ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ (1054)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ก.พ. 2019
  • Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου της Μακεδονικής δυναστείας ήταν το Σχίσμα, δηλαδή η διαίρεση της χριστιανικής Εκκλησίας σε Δυτική καθολική (της Ρώμης) και Ανατολική ορθόδοξη (της Κων/πολης) που έγινε το 1054, όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Κων/νος Θ΄ο Μονομάχος και πατριάρχης ο Μιχαήλ Κηρουλάριος.
    Ο Βυζαντινός Αυτοκράτωρ επιθυμούσε να έχει φιλικές σχέσεις με τον Πάπα της Ρώμης, γιατί θεωρούσε πως με αυτόν τον τρόπο θα προστάτευε τα βυζαντινά εδάφη στην Ιταλία, που τα απειλούσαν εξωτερικοί εχθροί. Υπήρχαν, όμως, ορισμένα ζητήματα και διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες που έπρεπε να ρυθμιστούν.
    Τα κυριότερα από αυτά ήταν: η αξίωση του Πάπα να έχει την πρωτοκαθεδρία, η νηστεία του Σαββάτου, η αγαμία του κλήρου, η χρήση των αζύμων στην Θεία Λετουργία και το δόγμα που είχε αποδεχθεί ο πάπας σχετικά με την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος και από τον Υιό (filioque).
    Για να ξεπεραστούν αυτές οι διαφορές ήρθε στην Κων/πολη πρεσβεία του πάπα με επί κεφαλής τον καρδινάλιο Ουμβέρτο (Humbert). Ωστόσο, κατά τις διαπραγματεύσεις επικράτησε αδιαλλαξία και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να τερματιστούν με αμοιβαίους αφορισμούς.
    Η εξέλιξη αυτή, το Σχίσμα δηλαδή, είχε πολύ αρνητικές πολιτικές συνέπειες για το Βυζάντιο, καθώς έκτοτε στην Δύση άρχισε να καλλιεργείται ένα πνεύμα μίσους προς την Ανατολή και η ιδέα της πλήρης πολιτικής υποταγής του Βυζαντίου. Εξαιτίας του μίσους αυτού, οι Δυτικοί δεν θα βοηθήσουν την Βυζαντινή Αυτοκρατορία στην πιο κρίσιμη στιγμή της...
    Βυζάντιον: Κάθε Τετάρτη στις 20:00, με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Το μάθημα μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους μαθητές.
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    210.5221314
    info@ellinikiagogi.gr
    Ellinikiagogi.gr

ความคิดเห็น • 34

  • @nikolaoskal7438
    @nikolaoskal7438 5 ปีที่แล้ว +27

    Και κάτι ακόμη. Η Εκκλήσια ήταν και είναι ακόμα Μία, Αγία και Αποστολική. Η Ρώμη δεν είναι εκκλησία.

    • @brockdaniel8845
      @brockdaniel8845 5 ปีที่แล้ว +5

      Περιμένεις κι εσύ σωστή τοποθέτηση πολιτικού σε θρησκευτικά θέματα...

    • @brockdaniel8845
      @brockdaniel8845 5 ปีที่แล้ว +3

      @@luftewaffles Καθολική λέγεται, διότι είναι απλωμένη σ'όλο το κόσμο και κατέχει όλη την αλήθεια. Εάν η Ρώμη έχει την ίδια πίστη με την μία Εκκλησία, τότε είναι μέρος της.

    • @giovaneitalia8312
      @giovaneitalia8312 3 ปีที่แล้ว

      Στην αρχη οι εκκλησίες ήταν 4: Ρομή, Αλεξάνδρεια, Αντοχή και Γερυσαλεμ . Κοσταντινουπολι μόνο αργότερα. Αλλά όλα με το ίδιο πιστεύω των Νίκαια - Κοσταντινουπολι 325 a.c.

    • @user-cg5xg3oe4m
      @user-cg5xg3oe4m 2 ปีที่แล้ว

      Η λεγόμενη καθολική πίστη δεν ξέρω αν είναι εκκλησία ή όχι, πάντως, αυτό που γνωρίζω πολύ καλά είναι πως πρόκειται για ΑΙΡΕΣΗ !
      Οι καθολικοί καρδινάλιοι, ιερωμένοι υψηλής θέσεως μήπως γνωρίζετε πως όταν θαβονται μετά τον θάνατο τους στο μνήμα απουσιάζει παντΕΛως η ύπαρξη του κατ' εξοχήν Συμβόλου της Πίστεως μας το οποίον είναι κυρίως αν όχι μόνον ο Σταυρός ενώ αντιθέτως την απουσία Σταυρού, για να εξευτΕΛισουν τον ίδιο τον Δεσπότη, Σωτήρα της Ανθρωπότητας, τον Κύριο μας Ιησού Τον Χριστό τον μειώνουν, τον αποποιουν προτιμώντας να κοσμείται ο τάφος με "δαιμονικές" παραστάσεις είτε απεικονίσεις με έργα του "έξω από δω";
      Το γνωρίζατε;
      Εάν αμφισβητειτε ψάξτε μόνοι σας φωτογραφίες, είτε βίντεο, κείμενα κτλ περί του μεγάλου όσο και σπουδαίου για την Πίστη μας αυτού θέματος του λόγου το αληθές.
      Ειναι Χριστιανοί αυτοί ή κλόουν ;

    • @scipioafricanus1346
      @scipioafricanus1346 2 ปีที่แล้ว +1

      Akoute metal re

  • @StaurosPapadakis
    @StaurosPapadakis 4 หลายเดือนก่อน

    Πριν 8 μήνες στην Δανία βρέθηκε θαμένος θησαυρός που μέσα είχε και αραβικά νομίσματα του 9 ή 10 αιώνα..αυτό κάτι λέει

  • @teobirakos6592
    @teobirakos6592 5 ปีที่แล้ว +2

    Η μουσική στην αρχή από που είναι?

    • @giannhsst
      @giannhsst 5 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/M-xI2_08stY/w-d-xo.html

  • @StaurosPapadakis
    @StaurosPapadakis 4 หลายเดือนก่อน

    Πάντως στον βίο του Ιουλιανού ο Πάπας και ο Πατριάρχης της Κωνσταντινουπόλεως ασπάζόντουσαν ο ένας τον άλλο,αλλά τότε δεν υπήρχαν οι Γερμανικές φυλές στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία,οπότε οι Γερμανοί μάλλον έψαχναν αφορμή και το 1054 την βρήκαν...

  • @mav.ch.7082
    @mav.ch.7082 4 ปีที่แล้ว +2

    Εχω την εντύπωση ότι βαραγγους αποκαλούσαν οι ίδιοι οι Ρως τους Σκανδιναβούς (Βίκινγκς), απο τους οποίος θεωρούσαν οι πρώτοι οτι κατάγονται.

    • @ThomasPapas.
      @ThomasPapas. 2 ปีที่แล้ว

      Βαραγγοι ήταν οι Βίκινγκ Σουηδοί που έπλευσαν και εξερεύνησαν τις εκτάσεις δια μέσω των ποταμών και εφτασαν μέχρι και την Κωνσταντινούπολη... εγκαταστάθηκαν στο Νόβγκοροντ και στο Κίεβο...ενώθηκαν με τους Σλάβους και δημιούργησαν το Βασίλειο των Ρως του Κιέβου και...ο Όλεγκ και Ιγκόρ ξεκίνησαν την δυναστεια των Ρουρίκιδων

  • @user-fk3cs3tz8g
    @user-fk3cs3tz8g 4 ปีที่แล้ว +5

    Το φιλιοκβε δεν είναι αυτό κ Άδωνι, αλλά είναι ότι το Άγιον πνεύμα εκπορεύεται και εκ του Πατρός και εκ του Υιού,ενώ το σωστό είναι μόνο εκ του Πατρός.

    • @user-ji9jd1gq9z
      @user-ji9jd1gq9z 4 ปีที่แล้ว +3

      Εφ'οσον η θρησκεια μας βασίζεται στο"τρισυπόστατον" Πατηρ-Υιος-Πνευμα, τότε γιατί να μην εκπορεύεται και από τον Υιό ???????? Τέλος πάντων, μεγαλύτερο μπέρδεμα δεν υπάρχει. Είναι Τριάδα ομοούσιος και αδιαίρετος, ή όχι ? Αν ναι, τότε είναι το ίδιο πράγμα, και ουσιαστικά το Αγιο Πνευμαείναι μια άλλη μορφή του Θείου.

    • @apmikalogran
      @apmikalogran 4 ปีที่แล้ว +1

      Μικαέλα Τουλιατου τοτε γιατί να μην γεναει το άγιο πνεύμα θεό και χριστο
      και ο Χριστός άγιο πνεύμα και θεό?

    • @user-ji9jd1gq9z
      @user-ji9jd1gq9z 4 ปีที่แล้ว +1

      @@apmikalogran Δεν τίθεται θέμα γέννησης, εφοσον ένα άναρχο και αιώνιο πνευμα όπως ο Θεος αποκλείεται να'εχει ανάγκη "αναπαραγωγης".Δεχομαι την "πατρότητα" μόνο με την υπερβατικη θεώρηση του "λόγου" (Εν αρχή ήν ο Λογος και ο Λογος σαρξ εγένετο...) 'Ενας είναι ο Θεός και η χριστιανικη θρησκεια -κατα την άποψή μου- έχει ξεφύγει απ αυτό. Σε σχετικη μου ερώτηση σε θεολογο-πατέρα ε'ιχα πάρει την έξυπνη απάντηση περι "τρισυπόστατου". Αν βέβαια αναφερθούμε και στην εικονολατρεία, τότε γυρναμε ακομη και στην ειδωλολατρεία(θαυματουργες εικόνες κλπ). Και οι άγιοι ? Κι εκει είχα πάρει την απάντηση περι "μεσιτείας".... Αλλα ο πιστος μεσω της προσευχης συνομιλεί με το θείο, δε χρει'αζεται μεσάζοντες... Τέλος πάντων σεβαστή είναι η πιστη του καθενος.

    • @user-nu6pq1dq1f
      @user-nu6pq1dq1f 4 ปีที่แล้ว +2

      @@user-ji9jd1gq9z για όλα όσα είπες υπάρχουν αποδείξεις στην Γραφή, όμως εφόσον δεν είστε ορθόδοξη πιο δόγμα κατά την σεβαστή άποψη σας είναι σωστό;

    • @user-ji9jd1gq9z
      @user-ji9jd1gq9z 4 ปีที่แล้ว +1

      @@user-nu6pq1dq1f Ti εννοείτε ως αποδείξεις? Μα το θειο δεν απεικονιζεται..., και σιγουρα ειναι αυταποδεικτο ! Είμαι πολυ πιστή, αλλά η ορθοδοξια της πιστεως δεν βασίζεται στο σκοταδισμό και στα συχωροχαρτια 'η στο "αλάθητο".