Yemenici anlatımıyla " İnsan Kavramı "
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 13 ม.ค. 2025
- Yedi Güzel Adam 1950’li yıllarda Kahramanmaraş Lise’sinde hayatları kesişen ve sonrasında birbirlerinden ayrılmayan yürekli şairlerin hayatını anlatıyor. Türk Edebiyat hayatına pek çok eser kazandıran şairlerin 1970li yıllarda Maraş’daki yaşamlarından kesitler sunan dizi, adını Cahit Zarifoğlu’nun Yedi Güzel Adam şiirinden alıyor. Izleyiciler bu diziyle, hayata karşı belli bir duruşu olan Yedi Güzel Adam hakkında bilgi sahibi oluyor. Diziyle şairlerin hikayelerinde, şiirlerinin nasıl can bulduğunu izliyor. Bir döneme de ışık tutan Yedi Güzel Adam dizisi yeni nesle önemli bir dönemin, edebiyat, kültür ve fikir insanlarını tanıtıyor…
Yedi Güzel Adam öyküsü, şairler memleketi olarak anılan Kahramaraş’da lise sıralarında yolları kesişen edebiyatçıların yaşamından yola çıkarak Maraş özelinde Türkiye’de kaosun zirveye çıktığı bir dönemini konu alıyor. Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'ın hayatından kesitlerin yer aldığı Yedi Güzel Adam dizisinin hikayesi Maraş’da geçiyor. Şairlerin 1950’li yıllarda lise sıralarında başlayan dostluklarının 1970'li yıllara uzanan serüveni anlatılıyor. Adını Cahit Zarifoğlu’nun Yedi Güzel Adam adlı şiirinden alan dizide yedi genç arkadaşın edebiyatla başlayan ve edebiyatla devam eden dostluklukları işleniyor.
Türkiye’nin siyasi olarak kriz yaşadığı yıllarda lise talebesi olan bu yedi genç, hayata karşı bir duruşları olmasını ister. Edebiyata meraklı Yedi Güzel Adam yazdıkları şiir ve hikayelerle bir duruş sergiler. Bir süre sonra aralarında edebiyatla kurulan özel bir dostluk gelişir. Dönemin Başbakanı merhum Adnan Menderes’in siyasi bir komplo ile idama götürülmesi üzerine, yaşananlar karşısında kalemleri ile konuşmaya karar verirler. Yedi Güzel Adam lise sıralarında Hamle Dergisi’ni çıkarmaya başlar. Üniversitede farklı şehir ve okullarda eğitim alan Yedi Güzel Adam şiirlelre kurdukları bağı hiçbir zaman koparmaz.
Aradan geçen onca yıldan sonra Yedi Güzel Adam 1970’li yıllarda Maraş’ta yeniden buluşur. Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu dostluklarının temelinin atıldığı ve talebelik yıllarında, 'Kara Lise' adını verdikleri Kahramanmaraş Lisesi’nde öğretmen olarak yeniden buluşur. Lise yıllarında şiirle ilgili olan arkadaşları Zehra da aynı okulda öğretmendir. Aralarında yaş olarak en büyükleri olan Nuri Pakdil, Cahit’in kardeşi Sait Baba, ikiz kardeşler Rasim ve Alaaddin, yatılıda kalan Akif ve hikayeciliği ansızın bırakan Ali şimdi tekrar Maraş’ta bir aradadır.
Dünyadaki öğrenci hareketlerinin hızla sokağa taştığı 1970’lerde, Yedi Güzel Adam artan şiddete sevgiyle çare arar. Kalemin kurşundan daha etkili bir silah olduğunu düşünen Yedi Güzel Adam umutlarını yitirmez. Siyasetin lise sıralarına kadar indiği bir dönemde öğretmenlik yapan Erdem'le Cahit, talebeler ve Yedi Güzel Adam arasında bir köprü olur. Gerek Maraş gerek diğer illerde yaşanan sokak olaylarından sevdiklerini korumak için büyük bir aşkla kalemlerine sarılan yürekli adamların hikayesidir Yedi Güzel Adam…
-------------------------------------------
TRT1 Resmi Facebook Sayfası: / trt1
TRT1 Resmi Twitter Sayfası: / trt1
TRT1 Resmi Instagram Sayfası: / trt1
TRT1 Resmi TH-cam Kanalı: / trt1
#YediGüzelAdam
#TRT
#TRTİzle