımı yapılması zorunlu değil ama 1 KDV döneminde Hesaplanan KDV çıkmamışsa eğer o zaman hem karşılaştırma var hem de GV veya KV yönünden Matrah artırımı zorunlu tutuyor.
Sevgili Meslektaşım; Yorumlarınızın tamamına aynen katılıyor, 6736, 7143 sayılı Kanunlara yönelik idarenin mukteza bazında verdiği görüşler çerçevesinde yıllardır eleştirdiğimiz bu adaletsiz uygulama maalesef 7326 sayılı Kanunla doğrudan kanuna eklenen hükümle yasal zemin kazandı.. İyi çalışmalar..
üstadım hayırlı günler şimdi benim adi ortaklığı olan mükelleflerim var bunlar için kdv yönünden matrah arttırımı nasıl yapmam gerekmektedir acaba bununla ilgili olara nasıl bir yol izlemem gerekmektedir . şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim
MERHABA YAKUP BEY; KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir ve kurumlar vergisi artırımı yapma zorunluluğu bulunmayan durumlarda, adi ortaklıkların ortaklarının matrah artırımında bulunması zorunlu değildir. Ancak KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir veya kurumlar vergisinden artırım yapılması zorunlu olan durumlarda ÖRNEĞİN BİR VEYA BİR KAÇ DÖNEM HESAPLANAN KDV BULUNMAMASI HALİ VB. adi ortaklıkların ortaklarının gelir veya kurumlar vergisinden artırımda bulunmaları zorunlu olup, bu kapsamda adi ortaklığının ortaklarının bu ortalıktan dolayı artırdıkları gelir veya kurumlar vergisi artırım tutarları dikkate alınacaktır. Bu durumda olan adi ortaklık, kollektif ve adi komandit ortaklıklarda ortakların tamamının gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunmaları gerekmektedir. Hiç Beyanname Vermemiş veya En Fazla İki Dönemde Beyanname Vermiş Olan ADİ ORTAKLIKLARDA İSE; Ortaklık yapısının tamamen gerçek kişilerden oluşması durumunda, bilanço esasında gelir vergisi mükellefleri için belirlenen matrah artırımına ilişkin asgari tutar; adi ortaklığın ortaklık yapısında en az bir kurumlar vergisi mükellefi bulunması durumunda, kurumlar vergisi matrah artırımına ilişkin asgari tutar, ortaklık için KDV artırım tutarının tespitinde dikkate alınır. İYİ ÇALIŞMALAR..
Murat bey merhaba. Öncelikle eğitim videolarınız için çok teşekkür ederim. Sizin gibi değerli ustadlarimiz sayesinde bu karmaşık islerin içinden cikabiliyoruz. Benim söyle bir sorum olacak; mükellef geçmişte 7143 sayılı kanun kapsamında 2016 ve 2017 yillari için sadece KURUMLAR yönünden artırimda bulundu. Şimdi de 7326 kapsamında kdv yönünden de artırimda bulunmak istiyor. Bu durumda 2016 ve 2017 yillari için tekrar KURUMLAR yönünden bir artirima gerek varmi. Sadece kdv yönünden artırımı yapmak yeterli midir. Tşk.
Merhaba Ramazan bey, çok güzel ve teknik bir soru. Ancak uygulamanın nasıl olacağına dair yazılı bir mevzuat yok. Bayramdan sonra sizin için Bakanlık nezdinde araştırıp, sorunuzu en doğru bir biçimde cevaplamaya çalışacağım. iyi bayramlar..
ÜSTAD 2015 de başlayıp 2017 temmuzda biten adi ortaklı inşaat işinde 2016 yılı incelemeye alınmış .müfettiş 2016 için matrah artırımı yapın diyor. 2016 yılında sadece aralık ayında hesaplanan kdv var. 1-Ortaklık kdv arttırımı yapabilmemiz için ortaklar için ayrı ayrı gv sinden de matrah yapmamız gerekiyormu? 2- ortaklardan birinin başka gelirleri de var. o ortak için asgariden mi yoksa 2016 gv beyanındaki matrahdan mı arttırım yapmamız gerekecektir. şimdiden iyi bayramlar dilerim.
Merhaba Mehmet bey; KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir ve kurumlar vergisi artırımı yapma zorunluluğu bulunmayan durumlarda, adi ortaklıkların ortaklarının matrah artırımında bulunması zorunlu değildir. Ancak KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir veya kurumlar vergisinden artırım yapılması zorunlu olan durumlarda adi ortaklıkların ortaklarının gelir veya kurumlar vergisinden artırımda bulunmaları zorunlu olup, bu kapsamda adi ortaklığının ortaklarının bu ortalıktan dolayı artırdıkları gelir veya kurumlar vergisi artırım tutarları dikkate alınacaktır. KDV açısından hangi ortağın gelir/kurumlar vergisi artırılan matrah tutarı büyükse o esas alınacak, ikisinin toplanması gerekmeyecektir. iyi bayramlar..
Slm üstat tüm videolarınızı izledim, bana tüm güncel sunumlarınızı ve 2020 yılı kurumlar ve gelir vergisi rehberlerinizi mail olarak gönderebilir misiniz.
Merhabalar Murat bey .. Ben matrah 2019 2020 yılları için matrah artırımını hazırlayıp vergi dairesine sundum. TH-cam gelirinin faaliyet kodunu belirtmemi istendi . Onlar( vergi dairesi)bulamayınca 479114 kod nolu faaliyete uyabilecegini belirttim. daha sonra sistemin kabul etmediğini bildirip sunmuş olduğum belgenin altına 2010-2020 yıllarında 479114 kodlu faaliyette bulunduğumu yazdırıp imzalattılar. Şu anda beklemedeyim
Nazım bey, faaliyet kodunuzun olmaması ya da yanlış olması matrah artırımından yararlanmanıza engel olmaz, merak etmeyin. ticari veya mesleki kazanç nedeniyle matrah artırımında bulunmuş olmanız yeterli...
Ben Nisan 2019 dan 2020 sonuna kadar hizmet ihracına giren gelir elde ettim. KDV den muaf. Vergi inceleme aşamasındayım. Fakat hiç beyanname vermedim. Matrah artırımı yapacağım . KDV den muaf gelir için matrah artırımı üzerinden %18 KDV ödeyecek miyim ?
merhaba Nazım bey, 2019 ve 2020 yılları için gelir vergisinden ticari kazanç olarak matrah artırımında bulunup, artırdığınız matrahın %18'i kadar KDV artırımı için vergi öderseniz, inceleme 2 ağustosa kadar bitmediği taktirde, bu tarihten sonra devam edilmez.
Üstad kolay gelsin sigorta aracıları kdv yönünden matrah arttirimi pek gerekli gibi gorunmesede binek arac satisindan dolayi senede 1 veya 2 dönem bildirilen kdv beyani icin cuzi bisey cikicak anlattiklariniza bakilirsa sadece verilen yilda verilen donem yada donemlerin hesaplanan kdv sini soz konusu matrah arttirimina tabi tutucaz diye anladim yanlışım varsa düzeltin lütfen, peki 5/3 te hangi eki doldurmamiz gerekli acaba bilgilendirirseniz sevinirim...
Merhaba Cüneyt bey Sunumumda yaptığım açıklama GİB tarafından aynı düzenlemeleri içeren 6736 sayılı Kanun soru cevaplarından alınmıştır. Soru ve cevap aynen aşağıdaki gibidir. SORU 30: Sürekli KDV mükellefiyetleri bulunmayan sigorta firmalarının yılın sadece 2-3 ayında sabit kıymet satışı yapmış ve buna ilişkin beyanname vermiş olmaları durumunda KDV matrah artırımı uygulamaları nasıl olacaktır? Sigorta şirketlerinin bütün işlemleri BSMV’ye tabi olduğundan sabit kıymet satışları da BSMV’ye tabidir. Dolayısıyla KDV beyan etme gibi bir durum ortaya çıkmaz. Ancak bahsedilen sigorta aracıları ise sigorta aracılarının sigortacılık işlemleri dışındaki işlemleri KDV’ye tabidir. Bu işlemlerde sadece işlemin gerçekleştiği dönemde KDV beyannamesi verilmesi gerekir. 6736 sayılı Kanunun KDV matrah artırımına yönelik hükümlerinden sürekli KDV mükellefiyeti bulunmayan sigorta aracıları, sadece mükellefiyet tesis ettirdikleri vergilendirme dönemleri itibarıyla yararlanabilirler. İlgili yıl içinde birden fazla vergilendirme döneminde mükellefiyet tesis edilmiş olması durumunda, sözkonusu dönemlerin aynı yıla isabet edenleri toplanarak tamamı üzerinden ilgili yıl için belirlenen artırım oranı uygulanmak suretiyle KDV artırım imkanından yararlanmaları mümkündür. Bu açıklama çerçevesinde konuyu bende sizin gibi anladım ve anlattım. iyi çalışmalar..
@@YMMMURATYILDIZ2021 tşkler üstad bu firmalara kdv olarak arttirimda istemeden yanlış bir islem yapmamak adina sanirim kdv icin arttirimda bulunmamak daha doğru bir haraket olacaktir.
Merhaba üstadım KDV arttırımı yaparken hesaplanan KDV toplamını alırken daha önce indirim konusu yapılan KDV njn ilavesi ve atik satışından dolayı hesaplanan KDV bu toplama eklenecek mi? Teşekkür ediyorum saygılarımla
Merhaba Aynur hanım, KDV artırımına esas hesaplanan KDV’ye ilave edilecek KDV dahil edilmeyecektir. Ancak, sadece ilgili dönemlerde hesaplanan KDV olarak beyan edilmesi gereken KDV’nin ilave edilecek KDV satırında beyan edilmiş olması halinde bu tutarların da hesaplanan KDV’ye dahil edilmesi gerekir. iyi çalışmalar.
Merhaba Yücel bey, Maalesef Kanuna göre kurumlar vergisinden matrah artırımı yapmak ve KDV vergi artırımı tutarını bulurken artırdığınız kurumlar vergisi matrahının %18'i ile kıyaslama yapmak zorundasınız. Ek: 17 ile bildirimde bulunacaksınız. iyi çalışmalar..
Merhabalar 2018/2019 tüm yıl hesaplanan kdv bildirimi var.Ancak 2020 yılında 3 ay hesaplanan kdv matrahı yok.2020 yılı için gelir vergisi matrahı arttırılıp spnra kdv arttırımı yapıldı.2018 / 2019 yılı çin gelir vergisi arttırımı yapılması gerekli mi?2020 devreden kdv 61000,00 TL olup bunun düzeltmesi olacak mı?Nasıl? Teşekkür ederim...İyi Çalışmalar...
MERHABA GÜLÜSTAN HANIM; MATRAH ARTIRIMI UYGULAMASINDA HER BİR YIL BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK KENDİ İÇİNDE DEĞERLENDİRİLECEK, DOLAYISIYLA 2018 , 2019 YILLARI İÇİN MATRAH ARTIRIMI ZORUNLULUĞUNUZ VEYA DEVREDEN KDV'Yİ DÜZELTMENİZ SÖZ KONUSU DEĞİL. İYİ ÇALIŞMALAR...
30.dk daki tabloya göre hesaplama hatalı sanırım. verilmeyen dönemlere göre ortalama kdv alınıp 12 ile çarpılıp kurumlar üzerinden 18 kdv karşılaştırması yapılmalı
HARUN BEY ÇÖZÜMDE BİR HATA YOK. SANIRIM SİZ YILDA 3 VEYA DAHA FAZLA DÖNEMDE BEYANNAME VERENLER İLE KARIŞTIRDINIZ. KALDIKİ BU ÖRNEK DOĞRUDAN TEBLİĞDEKİ ÖRNEK. ÇÖZÜM HATALI DEMEDEN BİRAZ DAHA DİKKAT LÜTFEN.
@@YMMMURATYILDIZ2021 evet 10 dönem veren için mesela 10 dönem toplamını ortalama alıp 12 ile çarparak. çıkan sonuç üzerinden hesaplanan vergiyi kıyaslıyor sistem. sizinde örnekte 9 dönem var. yada ben yanlış biliyorum. 805.000 / 9 * 12 =1.073.333 ün %2 sini kıyaslıyor sanki. beyannameyi doldururken daha net anlaşlıyor. bu hususta beyannameyi de doldurarak inceleyerek bir video bekleriz üstad sizden. emeğinize sağlık.
@@harbay1907 hocam sanıyorumki su kısmı yanlış anlamışsınız ilk bakışta hatalı gibi hissediyoruz tabloyu, kendinizinde yazdığı gibi verilmeyen dönemler icin .../9 x12 yapip yila giydirmemiz gerekiyordu. Ama burada butun dönemler verilmis 3 dönemde hesaplanan yok burada .../9x12 yapilmaz toplam yil ici kdv ne ise onun yuzdesini alip ona gore karsilastirma yapmamiz gerektigi seklinde anliyorum ben, belki bende yanlış anlamisimdir bdp de yaparken anlayacağım :)
beyannameyi nasıl dolduracağımızı gösteren 1 TANE BABAYİĞİT YOK MU ? Örnek ; matrah arttırımdan doğan kdv 11.470, ilgili yıılda 3 ay hesaplanan kdv yok yani 0 ilgili yılın toplam kdv arttırımı 6 bın. tebliğe göre benim arttırım yapmam gereken rakam 11.470 , boş olan aylara hangi rakamı yazacağım ve beyanname verirken 5/3-a , 5/3-b-1,c 5/3-b3 bunlarn hangisiyle vereceğiz ?
gelir vergisi matrah arttırımı yapmak istemiyoruz sadece kdv arttırımı yaptırmak istiyoruz 12 ay aktif 10 ay hasılat var ek 17 vermeniz gerekiyor diye hata verdi
HAKAN BEY; Matrah artırımı yapılacak dönemde verilen beyannamelerin tamamında hesaplanan KDV olması halinde gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı yapılması zorunlu değildir. Gelir veya kurumlar vergisinden matrah artırımında bulunulsa bile karşılaştırma yapılmasına gerek yoktur. Hesaplanan KDV tutarlarının toplamına ilgili yıl için belirlenen oran uygulanmak suretiyle KDV artırım tutarı hesaplanır. Tebliğ ekinde yer alan Ek:14 bildirim formu kullanılır. Ancak; yıl içindeki beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte, beyannamelerin bir veya birkaçında hesaplanan vergisi bulunmayan mükelleflerin KDV artırımı yapmak istemeleri halinde, hesaplanan vergi bulunan beyannamelerindeki hesaplanan vergiler toplanacak ve bu toplama, ilgili yıl için öngörülen artırım oranı uygulanarak artırım tutarı hesaplanacaktır. Ancak bu tutarın, gelir/kurumlar vergisi için artırılan matrahların %18’inden küçük olursa büyük olan tutar dikkate alınacaktır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz. Dolayısıyla çıkan hata mesajı Kanuna uygun. iyi çalışmalar...
Merhaba üstad; kısa bir sorum olacak. 2018-2019-2020 dönemleri için kdv ve gelir vergisi matrah arttırımı yapıyoruz.2018 ve 2019 yıllarında bazı dönemlerde hesaplanan kdv ''0'' olduğu için kdv arttırımını ek17 ile yapıyoruz. Fakat 2020 yılında tüm aylarda hesaplanan kdv var, bu yıl için ek14 ile ayrı bir kdv arttrımı mı yapıcaz? yoksa 2020 yılını da , 2018-2019 yılı ek17 beyanına mı eklicez? yardımcı olursanız çok sevinirim.
Soner bey, Matrah/vergi artırımı uygulamasında her bir yıl diğerlerinden bağımsız olarak kendi içerisinde değerlendiriliyor. Bu nedenle sizin de sorunuzda belirttiğiniz üzere, 2018 ve 2019 yılları için bazı dönemlerde hesaplanan kdv ''0'' olduğu için kdv artırımını ek17 ile 2020 yılında ise tüm aylarda hesaplanan KDV olduğu için Ek 14 ile bildirimde bulunabilirsiniz. iyi çalışmalar..
Üstad öncelikle sağolun varolun İlgili yılda sadece 1 hesap dönemi hesaplanan kdv olmadığı için Ek 17 ile Gelir matrah arttırımı na konu asgari tutarın %18 i veya yüksek olan matrah uygulanacak doğrumu anlıyoruz? Doğruysa hiç adil değil.
Merhaba Serkan bey, Daha önce de bir çok defa belirttiğim üzere bana göre de hiç adil olmayan ve önceki kanunlarda muktezalarla yön verilen bu uygulama , bu defa 7326 sayılı kanunun 5.maddesine eklenen aşağıdaki düzenleme ile yasal bir zemine oturdu. KATMA DEĞER VERGİSİNDE ARTIRIM (Madde 5/3-(3) 3) İlgili takvim yılı içindeki işlemlerin tamamının istisnalar kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşması, tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerden oluşması veya diğer nedenlerle takvim yılının bütün dönemlerinde hesaplanan katma değer vergisi bulunmaması hâlinde, ilgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında katma değer vergisi artırımında bulunmak suretiyle bu fıkradan yararlanılır.
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz. Bu durumda seve seve beyan edip, ödeyeceğiz. iyi çalışmalar...
@@YMMMURATYILDIZ2021 Üstadım açıklamalarınız için teşekkürler, yıl içinde beyannamelerinin tamamını zamanında veren ancak bazı beyannamelerinde hesaplanan K.D.V. çıkmayan mükellefimiz var. Bunun için K.D.V. yönünden vergi artırımına gideceğiz ancak anlaşılan bizim de Kurum ya da Gelir Vergisi matrah artırımı tutarı üzerinden % 18 K.D.V. hesaplayarak karşılaştırma yolu ile yüksek olan tutar üzerinden K.D.V. vergi artırımı yapmamız gerekecek. Ödenecek tutar 10 katının bile üzerinde bir rakama ulaşıyor. Bu konu sizin de güzel bir örnekle paylaştığınız Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu mahkeme kararını emsal alarak yargı yoluna başvurmak gerekecek anlaşılan. Bu konuda fikrinizi sorabilir miyiz?
Merhaba Ümit bey, Yukarıda Serkan beyin sorusuna verdiğim cevapta da belirttiğim üzere; Daha önce de bir çok defa belirttiğim üzere bana göre de hiç adil olmayan ve önceki kanunlarda muktezalarla yön verilen bu uygulama , bu defa 7326 sayılı kanunun 5.maddesine eklenen aşağıdaki düzenleme ile yasal bir zemine oturdu. KATMA DEĞER VERGİSİNDE ARTIRIM (Madde 5/3-(3) 3) İlgili takvim yılı içindeki işlemlerin tamamının istisnalar kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşması, tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerden oluşması veya diğer nedenlerle takvim yılının bütün dönemlerinde hesaplanan katma değer vergisi bulunmaması hâlinde, ilgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında katma değer vergisi artırımında bulunmak suretiyle bu fıkradan yararlanılır.
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz. Bu durumda seve seve beyan edip, ödeyeceğiz. iyi çalışmalar...
YMM MURAT BEY HER DÖNEM KDV BEYANNAMESİ VERDİM,AMA SADECE 1 DÖNEM KDV BEYANNAMEMDE HESAPLANAN KDV BULUNMADIĞINDAN KDV MATRAH ARTTIRIMIM HATA VERİYOR,ŞİMDİ BEN GELİR VERGİSİ MATRAH ARTTIRIMI YAPMAK ZORUNDA MIYIM , YOKSA GELİR VERGİSİ MATRAH ARTTIRIMI İLE KARŞILAŞTIRMA YAPMAM YETERLİMİ.BU KISMI SEMİNERİMİZDE TAM ANLAYAMADIM.SADECE 1 DÖNEM HESAPLANAN KDV YOK İSE GELİR VERGİSİ MATRAH ARTTIRIMI YAPMA ZORUNLULUGUM VAR MIDIR?
merhaba Emin bey; Maalesef aşağıdaki hükmü çerçevesinde gerlir vergisi matrah artırımı zorunluluğunuzda var. 7326 Sayılı Kanun Kanun'un 5/(3)- b3 Bendi Hükmü): Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz. iyi çalışmalar...
Hocam 2018 mart ayın şahıs firmasını aktif ve pasifi ile kurduğumuz şirkete çevirdik.Kdv artırımını 2016 yılından yapmaya başlasam 2016-2017-2018 ocak şubat şahıs 2018 marttan sonra şirket olarak mı yapmalıyım yoksa bütün yılların artırımını şirket olarak mı yapmalıyım.aynı sorum gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı ile de geçerli ayrı ayrı mı yapmalıyım.teşekkür ederim.
Emine hanım; 1- Kanaatimce şahıs firmasında mükellef firma değil firmanın sahibi olan gerçek kişi olduğundan bu firmanın 2018 Mart ayında şirkete dönüşmesi durumu değiştirmeyecek, 2- Mükelleflerin artırımda bulunmak istedikleri yıl içinde işe başlamaları ya da işi bırakmaları halinde, faaliyette bulunulan vergilendirme dönemleri için artırımda bulunulacağından 2016, 2017, 2018 ilk 2 ay için şahıs olarak KDV Artırımında bulunulacak, Gelir vergisi yıllık olduğu için 2018 yılı 12 ay olarak gelir vergisi matrah artırımına konu olacak, Sonrasında ise 2018 3-12 aylar için şirket adına kıst olarak hem kurumlar vergisi hem de KDV matrah artırımında bulunulması gerekecek. İYİ ÇALIŞMALAR...
üstad merhaba benimde anladığım adil olmayan bir sistem benim firmam 30/03/2018 tarihinde kuruldu haliyle mart 2018 kdv beyanında hes.kdv .yok ama diğer aylarda var bütün beyannamelerimizi verdik şimdi 1 ay beyannameyi boş verdik diye % 18 den mi ek 17 yi vereceğiz 1 gün için %18 den fazladan 10.000 tl fark çıkıyor çok saçma sonuçta bütün beyannamelerim verilmiş
@@YMMMURATYILDIZ2021 Sayın hocam videonuzda bahsettiğiniz danıştay kararına istinaden bir tebliğ ile düzenleneceğini ümit etmiştiniz. herhangi bir düzenleme yapıldı mı? şu an uygulamada son durum nedir? ve aşağıdaki sorumu da burada yinelemek istiyorum, dava yolu dışında bu adaletsiz uygulamayı aşabilecek bir yöntem bir uygulama var mıdır? çok teşekkür ederim.
Merhaba @@volkandemirci6449 Gelinen noktada bu uygulamanın Danıştay Kararına uygun bir tüm dönemlere ilişkin katma değer vergisi beyannamesini veren ancak, katma değer vergisi beyannamesi verilen dönemlerin bir kısmında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükellefler lehine değiştirilmesi beklenirken, tartışılan bu düzenleme aksine 7326 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle yasal bir zemin bulmuş oldu. (7143 Sayılı Kanun Kanun'un 5/(3)- b3 Bendi Hükmü): Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olamaz. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz. (7326 Sayılı Kanun Kanun'un 5/(3)- b3 Bendi Hükmü): Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz. Bu durumda maalesef kısa vadede yapacak bir şey kalmadı. iyi çalışmalar.
@@YMMMURATYILDIZ2021 Hocam sabırla aynı soruya cevap verme azminiz için teşekkür ederim. Bu tip yanlışları üstüste defalarca yaşadıktan sonra Maalesef insanın aklına tek gelen şey Deve ve boyun hikayesi oluyor… İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Cumhur bey, Tebliğde yer alan açıklamalar çerçevesinde ; 3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri uyarınca tecil-terkin uygulaması kapsamında teslimleri bulunan mükelleflerde, tecil edilen vergiler, ilgili dönem beyannamesinde yer alan “Hesaplanan Katma Değer Vergisi” satırındaki tutardan düşülecek ve yıllık toplama dâhil edilmeyecektir.
Murat bey ... Beni ilgilendiren tüm videolarınızı izliyorum ve tavsiye ediyorum . Gerçekten çok açık , net ve anlaşılabilir .Takipçilerinizle diyaloğunuz harika
Nazım bey;
Güzel dilekleriniz ve ilginiz için teşekkür ederim.
Hocam siz bir efsanesiniz.. bu mesleği öğrenmede ve kavramamda emeğiniz çok. yine 2 gündür cevap aradığım soruya nokta atışıyla cevap vermişsiniz. maalesef 7326 da bu sorun giderilmedi ve biz yine sadece1 ay hesaplanan kdv yok diye matrah artırımı yapmak zorunda kaldık. İş, ehlinde olmadığı sürece bütün işler bozuk olmaya devam edecek ...saygılar ellerinizden öpüyorum.
Arif bey, güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. bu çoşkuyla ben 10 video daha çekerim. iyi çalışmalar ve iyi haftalar..
@@YMMMURATYILDIZ2021 çok teşekkürler
Üstad emeğinize sağlık çok açıklayıcı ve aydınlatıcı bir video olmuş, çok teşekkürler...
Sayın Üstadım;
Değerli bilgiler için teşekkür eder,
İyi Çalışmalar dilerim.
Elinize, emeğinize sağlık Üstad. Uygulamalı görünce bilgi pekişiyor.
teşekkürler çok açıklayıcı ve güzel bir sunum olmuş.
Üstad değerli anlatımınız için teşekkür ederim.ama nasıl uygulama ve nasıl yapılacağı ile ilgili örnek bir video bekliyoruz...
Emeğinize sağlık. Teşekkür ediyorum.
Çok açıklayıcı anlaşılır sunumlar için teşekkür ederiz. Staj başlatma sınavını geçtim meslekle olan bağımı arttırmaya çalışırken videolarınız çok yardımcı oluyor. Kendime notlar çıkartıyorum ama keşke sunumların pdf formatlarını yükleseniz
merhaba, Güzel dilekleriniz için teşekkür eder, mesleki kariyerinde başarılar dilerim. mail adresi gönderirseniz ders notlarını maillerim. iyi akşamlar
@@YMMMURATYILDIZ2021 kkyilmazzz16@gmail.com çok teşekkür ederim. Bende şuan not cikartiyordum. Geçen hafta finansman gider kısıtlamasıni inceledim elinde doküman olup üstünü çizerek gitmek çok faydalı oluyor. Tekrardan çok teşekkür ederim 🙏
Hocam emeklerinize teşekkür ederiz...
Kdv artırımında yine bekledigimiz eksiklik giderilemedi oda şuydu, tüm dönem kdv beyannamelerini süresinde beyan edip yıl içinde bazı dönemlerde hesaplanan kdv olmayışı (0,00 TL) olan mükellefler için gv/kv matrah artırımı zorunluluğu ve artırılan tutarın matrah artırımı ile mukayese edilerek artırılan ödenecek kdv nin yüksek bedellere tekabül etmesiydi. Buda bazı mükellefler için kdv arttırımı yapma-malarına sebep olacaktır.
Metin bey , maalesef bu sorun çözülmek yerine Kanunda yapılan değişiklikle bu uygulama kalıcı hale geldi. Kanunun ilgili maddesi şu şekilde değişti.
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.(7326 SK)
Ustad selamlar 2016 yili kdv matrah arttırımı defaten odeme şeklinde onayladım ancak 2017 2018 yıllarını taksitle onaylamak istiyorum duzeltme beyanını bdp den nasil onaylayacagiz
Üstad merhaba, özel hesap dönemleri ile ilgili bir tereddüt hasıl oldu. Örneğin, 2019 nisan-2020 Mart özel hesap dönemi için artırımda 2020 yılına ilişkin artırımı bu dönem olarak mı dikkate almalıyız? 2020 Ocak-Aralık alınması yönünde görüşler var ama hesaplanan KDV olmadığında hangi dönemin kurumlar vergisi matrah artırımının dikkate alınacağı konusu da soru işareti oluşturdu; teşekkür ederim.
hocam saygılar emeğinize sağlık. benim şöyle bir sorum olacaktı. Kuyumculukla ilgili firmalar Kdv artırımında bulunulmasında farklı bir uygulama söz konusu mudur acaba ? Kuyumcular özel matraha tabi olduğu için sormak istedim bu konuda biraz kafam karıştı. ( Yılın tamamında beyanname verilmiş ve tüm aylar da hesaplanan Kdv tutarları da mevcut )
TUNCER BEY, KUYUMCULAR İÇİN KDV ARTIRIMINDA ÖZEL BİR DÜZENLEME YOK. TÜM DÖNEMLERDE HESAPLANAN KDV VARSA YILLIK HESAPLANAN KDV TUTARININ O YIL İÇİN BELİRLENMİŞ OLAN ARTIRIM ORANI İLE ÇARPILMASI YETERLİ, BU DURUMDA ARTRILAN KURUMLAR VERGİSİ MATRAHININ %18'İ İLE KIYASLAMADA YAPILMAYACAK. İYİ ÇALIŞMALAR...
Teşekkürler hocam cevabınız için
Hocam teşekkürler
Sn.üstadım KDV.matrah artırımında hesaplanan KDV.ye ilave KDV.eklenecek mi bir bilgi kirliliği var.aydınlatırsanız sevinirim.
Merhaba Cahit bey;
Maliye Bakanlığı’nın 6736 sayılı kanuna ilişkin hazırladığı soru cevaplarda aynen aşağıdaki ifade yer almaktadır.
“KDV artırımına esas hesaplanan KDV’ye ilave edilecek KDV dahil edilmeyecektir. Ancak, ilgili dönemlerde hesaplanan KDV olarak beyan edilmesi gereken KDV’nin ilave edilecek KDV satırında
Selamlar Üstad;
Bir KDV döneminde Hesaplanan KDV olmamasının sonuçları, hiç KDV beyannamesi vermeyenlere göre daha ağır olduğunu anladım. Çünkü;
ÖRNEK: 1 aya ilişkin KDV beyannamesi vermemesi durumunda, Hesaplanan KDV Toplam tutarı 11'e bölünerek sonra 12 aya iblağ ediliyor ve GV veya KV Matrah artırımı yapılması zorunlu değil
ama
1 KDV döneminde Hesaplanan KDV çıkmamışsa eğer o zaman hem karşılaştırma var hem de GV veya KV yönünden Matrah artırımı zorunlu tutuyor.
Sevgili Meslektaşım;
Yorumlarınızın tamamına aynen katılıyor, 6736, 7143 sayılı Kanunlara yönelik idarenin mukteza bazında verdiği görüşler çerçevesinde yıllardır eleştirdiğimiz bu adaletsiz uygulama maalesef 7326 sayılı Kanunla doğrudan kanuna eklenen hükümle yasal zemin kazandı..
İyi çalışmalar..
üstadım hayırlı günler şimdi benim adi ortaklığı olan mükelleflerim var bunlar için kdv yönünden matrah arttırımı nasıl yapmam gerekmektedir acaba bununla ilgili olara nasıl bir yol izlemem gerekmektedir . şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim
MERHABA YAKUP BEY;
KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir ve kurumlar vergisi artırımı yapma zorunluluğu bulunmayan durumlarda, adi ortaklıkların ortaklarının matrah artırımında bulunması zorunlu değildir.
Ancak KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir veya kurumlar vergisinden artırım yapılması zorunlu olan durumlarda ÖRNEĞİN BİR VEYA BİR KAÇ DÖNEM HESAPLANAN KDV BULUNMAMASI HALİ VB. adi ortaklıkların ortaklarının gelir veya kurumlar vergisinden artırımda bulunmaları zorunlu olup, bu kapsamda adi ortaklığının ortaklarının bu ortalıktan dolayı artırdıkları gelir veya kurumlar vergisi artırım tutarları dikkate alınacaktır.
Bu durumda olan adi ortaklık, kollektif ve adi komandit ortaklıklarda ortakların tamamının gelir veya kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunmaları gerekmektedir.
Hiç Beyanname Vermemiş veya En Fazla İki Dönemde Beyanname Vermiş Olan ADİ ORTAKLIKLARDA İSE; Ortaklık yapısının tamamen gerçek kişilerden oluşması durumunda, bilanço esasında gelir vergisi mükellefleri için belirlenen matrah artırımına ilişkin asgari tutar; adi ortaklığın ortaklık yapısında en az bir kurumlar vergisi mükellefi bulunması durumunda, kurumlar vergisi matrah artırımına ilişkin asgari tutar, ortaklık için KDV artırım tutarının tespitinde dikkate alınır.
İYİ ÇALIŞMALAR..
@@YMMMURATYILDIZ2021 sağolun teşekkürler üstadım bide bu kdv tutarların sistemde öğrenebilmem kısayolu varmış siz biliyormusunuz acaba
Murat bey merhaba. Öncelikle eğitim videolarınız için çok teşekkür ederim. Sizin gibi değerli ustadlarimiz sayesinde bu karmaşık islerin içinden cikabiliyoruz. Benim söyle bir sorum olacak; mükellef geçmişte 7143 sayılı kanun kapsamında 2016 ve 2017 yillari için sadece KURUMLAR yönünden artırimda bulundu. Şimdi de 7326 kapsamında kdv yönünden de artırimda bulunmak istiyor. Bu durumda 2016 ve 2017 yillari için tekrar KURUMLAR yönünden bir artirima gerek varmi. Sadece kdv yönünden artırımı yapmak yeterli midir. Tşk.
Merhaba Ramazan bey,
çok güzel ve teknik bir soru. Ancak uygulamanın nasıl olacağına dair yazılı bir mevzuat yok. Bayramdan sonra sizin için Bakanlık nezdinde araştırıp, sorunuzu en doğru bir biçimde cevaplamaya çalışacağım.
iyi bayramlar..
@@YMMMURATYILDIZ2021 size zahmet olacak değerli üstadım. Kurban bayramınızı da en içten dileklerimle kutluyorum.
ÜSTAD
2015 de başlayıp 2017 temmuzda biten adi ortaklı inşaat işinde 2016 yılı incelemeye alınmış .müfettiş 2016 için matrah artırımı yapın diyor. 2016 yılında sadece aralık ayında hesaplanan kdv var. 1-Ortaklık kdv arttırımı yapabilmemiz için ortaklar için ayrı ayrı gv sinden de matrah yapmamız gerekiyormu? 2- ortaklardan birinin başka gelirleri de var. o ortak için asgariden mi yoksa 2016 gv beyanındaki matrahdan mı arttırım yapmamız gerekecektir. şimdiden iyi bayramlar dilerim.
Merhaba Mehmet bey;
KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir ve kurumlar vergisi artırımı yapma zorunluluğu bulunmayan durumlarda, adi ortaklıkların ortaklarının matrah artırımında bulunması zorunlu değildir.
Ancak KDV’den matrah artırımında bulunulabilmesi için gelir veya kurumlar vergisinden artırım yapılması zorunlu olan durumlarda adi ortaklıkların ortaklarının gelir veya kurumlar vergisinden artırımda bulunmaları zorunlu olup, bu kapsamda adi ortaklığının ortaklarının bu ortalıktan dolayı artırdıkları gelir veya kurumlar vergisi artırım tutarları dikkate alınacaktır. KDV açısından hangi ortağın gelir/kurumlar vergisi artırılan matrah tutarı büyükse o esas alınacak, ikisinin toplanması gerekmeyecektir.
iyi bayramlar..
Slm üstat tüm videolarınızı izledim, bana tüm güncel sunumlarınızı ve 2020 yılı kurumlar ve gelir vergisi rehberlerinizi mail olarak gönderebilir misiniz.
MEHMET BEY, MAİL ADRESİNİZİ muratyildiz@yildizymm.com.tr adresime bildirirseniz, gönderim sağlayacağım. iyi çalışmalar..
Merhabalar Murat bey .. Ben matrah 2019 2020 yılları için matrah artırımını hazırlayıp vergi dairesine sundum. TH-cam gelirinin faaliyet kodunu belirtmemi istendi . Onlar( vergi dairesi)bulamayınca 479114 kod nolu faaliyete uyabilecegini belirttim. daha sonra sistemin kabul etmediğini bildirip sunmuş olduğum belgenin altına 2010-2020 yıllarında 479114 kodlu faaliyette bulunduğumu yazdırıp imzalattılar. Şu anda beklemedeyim
Nazım bey,
faaliyet kodunuzun olmaması ya da yanlış olması matrah artırımından yararlanmanıza engel olmaz, merak etmeyin. ticari veya mesleki kazanç nedeniyle matrah artırımında bulunmuş olmanız yeterli...
Ben Nisan 2019 dan 2020 sonuna kadar hizmet ihracına giren gelir elde ettim. KDV den muaf. Vergi inceleme aşamasındayım. Fakat hiç beyanname vermedim. Matrah artırımı yapacağım . KDV den muaf gelir için matrah artırımı üzerinden %18 KDV ödeyecek miyim ?
merhaba Nazım bey,
2019 ve 2020 yılları için gelir vergisinden ticari kazanç olarak matrah artırımında bulunup, artırdığınız matrahın %18'i kadar KDV artırımı için vergi öderseniz, inceleme 2 ağustosa kadar bitmediği taktirde, bu tarihten sonra devam edilmez.
Üstad kolay gelsin sigorta aracıları kdv yönünden matrah arttirimi pek gerekli gibi gorunmesede binek arac satisindan dolayi senede 1 veya 2 dönem bildirilen kdv beyani icin cuzi bisey cikicak anlattiklariniza bakilirsa sadece verilen yilda verilen donem yada donemlerin hesaplanan kdv sini soz konusu matrah arttirimina tabi tutucaz diye anladim yanlışım varsa düzeltin lütfen, peki 5/3 te hangi eki doldurmamiz gerekli acaba bilgilendirirseniz sevinirim...
Merhaba Cüneyt bey
Sunumumda yaptığım açıklama GİB tarafından aynı düzenlemeleri içeren 6736 sayılı Kanun soru cevaplarından alınmıştır. Soru ve cevap aynen aşağıdaki gibidir.
SORU 30: Sürekli KDV mükellefiyetleri bulunmayan sigorta firmalarının yılın sadece 2-3 ayında sabit kıymet satışı yapmış ve buna ilişkin beyanname vermiş olmaları durumunda KDV matrah artırımı uygulamaları nasıl olacaktır?
Sigorta şirketlerinin bütün işlemleri BSMV’ye tabi olduğundan sabit kıymet satışları da BSMV’ye tabidir. Dolayısıyla KDV beyan etme gibi bir durum ortaya çıkmaz.
Ancak bahsedilen sigorta aracıları ise sigorta aracılarının sigortacılık işlemleri dışındaki işlemleri KDV’ye tabidir. Bu işlemlerde sadece işlemin gerçekleştiği dönemde KDV beyannamesi verilmesi gerekir. 6736 sayılı Kanunun KDV matrah artırımına yönelik hükümlerinden sürekli KDV mükellefiyeti bulunmayan sigorta aracıları, sadece mükellefiyet tesis ettirdikleri vergilendirme dönemleri itibarıyla yararlanabilirler. İlgili yıl içinde birden fazla vergilendirme döneminde mükellefiyet tesis edilmiş olması durumunda, sözkonusu dönemlerin aynı yıla isabet edenleri toplanarak tamamı üzerinden ilgili yıl için belirlenen artırım oranı uygulanmak suretiyle KDV artırım imkanından yararlanmaları mümkündür.
Bu açıklama çerçevesinde konuyu bende sizin gibi anladım ve anlattım.
iyi çalışmalar..
@@YMMMURATYILDIZ2021 tşkler üstad bu firmalara kdv olarak arttirimda istemeden yanlış bir islem yapmamak adina sanirim kdv icin arttirimda bulunmamak daha doğru bir haraket olacaktir.
Merhaba üstadım
KDV arttırımı yaparken hesaplanan KDV toplamını alırken daha önce indirim konusu yapılan KDV njn ilavesi ve atik satışından dolayı hesaplanan KDV bu toplama eklenecek mi?
Teşekkür ediyorum saygılarımla
Merhaba Aynur hanım,
KDV artırımına esas hesaplanan KDV’ye ilave edilecek KDV dahil edilmeyecektir.
Ancak, sadece ilgili dönemlerde hesaplanan KDV olarak beyan edilmesi gereken KDV’nin ilave edilecek KDV satırında beyan edilmiş olması halinde bu tutarların da hesaplanan KDV’ye dahil edilmesi gerekir.
iyi çalışmalar.
Üstad 2016 yılında 2 ay hesaplanan kdv yok kalan aylarda da sadece 2 ay kdv ödemesi var 8 ayda devredeni var nasıl bir hesaplama olmalı
Merhaba Yücel bey,
Maalesef Kanuna göre kurumlar vergisinden matrah artırımı yapmak ve KDV vergi artırımı tutarını bulurken artırdığınız kurumlar vergisi matrahının %18'i ile kıyaslama yapmak zorundasınız. Ek: 17 ile bildirimde bulunacaksınız.
iyi çalışmalar..
@@YMMMURATYILDIZ2021 Çok Teşekkürler cvp için iyi çalışmalar üstad
Merhabalar 2018/2019 tüm yıl hesaplanan kdv bildirimi var.Ancak 2020 yılında 3 ay hesaplanan kdv matrahı yok.2020 yılı için gelir vergisi matrahı arttırılıp spnra kdv arttırımı yapıldı.2018 / 2019 yılı çin gelir vergisi arttırımı yapılması gerekli mi?2020 devreden kdv 61000,00 TL olup bunun düzeltmesi olacak mı?Nasıl? Teşekkür ederim...İyi Çalışmalar...
MERHABA GÜLÜSTAN HANIM;
MATRAH ARTIRIMI UYGULAMASINDA HER BİR YIL BİRBİRİNDEN BAĞIMSIZ OLARAK KENDİ İÇİNDE DEĞERLENDİRİLECEK, DOLAYISIYLA 2018 , 2019 YILLARI İÇİN MATRAH ARTIRIMI ZORUNLULUĞUNUZ VEYA DEVREDEN KDV'Yİ DÜZELTMENİZ SÖZ KONUSU DEĞİL.
İYİ ÇALIŞMALAR...
30.dk daki tabloya göre hesaplama hatalı sanırım. verilmeyen dönemlere göre ortalama kdv alınıp 12 ile çarpılıp kurumlar üzerinden 18 kdv karşılaştırması yapılmalı
HARUN BEY ÇÖZÜMDE BİR HATA YOK. SANIRIM SİZ YILDA 3 VEYA DAHA FAZLA DÖNEMDE BEYANNAME VERENLER İLE KARIŞTIRDINIZ. KALDIKİ BU ÖRNEK DOĞRUDAN TEBLİĞDEKİ ÖRNEK. ÇÖZÜM HATALI DEMEDEN BİRAZ DAHA DİKKAT LÜTFEN.
@@YMMMURATYILDIZ2021 evet 10 dönem veren için mesela 10 dönem toplamını ortalama alıp 12 ile çarparak. çıkan sonuç üzerinden hesaplanan vergiyi kıyaslıyor sistem. sizinde örnekte 9 dönem var. yada ben yanlış biliyorum. 805.000 / 9 * 12 =1.073.333 ün %2 sini kıyaslıyor sanki. beyannameyi doldururken daha net anlaşlıyor. bu hususta beyannameyi de doldurarak inceleyerek bir video bekleriz üstad sizden. emeğinize sağlık.
@@harbay1907 hocam sanıyorumki su kısmı yanlış anlamışsınız ilk bakışta hatalı gibi hissediyoruz tabloyu, kendinizinde yazdığı gibi verilmeyen dönemler icin .../9 x12 yapip yila giydirmemiz gerekiyordu. Ama burada butun dönemler verilmis 3 dönemde hesaplanan yok burada .../9x12 yapilmaz toplam yil ici kdv ne ise onun yuzdesini alip ona gore karsilastirma yapmamiz gerektigi seklinde anliyorum ben, belki bende yanlış anlamisimdir bdp de yaparken anlayacağım :)
beyannameyi nasıl dolduracağımızı gösteren 1 TANE BABAYİĞİT YOK MU ?
Örnek ; matrah arttırımdan doğan kdv 11.470, ilgili yıılda 3 ay hesaplanan kdv yok yani 0 ilgili yılın toplam kdv arttırımı 6 bın. tebliğe göre benim arttırım yapmam gereken rakam 11.470 , boş olan aylara hangi rakamı yazacağım ve beyanname verirken 5/3-a , 5/3-b-1,c 5/3-b3 bunlarn hangisiyle vereceğiz ?
METİN BEY UMARIM O BABAYİĞİT SİZ OLURSUNUZ. BOŞ OLAN AYLARA SIFIR YAZIN.
gelir vergisi matrah arttırımı yapmak istemiyoruz sadece kdv arttırımı yaptırmak istiyoruz 12 ay aktif 10 ay hasılat var ek 17 vermeniz gerekiyor diye hata verdi
HAKAN BEY;
Matrah artırımı yapılacak dönemde verilen beyannamelerin tamamında hesaplanan KDV olması halinde gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımı yapılması zorunlu değildir. Gelir veya kurumlar vergisinden matrah artırımında bulunulsa bile karşılaştırma yapılmasına gerek yoktur. Hesaplanan KDV tutarlarının toplamına ilgili yıl için belirlenen oran uygulanmak suretiyle KDV artırım tutarı hesaplanır. Tebliğ ekinde yer alan Ek:14 bildirim formu kullanılır.
Ancak;
yıl içindeki beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte, beyannamelerin bir veya birkaçında hesaplanan vergisi bulunmayan mükelleflerin KDV artırımı yapmak istemeleri halinde, hesaplanan vergi bulunan beyannamelerindeki hesaplanan vergiler toplanacak ve bu toplama, ilgili yıl için öngörülen artırım oranı uygulanarak artırım tutarı hesaplanacaktır. Ancak bu tutarın, gelir/kurumlar vergisi için artırılan matrahların %18’inden küçük olursa büyük olan tutar dikkate alınacaktır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.
Dolayısıyla çıkan hata mesajı Kanuna uygun.
iyi çalışmalar...
@@YMMMURATYILDIZ2021 teşekkürler murat bey iyi çalışmalar
Merhaba üstad;
kısa bir sorum olacak.
2018-2019-2020 dönemleri için kdv ve gelir vergisi matrah arttırımı yapıyoruz.2018 ve 2019 yıllarında bazı dönemlerde hesaplanan kdv ''0'' olduğu için kdv arttırımını ek17 ile yapıyoruz. Fakat 2020 yılında tüm aylarda hesaplanan kdv var, bu yıl için ek14 ile ayrı bir kdv arttrımı mı yapıcaz? yoksa 2020 yılını da , 2018-2019 yılı ek17 beyanına mı eklicez? yardımcı olursanız çok sevinirim.
Soner bey,
Matrah/vergi artırımı uygulamasında her bir yıl diğerlerinden bağımsız olarak kendi içerisinde değerlendiriliyor.
Bu nedenle sizin de sorunuzda belirttiğiniz üzere, 2018 ve 2019 yılları için bazı dönemlerde hesaplanan kdv ''0'' olduğu için kdv artırımını ek17 ile 2020 yılında ise tüm aylarda hesaplanan KDV olduğu için Ek 14 ile bildirimde bulunabilirsiniz.
iyi çalışmalar..
@@YMMMURATYILDIZ2021 Teşekkürler üstad. Saygılar.
Üstad öncelikle sağolun varolun
İlgili yılda sadece 1 hesap dönemi hesaplanan kdv olmadığı için Ek 17 ile Gelir matrah arttırımı na konu asgari tutarın %18 i veya yüksek olan matrah uygulanacak doğrumu anlıyoruz? Doğruysa hiç adil değil.
Merhaba Serkan bey,
Daha önce de bir çok defa belirttiğim üzere bana göre de hiç adil olmayan ve önceki kanunlarda muktezalarla yön verilen bu uygulama , bu defa 7326 sayılı kanunun 5.maddesine eklenen aşağıdaki düzenleme ile yasal bir zemine oturdu.
KATMA DEĞER VERGİSİNDE ARTIRIM (Madde 5/3-(3)
3) İlgili takvim yılı içindeki işlemlerin tamamının istisnalar kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşması, tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerden oluşması veya diğer nedenlerle takvim yılının bütün dönemlerinde hesaplanan katma değer vergisi bulunmaması hâlinde, ilgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında katma değer vergisi artırımında bulunmak suretiyle bu fıkradan yararlanılır.
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.
Bu durumda seve seve beyan edip, ödeyeceğiz.
iyi çalışmalar...
@@YMMMURATYILDIZ2021 Üstadım açıklamalarınız için teşekkürler, yıl içinde beyannamelerinin tamamını zamanında veren ancak bazı beyannamelerinde hesaplanan K.D.V. çıkmayan mükellefimiz var.
Bunun için K.D.V. yönünden vergi artırımına gideceğiz ancak anlaşılan bizim de Kurum ya da Gelir Vergisi matrah artırımı tutarı üzerinden % 18 K.D.V. hesaplayarak karşılaştırma yolu ile yüksek olan tutar üzerinden K.D.V. vergi artırımı yapmamız gerekecek. Ödenecek tutar 10 katının bile üzerinde bir rakama ulaşıyor.
Bu konu sizin de güzel bir örnekle paylaştığınız Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu mahkeme kararını emsal alarak yargı yoluna başvurmak gerekecek anlaşılan. Bu konuda fikrinizi sorabilir miyiz?
Merhaba Ümit bey,
Yukarıda Serkan beyin sorusuna verdiğim cevapta da belirttiğim üzere;
Daha önce de bir çok defa belirttiğim üzere bana göre de hiç adil olmayan ve önceki kanunlarda muktezalarla yön verilen bu uygulama , bu defa 7326 sayılı kanunun 5.maddesine eklenen aşağıdaki düzenleme ile yasal bir zemine oturdu.
KATMA DEĞER VERGİSİNDE ARTIRIM (Madde 5/3-(3)
3) İlgili takvim yılı içindeki işlemlerin tamamının istisnalar kapsamındaki teslim ve hizmetlerden oluşması, tecil-terkin uygulaması kapsamındaki teslimlerden oluşması veya diğer nedenlerle takvim yılının bütün dönemlerinde hesaplanan katma değer vergisi bulunmaması hâlinde, ilgili yıl için gelir veya kurumlar vergisi matrah artırımında bulunulmuş olması şartıyla artırılan matrah üzerinden %18 oranında katma değer vergisi artırımında bulunmak suretiyle bu fıkradan yararlanılır.
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.
Bu durumda seve seve beyan edip, ödeyeceğiz.
iyi çalışmalar...
@@YMMMURATYILDIZ2021 Üstadım tekrar teşekkürler bilgilendirmeniz için. İyi çalışmalar...
YMM MURAT BEY HER DÖNEM KDV BEYANNAMESİ VERDİM,AMA SADECE 1 DÖNEM KDV BEYANNAMEMDE HESAPLANAN KDV BULUNMADIĞINDAN KDV MATRAH ARTTIRIMIM HATA VERİYOR,ŞİMDİ BEN GELİR VERGİSİ MATRAH ARTTIRIMI YAPMAK ZORUNDA MIYIM , YOKSA GELİR VERGİSİ MATRAH ARTTIRIMI İLE KARŞILAŞTIRMA YAPMAM YETERLİMİ.BU KISMI SEMİNERİMİZDE TAM ANLAYAMADIM.SADECE 1 DÖNEM HESAPLANAN KDV YOK İSE GELİR VERGİSİ MATRAH ARTTIRIMI YAPMA ZORUNLULUGUM VAR MIDIR?
merhaba Emin bey;
Maalesef aşağıdaki hükmü çerçevesinde gerlir vergisi matrah artırımı zorunluluğunuzda var.
7326 Sayılı Kanun Kanun'un 5/(3)- b3 Bendi Hükmü):
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.
iyi çalışmalar...
Hocam 2018 mart ayın şahıs firmasını aktif ve pasifi ile kurduğumuz şirkete çevirdik.Kdv artırımını 2016 yılından yapmaya başlasam 2016-2017-2018 ocak şubat şahıs 2018 marttan sonra şirket olarak mı yapmalıyım yoksa bütün yılların artırımını şirket olarak mı yapmalıyım.aynı sorum gelir ve kurumlar vergisi matrah artırımı ile de geçerli ayrı ayrı mı yapmalıyım.teşekkür ederim.
Emine hanım;
1- Kanaatimce şahıs firmasında mükellef firma değil firmanın sahibi olan gerçek kişi olduğundan bu firmanın 2018 Mart ayında şirkete dönüşmesi durumu değiştirmeyecek,
2- Mükelleflerin artırımda bulunmak istedikleri yıl içinde işe başlamaları ya da işi bırakmaları halinde, faaliyette bulunulan vergilendirme dönemleri için artırımda bulunulacağından 2016, 2017, 2018 ilk 2 ay için şahıs olarak KDV Artırımında bulunulacak, Gelir vergisi yıllık olduğu için 2018 yılı 12 ay olarak gelir vergisi matrah artırımına konu olacak, Sonrasında ise 2018 3-12 aylar için şirket adına kıst olarak hem kurumlar vergisi hem de KDV matrah artırımında bulunulması gerekecek.
İYİ ÇALIŞMALAR...
@@YMMMURATYILDIZ2021 HOCAM TEKRAR TEŞEKKÜR EDERİM
Üstad kurumlar vergisi matrah arttırımı yaptığımız yıl için kdv matrah arttırımı yapmak zorunda değiliz değilmi ?
Serkan bey , böyle bir zorunluluk yok
@@YMMMURATYILDIZ2021 Değerli sunumunuz için çok teşekkür ediyorum. Sağolun
üstad merhaba benimde anladığım adil olmayan bir sistem benim firmam 30/03/2018 tarihinde kuruldu haliyle mart 2018 kdv beyanında hes.kdv .yok ama diğer aylarda var bütün beyannamelerimizi verdik şimdi 1 ay beyannameyi boş verdik diye % 18 den mi ek 17 yi vereceğiz 1 gün için %18 den fazladan 10.000 tl fark çıkıyor çok saçma sonuçta bütün beyannamelerim verilmiş
Bülent bey,
Benimde bir çok kez değindiğim üzere Kanunun en adil olmayan uygulaması bu maalesef..
İyi çalışmalar..
@@YMMMURATYILDIZ2021 Sayın Hocam, Bu gerçekten çok adaletsiz uygulamayı aşabilecek herhangi bir açık kapı yok mudur acaba?
@@YMMMURATYILDIZ2021 Sayın hocam videonuzda bahsettiğiniz danıştay kararına istinaden bir tebliğ ile düzenleneceğini ümit etmiştiniz. herhangi bir düzenleme yapıldı mı? şu an uygulamada son durum nedir? ve aşağıdaki sorumu da burada yinelemek istiyorum, dava yolu dışında bu adaletsiz uygulamayı aşabilecek bir yöntem bir uygulama var mıdır? çok teşekkür ederim.
Merhaba @@volkandemirci6449
Gelinen noktada bu uygulamanın Danıştay Kararına uygun bir tüm dönemlere ilişkin katma değer vergisi beyannamesini veren ancak, katma değer vergisi beyannamesi verilen dönemlerin bir kısmında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükellefler lehine değiştirilmesi beklenirken, tartışılan bu düzenleme aksine 7326 sayılı Kanunda yapılan değişiklikle yasal bir zemin bulmuş oldu.
(7143 Sayılı Kanun Kanun'un 5/(3)- b3 Bendi Hükmü):
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olamaz. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.
(7326 Sayılı Kanun Kanun'un 5/(3)- b3 Bendi Hükmü):
Şu kadar ki, ilgili takvim yılı içinde bu alt bentte belirtilen durumların yanı sıra vergiye tabi diğer işlemlerin de mevcudiyeti nedeniyle hesaplanan vergisi çıkan mükellefler ile yıl içinde beyannamelerinin tamamını vermekle birlikte beyannamelerinin bazılarında hesaplanan katma değer vergisi bulunmayan mükelleflerin bu fıkra hükmüne göre ödemeleri gereken katma değer vergisi tutarı, yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanacak %18 oranındaki katma değer vergisi tutarından aşağı olmamak kaydıyla, hesaplanan katma değer vergisi bulunan beyannamelerdeki vergiler toplamına bu fıkranın (a) bendinde belirtilen oranlar uygulanmak suretiyle hesaplanır. Bu kapsama giren mükellefler, gelir veya kurumlar vergisi için matrah artırımında bulunmamaları hâlinde bu fıkra hükmünden yararlanamaz.
Bu durumda maalesef kısa vadede yapacak bir şey kalmadı.
iyi çalışmalar.
@@YMMMURATYILDIZ2021 Hocam sabırla aynı soruya cevap verme azminiz için teşekkür ederim.
Bu tip yanlışları üstüste defalarca yaşadıktan sonra
Maalesef insanın aklına tek gelen şey
Deve ve boyun hikayesi oluyor…
İyi çalışmalar dilerim.
Üstadım 391 toplamı dışında 392 hesabı dahil edebiliyor muyuz
Merhaba Cumhur bey, Tebliğde yer alan açıklamalar çerçevesinde ; 3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) ve geçici 17 nci maddeleri uyarınca tecil-terkin uygulaması kapsamında teslimleri bulunan mükelleflerde, tecil edilen vergiler, ilgili dönem beyannamesinde yer alan “Hesaplanan Katma Değer Vergisi” satırındaki tutardan düşülecek ve yıllık toplama dâhil edilmeyecektir.