Gradina Botanica "Anastasie Fatu" Iasi - Filmare Aeriana Drona

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 มิ.ย. 2014
  • Filmare aeriana din drona Iasi - Gradina Botanica "Anastasie Fatu"
    ISTORIC:
    [....]
    Prin eforturile financiare proprii sustinute cu intermintenta de autoritatile publice, gradina lui A. Fatu a durat pana la moartea sa (1886), dupa care terenul a fost vandut de urmasii acestuia si tot materialul botanic adunat cu migala de o viata, s-a risipit.
    Despre prima Gradina Botanica din Romania si intemeietorul ei A. Fatu, ne mai aminteste astazi denumirea a doua stradute din vecinatatea fostei gradini: Str. Florilor si Str. A. Fatu, aflate in apropriere de Rapa Galbena.
    Stimulata de interesul manifestat fata de gradina lui A. Fatu, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi, infiinteaza, in 1873 o a doua Gradina Botanica in jurul sediului acestei societati, actualmente Muzeul de Istorie Naturala. Sarcina organizarii acestei noi gradini este incredintata Dr. Dimitrie Brandza, iar fondurile necesare au fost furnizate de societate. In cea mai mare parte, plantele acestei Gradini au fost oferite de catre A. Fatu din gradina sa sub forma de plante vii si seminte, asa cum reiese din cererea acestuia din 11 ianuarie 1873. Parte din plantele sadite de D. Brandza (doi stejari, doi plopi si un castan porcesc) mai dainuiesc si astazi in parculetul din curtea Muzeului de Istorie Naturala.
    Pentru a satisface cerintele invatamantului biologic, in 1921, Prof. Al. Popovici infiinteaza o noua gradina botanica pe terenul din spatele noii cladiri a Universitatii cu suprafata de cca. 1 hectar, pe care se construieste un mic complex de sere pentru plantele tropicale.
    Aceasta gradina a servit invatamantului botanic iesean timp de peste 40 ani, pana in 1963-1964 cand a fost mutata pe actualul amplasament din Dealul Copoului. Din aceasta ultima gradina botanica se mai pastreaza si astazi arborii si arbustii din parcul aflat intre vechea cladire a Universitatii, Cantina studenteasca si caminele studentesti de pe Bd. Copou si o mica sera "turn" in care se cultivau palmieri si bananieri.
    In 1960, cu ocazia sarbatoririi centenarului Universitatii s-a prezentat situatia Gradinii Botanice si s-a ajuns la concluzia ca nu mai corespunde cerintelor invatamantului, si in 1963 s-a ales ca teren de amplasare a unei noi gradini botanice in Dealul Copoului pe Str. Dumbrava Rosie. S-a elaborat un studiu tehnico-economic si in urmatorii ani a inceput preluarea terenurilor, organizarea retelei de drumuri si alei, plantatiile, constructia si popularea serelor, la inceput cu materialele provenite din vechea gradina botanica.
    Suprafetelor de teren preluate initial li s-au adaugat treptat altele, ajungand astazi la aproape 100 de hectare.
    Din anul 2000, Gradina Botanica din Iasi este membru fondator al Asociatiei Gradinilor Botanice din Romania.

ความคิดเห็น • 11

  • @djvoicu
    @djvoicu 2 ปีที่แล้ว +1

    PRIMA SI CEA MAI MARE DIN ROMANIA

  • @mariaana4883
    @mariaana4883 3 ปีที่แล้ว +1

    O gradina botanica superba ingrijita am vizitat o de doua ori bravo 👏 felicitari celor cate o ingrijesc

  • @mariasalceanu3980
    @mariasalceanu3980 4 ปีที่แล้ว +2

    Una dintre comorile orasului Iasi!

  • @mariavascan7057
    @mariavascan7057 7 ปีที่แล้ว +2

    Superb ...!

  • @constantingherciu8630
    @constantingherciu8630 10 ปีที่แล้ว +2

    frumos ,

  • @zanisro6077
    @zanisro6077 4 ปีที่แล้ว

    Wow

  • @maricicabarbu7208
    @maricicabarbu7208 8 ปีที่แล้ว +2

    Gradina Botanica iasi

  • @codrinn9999
    @codrinn9999 5 ปีที่แล้ว +1

    E un loc bun pt facut dragoste in masina.