Yeni Yollar ve Düzenler: Makyavel, Hükümdar (Siyaset Felsefesine Giriş 10,11)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ต.ค. 2024
  • Prof. Steven B. Smith'in iki ders olarak verdiği "Yeni Yollar ve Düzenler: Makyavel, Hükümdar" isimli derslerin tek video altında toplanmış kaydı.
    DERS-1:
    Ders Makyavel’in hayatı ve Rönesans Floransa’sının siyasal ortamının sunumuyla başlar. Profesör Smith Makyavel’in hem Hıristiyan imparatorluk hem de Romalı cumhuriyetten unsurları yeniden şekillendirerek tamamıyla kendisine ait yeni bir siyasal yönetim biçimi oluşturması nedeniyle modern devletin kurucusu olma payesine sahip olabileciğini iddia eder. Makyavel’in devleti tıpkı öncülleri gibi evrenselci hırslara sahiptir, ancak o Hıristiyanlıktan ve klasik erdem kavrayışlarından özgürleşmiştir. İşlerin yürütülmesi hırsla, şan aşkıyla ve hatta peygambervari otorite unsurlarıyla donanmış yeni bir tür siyasal lider olarak hükümdarlara bırakılmıştır.
    DERS-2:
    Makyavel’in siyasetine ilişkin tartışma en meşhur eseri olan Hükümdar bağlamında devam eder. Hıristiyan ve klasik iyilik ve kötülük kavramlarının bir reformcusu olarak Makyavel kendi erdem ve erdemsizlik tanımlarını sunar, Platon ve Hıristiyanlıkla ilişkili söylemi ikame eder. Erdemi (virtu), erkeklik, güç, hırs ve her ne pahasına olursa olsun başarı elde etme arzusuyle ilişkilendirir. Talih (fortuna), güç, zorbalık ve atılganlık politikalarıyla fethedilecek bir kadındır. Siyasal ve felsefi literatürdeki “kirli eller” problemi ayrıntılı olarak tartışılmaktadır.
    SİYASET FELSEFESİNE GİRİŞ DERSİNİN AMACI:
    Bu dersin Batı siyasal geleneğinin bazı temel metinleri ve düşünürlerinin incelenmesi yoluyla siyaset felsefesine bir giriş olması amaçlanmıştır. Siyasal yaşamı anlamada merkezi öneme sahip üç genel konu üzerinde odaklanılmaktadır: polis tecrübesi (Platon, Aristoteles), egemen devlet (Machiavelli, Hobbes), anayasal yönetim (Locke) ve demokrasi (Rousseau, Tocqueville). Farklı siyaset felsefelerinin çeşitli siyasal kurum yapıların ve bizim yaşam biçimlerimizi ifade ediş biçimi ders boyunca incelenmektedir. Derslerin tamamı kanalaımızda yayınlanacaktır.
    PROF. STEVEN B. SMITH KİMDİR:
    Steven B. Smith Alfred Cowles Siyaset Bilimi ve Profesörü ve Yale’de Brandford Master’ıdır. Doktorasını 1981 yılında Chicago Üniversitesi’nden almıştır. Yale’de Siyaset Bilimi’nde Doktora ve Yüksek Lisans Çalışmaları Direktörü, İnsani Bilimler Lisans Programı Direktörü ve Musevilik Çalışmaları Başkan Vekilliği görevlerinde bulunmuştur. Araştırmaları siyaset felsefesi tarihi ve anayasal yönetimde devlet idaresinin rolü üzerine yoğunlaşmıştır. Son yayınları arasında Spinoza, Liberalizm ve Yahudi Kimliği; Spinoza’nın Yaşam Kitabı; ve Leo Strauss’u Okumak bulunmaktadır.
    (Çeviren ve Seslendiren: Doc. Dr. Bican Şahin)
    .

ความคิดเห็น • 13

  • @baranalkan3206
    @baranalkan3206 7 ปีที่แล้ว +4

    Kendi okuma ve sunu araştırmalarım için hoş bir teşkil(oluşturma,oluşum,bütün) olmuş.Teşekkür ederim şahsım adına iyi günler.

  • @Cemorcun
    @Cemorcun 7 ปีที่แล้ว +2

    Bu yorumu videoyu izlemeden yazıyorum. Paylaşım için çok teşekkür ederim. Zahmetli bir iş gibi görünüyor. Videoyu daha izlemden beğendim ve takip etmeye başladım. Epey zahmet harcanmış bir çalışma gibi görünüyor. Umarım izledikten sonra fikrim değişmez ve olumlu geri bildirimde bulunurum. İzmir'den sevgiler...

  • @hamit8867
    @hamit8867 5 ปีที่แล้ว

    Teşekürler

  • @ahmetisk3790
    @ahmetisk3790 2 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler

  • @erdiaydin3894
    @erdiaydin3894 6 ปีที่แล้ว +3

    Makyavelli yine haklı çıkacaktır.Günümüz siyasetininde yine en çok kükreyen kazanıyor.Entrikalar ve şantajlar da hediyesi.Genel dünya siyasetinden bahsediyorum.Kim finasnsal olrak güçlüyse onun muhafızı daha cesaretli oluyor.

  • @tutankamon4476
    @tutankamon4476 5 ปีที่แล้ว

    BİZLER yazanlar çizenler atanlar tutanlar insanoğlunun ruhundaki bütün kötülüğün bireer parçasıyız şikayet ettiğimiz herşeyi bizde yaparız egoistiz hakim olmak doğamızda var kanunlar yasalar dinler herşey denge içinde var olmak yaşamak için var ama yetmiyo kötülük herzaman kaznıyo çünkü bizler iyi değiliz bizlerin iyilik tanımı bize iyi olan iyidir

  • @Ludovicotechniq
    @Ludovicotechniq 5 ปีที่แล้ว +19

    Makyavel'in en başarılı öğrencisi tayyip olabilir.

  • @seyfettinboyuker673
    @seyfettinboyuker673 6 ปีที่แล้ว

    her felsefi tartışmanın başladığı yer adaletin tesisinde arkasındaki gücün nereye dayanmasıyla alakalıdır......doğal haklar ve evrensel haklar, özgürlük , mülkiyet ve zorunlu ihtiyaçlar, üretim, tüketim ve sorumlulukta paylaşım rolleri tartışılmalıdır.....siyaseti ve toplumsal kurallar, yasa ve anayasaların çerçevesi mülkiyet ve mal değişim değerleri ile üretim piyasa ve tüketim sürecinde sömürü çarkının çalıştırılması , normalleştirilmesi ve ahlakın içine sıkıştırılmaya çalışılması tartışılmalıdır......doğal yaşamın ve kaynak kullanımının nüfus planlaması ile üretim kararları nasıl verilmelidir? ayrıca tüketimde paylaşımın modelleri oluşturulurken zorunlu ihtiyaçlar ve lüks tüketim tarifleri yapılarak israf ve ekolojik yaşam dengesi , kar amaçlı üretimlerde ki toplumsal maliyetlerinin ahlaki sorgulamaları evrensel boyutlarda yapılmalıdır.....

  • @Runner_fatih
    @Runner_fatih 4 ปีที่แล้ว

    🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻

  • @gulcinmaldar5720
    @gulcinmaldar5720 6 ปีที่แล้ว

    Siyaset felsefesinde vizede düşük aldım finalde nasıl gececem bilmiyorum

  • @canciftci9612
    @canciftci9612 7 ปีที่แล้ว +1

    Makyavelli Zamanın ve bugünun en büyük devrimcisi