Cumhuriyet’in İlk Yıllarında Yeme İçme Kültürü

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 108

  • @elif.leylek
    @elif.leylek 28 วันที่ผ่านมา +43

    Ben istedim bir göz, allah verdi iki göz. Biraz önce erkek arkadaşımla izlediğimiz bir belgeselden bayıp, "ay Ceren'le Merin bir video atmış olsa da izlesek" derken youtube'a bakıp videoyu en başta gördük. Müstakil ev dileseymişim. Canım sağolsun. :)

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 28 วันที่ผ่านมา +5

      Villalarınız olsun iyşalla :D

    • @elif.leylek
      @elif.leylek 28 วันที่ผ่านมา +4

      @@MerinSeverDunyannBahceleri :D cümlemizin

    • @Tomyris1972
      @Tomyris1972 28 วันที่ผ่านมา +4

      @@elif.leylekBen size kır çiçeklerinin içinde kırmızı panjurlu Ev temeni ediyorum.Yeni İkdidar devrilmiş ve siz musmutlu❤❤❤

    • @elif.leylek
      @elif.leylek 28 วันที่ผ่านมา +2

      @@Tomyris1972ay inşallah

  • @MerinSeverDunyannBahceleri
    @MerinSeverDunyannBahceleri 28 วันที่ผ่านมา +47

    Bazı sorulduğunu gördüğüm konuları da kısa kısa cevaplayayım:
    Yeşil domates mevzuu - Avrupa dahil, uzun süre domatesi zehirli sanıyorlar, özellikle kızarınca yemiyorlar. Pirinçli yeşil domates yemeği biraz bu yüzden varmış (şimdi unutulmuş. Çok lezzetlidir, yapın yiyin, "kavata" denen yeşil domatesle harika olur. Turşu ise hep ham domatesten kurulur, çünkü ham domates sert olur, olgunuyla kurmaya kalkarsanız erir. Domates kızarınca çürüdü veya artık zehirli diye düşünüp atan da var, güzel kızarmayıp delik deşik olduğu için cidden "kızarmışı" yenmeyen de.
    Volovan-boyoz: Volovan diye aratırsanız göreceğiniz üzere volovan ortası delik
    yuvarlak bir milföy "kap". Ortasına tavuk koyarsanız tavuklu, ıspanak koysanız ıspanalı volovan olur. Boyoz gibi katmerli yani kay kay bir hamur, ama o kadar yağlı değil. Şekilleri zaten bayaa farklı.
    Refik Halid Karay'ın dürüme aşırı şaşırması: Adam bunları gene ilk öğrenip yazanlardan :) Yani kendisine haksızlık etmeyelim, yediği sürgünler "sayesinde" Anadolu'yu ilk öğrenen aydınlarımızdan olmuş. Düşünün ki diğerleri daha bunları hiç bilmiyor. Bu da bize, henüz değil "milli mutfak", milli kültürün bile oluşmadığını göstermeli. Büyükşehirlerde yaşayanların bu yüzden bunları bilmemesi çok çok doğal.
    En taze balık Ankara'da mı? - Geçmişte, denize kıyısı olmayan şehirler içinde en tazesinin bulunabildiği yer olması kuvvetle muhtemel. Çünkü balık talebi yüksek imiş (Ankara'ya taşınan İstanbul kültürünün etkisiyle). Ama tabii her zaman en taze balık liman şehirlerinde :)
    Glüten mevzuu: Glüten, buğday unundan esnek ürünler yapabilmemizi sağlayan şey, yani glütensiz undan öyle incecik yufkalar açılamaz, pofur pofur ekmekler yapılamaz vs. Şüphesiz endüstriyel üretim esnasında bazı lezzetli ve kıymetli buğday türlerini kaybettik, ama çölyak olan insanlar hariç aslında hepimiz glüteni sindirebiliyoruz. Para tuzağı olan bazı "intolerans" testlerine kanmamak gerek. Midemizi rahatsız eden, çoğu zaman yüksek oranda maya kullanımı aslında, bilhassa çabuk kabarsın diye maya basılan ürünler. İster endüstriyel ister ekşi maya olsun, mayanın fazlası mideyi zorlar, ama ihale glütene kalır, bazı ticari sömürücüler de herkese "ay canım sende glüten intoleransı var" der, size "koçluk" yapar filan. Kıymetli atalık buğday türlerini koruyalım, ama maya kullanımını, mayalı mayasız hamurişi tüketimi abartmayalım, şüphemiz varsa -her konuda olması gerekiği gibi- tam teşekküllü hastanelere gidip orada doktora görünelim :)
    Esen kalınız ey cemaat-i tarih obası!

    • @ozgurbirey5402
      @ozgurbirey5402 28 วันที่ผ่านมา +1

      Yunanistan’da , Cekirdeksiz Üzüm‘e „“ Türk Üzüm‘ü dendigini duymusmuydunuz? Cavus Üzümü ise oldugu gibi „“ Cavus Üzümü „“ olarak kalmis.!!!

    • @ozlemsbh
      @ozlemsbh 28 วันที่ผ่านมา +1

      Aslında kızarmasına yakın yeşil domatesle kırmızı domatesin lezzet olarak pek farkı yok. Olgunu açık yeşil- koyu yeşil zebra olan domateselerde var. Patates'te galiba 1650'den sonra mutfağımıza girmiş. Eski yemekler ayvalı, kayısı,erik, üzüm kurulu, kuruyemişli. Tatlı, ekşi, tuzlu aynı tabakta.
      Ilk komşumuz çocuğuna peynirli reçelli sandviç yapınca görmüştüm. Bizde yenmezdi tuzlu ve tatlı bir arada, tuzlu önce tatlı arkasından. Annem olgunlaşma mezunu az farklı görmüşüz yemekleri. Çalıştığında pazar günleri toplu yemek yapar, çorba, salata,pilav sonradan eklerdi. Dengeye çok dikkat ederdi hala öyle sabah kahvaltısı 5 ceviz şart diğerlerinin yanında:))

    • @yaseminoner5203
      @yaseminoner5203 27 วันที่ผ่านมา +1

      @@MerinSeverDunyannBahceleri cook çok teşekkürler🥰🥰

  • @Tavuskusu156
    @Tavuskusu156 28 วันที่ผ่านมา +10

    Her daim sosyal tarih sevmiş birisiyim, yeme içme tarihinden özellikle keyif aldığımı fark ettim bu yayınlar sayesinde, muazzam keyif alarak dinliyorum, teşekkürler :)

  • @gulsahx
    @gulsahx 26 วันที่ผ่านมา +12

    Bu yayınlara ve bu kadınlara bayılıyorum, dert görmeyin inşallah.

  • @tuğçeağören
    @tuğçeağören 20 วันที่ผ่านมา +3

    Sermet Muhtar Alus ve Karaköy hikayesi çarpıcıydı. Ne noktadan nereye gelmişiz. Hep Cumhuriyet sayesinde. Yaşasın Cumhuriyet ❤

  • @sedanilmete
    @sedanilmete 16 วันที่ผ่านมา +2

    Bu kadar genç yaşta , bu bilgi birikimine sahip olmanız muazzam gurur verici. Canım ülkemin aydın kadınları . Sizi seviyorum ❤

  • @by_gzlkl
    @by_gzlkl 28 วันที่ผ่านมา +15

    Bu yayınlarda çok şey öğreniyorum. Kendi adıma bunu söyleyebilirim. Keşke tarih derslerinde özellikle Atatürk ilke ve inkılapları dersinde bu kültür devrimlerini ve değişimlerinide görseymişiz. Aslında her şey ne kadar düşünülerek, ince ince gelişmiş ve oturmuş. Bu konuğumuz Merin hanım ile olan seri milli mücadele yayınları kadar bu vatana ve millete hizmettir. Bu kanalın içerikleri bu milletin Z kuşağına ( özellikle yetersiz eğitim ve kültürü sopa ile aktarmaya çalışan bir sistemde çürüyen gençliğe baktığımızda ) hizmettir! Ceren hanıma ve kanalına bu yakışırdı ❤❤

  • @aslihankaya3339
    @aslihankaya3339 28 วันที่ผ่านมา +7

    Bayılıyorum bu ikiliye. Lütfen devam edin. Merin Hn'a ve size çok teşekkür ederim.

  • @Alfonz15
    @Alfonz15 27 วันที่ผ่านมา +4

    Ya gerçekten o kadar güzel bir 3 saat geçirdim ki keşke her gün anlatsalar her gün dinlerim. Teşekkürler Ceren ve Merin

  • @dilekkaragoz8606
    @dilekkaragoz8606 27 วันที่ผ่านมา +3

    Her zamanki gibi enfes bir program oldu çok sağolun. Bu öyle bi program ki; "aman! tam duyamadım o kelimeyi" diyip iyice anlamaya hatmetmeye çalıştığım, değerli bir program. Sevgi, selam ve saygılarımla...

  • @makis.6094
    @makis.6094 28 วันที่ผ่านมา +11

    Ne hoş yayın oldu yahu, sosyal tarih yayını dedik dedik, en mükemmeli oldu. Nasıl her biri bir öncekinden iyi olabilir?

  • @lotus2530
    @lotus2530 15 วันที่ผ่านมา +3

    Merin Hanım gerçekten çok güzel anlatıyor. Acaba onun gibi bir anlatıcı olmak için ne yapmak lazım? Cidden çok özendim.

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 15 วันที่ผ่านมา +3

      Çok zarifsiniz, teşekkür ederim. Bence bol bol okumak gerekiyor evvela, sadece akademik yayınlar da yetmez, bol bol iyi yazılmış öyküler, romanlar okumak şart. Sonra da bol bol anlatmak, insanlarla sohbet etmek derken, hoop işlem tamam 🥰

  • @ozgeozkan284
    @ozgeozkan284 23 วันที่ผ่านมา +2

    bu sohbet yayınlarını o kadar keyifle dinliyorum ki anlatamam. hem bir yandan okuma isteğimi aşırı arttırıyor hem de günümü çok çok çok güzelleştiriyorsunuz. çok teşekkür ederim, harikasınız

  • @fatihdonmez255
    @fatihdonmez255 26 วันที่ผ่านมา +3

    Üç parti halinde dinledim. Hiç sorun yok. 4 saat olsa 4 parti dinlerdim. Teşekkürler. Hem bilgiler için, hem varlığınız için.

  • @33640
    @33640 25 วันที่ผ่านมา +3

    harika yaaa, izlerken muhasır medeniyetler seviyesine çıkıyoruz :) misafirliğe gittiğim yerde, bir kaç gün sonra ben de mutlaka mesaj atarım, harika bir gündü diye, mutlaka ufak bir hediye götürürüm. Ah ah, eski davetler kalmadı

  • @ayseunalanduman9159
    @ayseunalanduman9159 27 วันที่ผ่านมา +8

    Ankara kalecik çandır köyü.Atamızın kastamonu ya geçerken bizim köyümüze uğradığı hatta ayran içeceği sıra bir akrabamız atatürkün elinden alır önce kendi içer herkes şok zehirli olma ihtimali için bunu yaptığı söylenir şimdi içebilirsiniz der. Üzümlerimiz pek güzeldir efendim şaraplarımızda öyle ve tabii çandır böreği kıymalı tezek ateşimde ortasından yenen bir börek. Sinsin oyununu da şamanlardan geldiğini kardeşimin düğününde oynadıktan sonra sizden öğrendim. Ev hanımıyla sizi dinlemek büyük keyif veriyor saygılar ❤

  • @fujerfuji8
    @fujerfuji8 26 วันที่ผ่านมา +6

    Ceren ben öğretmenim okulda Yerli Malı haftasına devam ediyoruz. Sosyal Bilgiler dersinde çocuklar gerçek ürünleri bölgelere yapıştırmak suretiyle hasat/tarim ürünleri haritası yapıyorlar:)

  • @yapraksarigol2869
    @yapraksarigol2869 28 วันที่ผ่านมา +7

    Tarih obası çok iyi program yapıyor ama bu , izlediklerimin en iyisiydi .

  • @oneesan-rf7vg
    @oneesan-rf7vg 28 วันที่ผ่านมา +5

    Yine bu ikili yine harika bir yayın. Ağzınıza sağlık ilaç gibi geldiniz ❤❤

  • @ebrukilic13
    @ebrukilic13 27 วันที่ผ่านมา +2

    Ağzınıza sağlık, projem üzerinde çalışırken arka planda dinliyordum. Farkına bile varmadan geçti 3 saat, çok keyif aldım.

  • @belginruzgar6130
    @belginruzgar6130 28 วันที่ผ่านมา +5

    Harika bir yayındı. Çok teşekkürler.

  • @suhedakaraman3892
    @suhedakaraman3892 25 วันที่ผ่านมา +4

    Biz hala ıslatıyoruz yufkayı hatta İstanbul'daki öğrenci evimde bile kuru yufka var djfjfff

  • @cupofesma
    @cupofesma 26 วันที่ผ่านมา +3

    Müthiş bir yayındı, çok teşekkür ederiz❤

  • @delpicasa5314
    @delpicasa5314 28 วันที่ผ่านมา +5

    Son zamanlarda izlediğim en keyifli yayındı teşekkürler ❤

  • @MügeKüçük
    @MügeKüçük 23 วันที่ผ่านมา +3

    Saffeti Ziya'nın Salon Köşelerinde adlı bir romanı vardır. Dönemin gece hayatı ve kültürel yaşamı ile ilgili ayrıntılı bilgi verir.

  • @bigegundogdu
    @bigegundogdu 28 วันที่ผ่านมา +4

    Yine çok güzeldi, teşekkürler 🙏🏻

  • @gercekleriogreniyorum5654
    @gercekleriogreniyorum5654 28 วันที่ผ่านมา +2

    Ben yurt dışında yaşıyorum; davet ertesi gün mesaj y da aramayla teşekkürü burada öğrendim, çok ta hoşuma gitti vallahi.

    • @ozlemsbh
      @ozlemsbh 28 วันที่ผ่านมา +1

      Önceden de ev hanımına çiçek göndeririz aslında, eğer samimiysek zaten ya birşey yapar götürür, ya içecek, ya tatlı alırız. Adetimizde var.

  • @hilalsak1528
    @hilalsak1528 2 วันที่ผ่านมา

    Harika bir yayın olmuş. Dilleriniz dert görmesin. Umarım daha çok beraber yayın yaparsınız, bizler de keyifle ve ilgiyle sizleri takip edebiliriz. ❣️

  • @mrydmr6937
    @mrydmr6937 28 วันที่ผ่านมา +2

    Merin ve Ceren. Siz harikasınız❤ Sabaha kadar konuşun izlerim. Tarih Obası iyi ki var. Sayenizde tarihe tekrar ilgi duymaya başladım. Tavsiye ettiğiniz kitaplardan aldım. Okuyorum. Şahane yayınlar yapıyorsunuz. Tebrikler👏👏👏👏🥰🥰

  • @ozgedenizkoc9540
    @ozgedenizkoc9540 25 วันที่ผ่านมา +2

    Gene bayıldım bu mükemmel yayına. Lütfen daha sık beraber yayınlar yapınız ❤

  • @nazgunturkundur6971
    @nazgunturkundur6971 25 วันที่ผ่านมา +1

    2 gündür durup durup devam ede ede dinledim. İyi ki denk geldim kanalınıza geçen sene❤

  • @seda_in_wonderland
    @seda_in_wonderland 27 วันที่ผ่านมา +2

    Sevgili Ceren, kanalın 500binlere yaklaştığını fark etmemişim. Ne güzel haber bu…🎉
    Ben takip etmeye başladığımda 20-30binlerdeydi. Ben de duygulandım kanal için. Bu kanalın bu kadar büyümesi hayata dair bile umut veriyor. 🍀
    Başarılarının devamını diliyorum. Keyifli içeriklerin için teşekkür ediyorum. ❤
    Bu arada Merin Hanım’ın da nezaketi ve bilgisi ile su gibi akan bir yayın olmuş. Ağzınıza sağlık❤

  • @inci-ina
    @inci-ina 28 วันที่ผ่านมา +1

    Çook güzel bir yayindi. Sohbet ederken bir sürü şey öğrendik valla ❤

  • @Smyrnayse
    @Smyrnayse 27 วันที่ผ่านมา +2

    01:00:00 Aaaa ecdadımızın yaptığını yapıyormuşum. Şarap mantarına kimlerle içtiğimi yazar saklarım, dışarda bardak altlığına kimlerle oturduysak isimlerini yazarım 🥰🥰🥰

  • @AlganAilesi-g9d
    @AlganAilesi-g9d 19 วันที่ผ่านมา +1

    Sizi çok seviyorum, acayip zevk alarak izliyorum🎉🎉😊😊😂❤

  • @emlorgn
    @emlorgn 28 วันที่ผ่านมา +1

    Ya sizleri dinlemeye gerçekten doyamıyorum Ceren hocam çok seviliyorsunuz❤❤❤❤❤

  • @ozgurbirey5402
    @ozgurbirey5402 28 วันที่ผ่านมา +1

    Bugün de bilgilendik. Sagolasiniz varolasiniz bilgeler.

  • @fatihdonmez255
    @fatihdonmez255 27 วันที่ผ่านมา +1

    Şaka değil. Bazen iyi işler takdir görüyor. Daha da fazla olur inşallah

  • @ozgurbirey5402
    @ozgurbirey5402 28 วันที่ผ่านมา +2

    Bugün de bilgilendik. Sagolasiniz varolasiniz bilgeler. Bu arada , Yunanistan’da , cekirdeksiz üzümün adinin , „“ Türk üzümü „“ oldugunu bir Yunanistan’li arkadastan duydugumda cok sasirmistim. Meger se , „“ Cekirdeksiz Üzüm „“ de yurdum topragindan , atalarimizin üretip , Yerküre insanligina hediyesi, bir güzellikmis. Cavus üzümünün de Yunanistan’da hala, „“ Cavus üzümü „“ olarak bilindigini ayni arkadasimdan ögrendim.

  • @mergedan
    @mergedan 28 วันที่ผ่านมา +3

    Bu ikiliye doyum olmuyor

  • @rumeysagokbayrakomun4060
    @rumeysagokbayrakomun4060 24 วันที่ผ่านมา +1

    Ceren'i yemeğe çağırmak istedim bu çiçek meselesi üzerine ❤

  • @pandakoala85
    @pandakoala85 26 วันที่ผ่านมา +2

    Merin Sever’in zarafeti… ❤

  • @poorthinsss
    @poorthinsss 28 วันที่ผ่านมา +2

    Yine sahanesinizz❤❤ Ankara yayınını merakla bekliyoruz.
    Bu arada iç anadoluluyum ve beyaz somun ekmeğe bizim köylerde çarşı ekmeği denir. Çarşıya nadiren gidilip alındığı icin ve o kadar kiymetliymis ki koydeki yufka ekmeğin arasına çarşı ekmeği koyup yerlermis 😂 babam 1970li o çocukken bile varmış bu yani 80lerde...

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 27 วันที่ผ่านมา

      Ne güzel açıklamışsınız çarşı ekmeğini, ben yayında okuyup geçmiştim, sizin katkınız şahane olmuş ❤️

    • @betulcengel1794
      @betulcengel1794 11 วันที่ผ่านมา

      @@poorthinsss Eskişehirliyim muhacirlik var (şimdiki Bulgaristan'dan ama atalarımın çoğu Balkan harbinden sonra gelmiş). Bizim köyde de o ekmeğe pazar ekmeği denir. Herhalde bizim köyün pazarına geliyordu. Onun dışında ekşi mayalı ekmek, ekmek denince akla gelen ilk şeydir. Yufka ekmeğine sadece yuğka derler. Biz ıslatıp yemeyiz sadece börek yaparız onla. Bir de imece usulü olarak ilk pişirildiğinde tereyağı sürüp yeriz onun tadı bir başkadır

  • @zehrabetulbulat4377
    @zehrabetulbulat4377 14 วันที่ผ่านมา

    Sohbetiniz için çok teşekkürler❤ Ayrıca eklemek isterim ki Cumhuriyet dönemi yemek kültürü için Ankara zengin malzemeler sunabiliyor. Cumhuriyet dönemi Ankara’sında milletvekillerinin de uğrak mekânı Çankırı Caddesi’ndeki Uğrak, Türkiye’ye ilk piliç çevirme makinesi getiren restoranmış. Ne yazık ki Ankara’nın köklü restoranlarından biri olan Uğrak yakınlarda kapandı. Ayrıca müze olarak halka açılan Ankara Palas’ı gezenler, sergilenen bir menüye de rastlayabilir. Hatırladığım kadarınca dondurma ve meyve vardı mesela menüde. Yeniden teşekkürler, sevgiler ❤

  • @Bhc1923
    @Bhc1923 28 วันที่ผ่านมา +1

    Bizim de baba tarafı e-devlet soyağacında 5 6 kuşak öncesine kadar aynı köy aynı kasaba.

  • @Esin-l3e
    @Esin-l3e 26 วันที่ผ่านมา +2

    Babamın bi arkadaşı Domuza toynaklı kuzu diyordu

  • @fatihcapal9165
    @fatihcapal9165 27 วันที่ผ่านมา +1

    Bizim ailede davet sonrası teşekkür telefonu adettir ancak X kuşağı ve öncesi anlayışla karşılıyor bu durumu.

  • @cikolataseverim
    @cikolataseverim 28 วันที่ผ่านมา +1

    Ellerinize sağlık, harika videoo

  • @alaaddindemirtaş-z9d
    @alaaddindemirtaş-z9d 3 วันที่ผ่านมา

    yüreğinize sağlık

  • @Zelenar25
    @Zelenar25 26 วันที่ผ่านมา +1

    Muhabbetiniz her seferinde su gibi akıp gidiyor, gerçekten anlamıyorum ne ara bitiyor 3 saat, ha yetmiyor da orası ayrı 🤭 Bilmediğim çok şey öğreniyorum ve her birinden ayrı mutluluk duyuyorum. Merin hanım daha önceki yayınlarda önerdiğiniz Mahir Lokantasında harika yemekler tattıktan sonra Palmiye pastanesinden damla sakızlı paskalya çöreğimizi de aldığımız muhteşem bir kurtuluş günü yaşadık sevgilimle, önerilerinizin de sıkı takipçisiyim 💖

  • @hulyakeceli3239
    @hulyakeceli3239 28 วันที่ผ่านมา +4

    Ahhh sizi çok seviyorum ❤ sırf eski İstanbul meyhane kültürü üzerine bir yayın yapsanız da kafayı yesem olur mu? ❤😅

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 28 วันที่ผ่านมา

      Anlatmayı ennnn sevdiğim şeylerden biri biliyor musunuz!

    • @hulyakeceli3239
      @hulyakeceli3239 28 วันที่ผ่านมา +3

      @@MerinSeverDunyannBahceleri lütfen lütfen 🙏🏻 9 yıllık aşçıyım, mezuniyet projem mezeler, geçmişte Seraf Restoran'da çalıştım pek çok kıymetli şey öğrendim uyguladım Anadolu mutfağı üzerine. Şu an İstiklal Caddesi'ndeki eski Galata Meyhanesi - ki eminim orayı bilirsiniz- tekrar açıldı ve mutfak şefliği bana nasip oldu. Gecem gündüzüm mesleğime olan aşkım, nasıl daha iyiye giderim, nasıl gelenekten kopmadan yenilikler inşaa ederim üzerine geçiyor. Sizinle tanışmak derin bir sohbete düşmek ne şahane olurdu! 😍 Umarım bir gün yolumuz kesişir hocam, sevgiler 🙏🏻💕

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 28 วันที่ผ่านมา +1

      @@hulyakeceli3239 Aaaa Asmalı Mescit'teki mi? Daha deneme fırsatım olmadı, hayırlı uğurlu olsun

    • @hulyakeceli3239
      @hulyakeceli3239 28 วันที่ผ่านมา +2

      @@MerinSeverDunyannBahceleri evet, henüz resmi açılışı yapmadık demolar, ilk misafirler dönemindeyiz :) beklerim hocam 🙏🏻💕

  • @EEE-ds8xj
    @EEE-ds8xj 28 วันที่ผ่านมา +3

    Bu yayını canlı kaçırdığım için çok üzgünüm 😢

  • @umutblgn
    @umutblgn 18 วันที่ผ่านมา +1

    2:58:54 Şeftalileriniz bol olsun ahahhahahahsh😂😂

  • @cemrecanbazersanl3076
    @cemrecanbazersanl3076 28 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler.

  • @ozlemsbh
    @ozlemsbh 24 วันที่ผ่านมา +1

    Öyle rahatça istanbula giriş yokmuş ki osmanlı döneminde. Ilk annem emeklilikten sonra bir köyde ev tuttuk kapı çalmayı 26 sene önce bilmiyorlardı. Şimdi çocukları üniversite mezunu dr.vs.
    Bulunduğum köyde sebze yemeği ve et yemeği hala ayrı. Sebzeye et, ete sebze katmazlar.
    Geçen bulunduğum köyde benim için kızartma mantı yaptık. Kışlık kuru yufka ayrı, erişte ayrı günlerde yapılır. Domates salça- menemenlik ayrı. Hep toplanarak yapılıyor, gülüşe konuşa. Düğün, hayır yemeklerinde de aşçı ne kadar olsa da hem hazırlığında, hem tabağa-tepsiye konumunda hanımlar, tepsilerin taşınmasında erkekler yardımcı olur. Ekmek hamur makinesi yoksa fırın ekmeği yapılacaksa çaktırmadan erkeklerde yoğurur 😂
    Art nouveau eşyalarda en sevdiğim.

  • @makis.6094
    @makis.6094 28 วันที่ผ่านมา +5

    Ayrıca bu yayının bazı bölümleri bende downton abbey ve pride and prejudiece izleme isteği doğurdu. Bilerek izlemek başka olacak. Beyaz papyonla, siyah papyonun farkı olması ne demek arkadaş.

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 28 วันที่ผ่านมา +1

      Ayyy Downtown Abbey ennnn sevdiğim dizilerden, yeniden izlerken daha çok keyif almanızı sağlarsam ne mutlu bana 😍

  • @hayalotesi7834
    @hayalotesi7834 4 วันที่ผ่านมา

    amin

  • @crnylmz22
    @crnylmz22 28 วันที่ผ่านมา +1

    Cörin şu dürüm mevzusunu shorts yapar mısın 😁

  • @OriVeOtesi
    @OriVeOtesi 28 วันที่ผ่านมา

    'Biz batılı mıyız doğulu muyuz Türküz ama Türk kimdir dediğimiz bir dönemden bahsediyoruz.' deyince şimdileri konuşuyorsun sandım. 'Cumhuriyetin illk yııları' deyince ben dumur. Ama doğru ya, ilk yılları, ilk yuzyılları benzer temalara sahip olabilir sonuçta daha genç bir cumhuriyet. Biz onu çok sevdik ama sevdalandık yaşasın (çok daha iyileştirmemiz ve şifalandırmamız gereken) demokrasi yaşasın cumhuriyet💘

  • @DDenizbyeee
    @DDenizbyeee 27 วันที่ผ่านมา +1

    3 saat ❤

  • @sevecengunel9474
    @sevecengunel9474 25 วันที่ผ่านมา +2

    90li yillarda babam restoranda yemeyi cok sevdigi icin sik sik disarida yerdik. Kevski (cokseverdim) yiyen bir cocuk olarak kendimi cakma bakan cocugu ilan ettim su an. :D bir de ben sadece yumusak yufka bilirdim 20 yasina kadar. sonra bir arkadasimin evinde kuru yufka gordum. islatilmis ekmek yemek gibi geldigi icin garipsemistim ahahaha... ama benimki egelilikten. bizde ev makarnasi olur da kuru yufka gormedim.

  • @AhmetOnurOnurlu-t1z
    @AhmetOnurOnurlu-t1z 28 วันที่ผ่านมา +2

    Annem 1940 doğumlu bir öğretmendi çocukluğu köyde geçmiş ,derdi ki biz köyde domatesi kırmızı yemezdik hep yeşil olarak turşu yapardık , kırmızı yenileceğini bilmiyorduk derdi. Ben bunu şeye bağlıyorum kırmızı olarak nasıl muhafaza edeceklerini bilmiyorlardı. Salça yapmayı , kırmızı olarak konserve yapmayı, zaten konserve yapacak kavanoz yok ve kırmızı olarak tüketmedikleri için alışmamışlar (belli bir yaştan sonra insanı alışkanlıkları yönetir). Bu bölüm nefis olmuş bayıldım, geçmişe götürdü beni çocukluğuma, şehre inerken üstümüzü değiştirirdik , şehre temiz ve güzel inilmesi bir edep kaidesi idi şimdi millet pijama ile gidiyor. Ufak bir rica 2. dünya savaşı ve Word of War Ship manyağı olarak (oynamam ama acayip bir 2 dünya savaşı gemilerine ,silahlarına manyak derecesinde takıntım var) daha calışılması gerektiği düşüncesindeyim. Alman 88 lik (The flak 88 mm gun) Uçak savar topu olarak başlamış olan top , deniz altılara , savaştaki son alman tanklarına, Gemilere, sahraya (Afrika ,Mısır, tobruk) her yerde kullanmışlar. Saatlerce seyredebilirim ve hep nasıl yapmışlar diye merak ederim . Bataryalar radara bağlı ve uçakların önüne , geçiş yoluna atılıyor ve aynı irtifada patlıyor yani olabildiğince ama çok seri bir top. Değişik nedenler ile en başında bilim geliyor 2. dünya savaşının bazı silahlarını çok meraklı incelerim. Uçak gemileri, tanklar, makineli tüfekler, piyade tüfekleri, Uçaklara torpil takılması, tüm torpiller, lojistik ve lojistik araçları , nasıl yapmışlar diye hep merak ederim.
    İlk deniz altıdan Torpili Osmanlı atmış muhabbeti var ya onu da anlamadım bir veride bulamadım. Torpili nerde yapmışız, Torpiller elektirik motorludur, akülüdür, nasıl nerde yapmışız, patlayıcı olarak ne kullanmışız bilginiz var mı?
    Şeyh sait ve Seyit Rıza, Ağrı ayaklanmalarını merak ederim, mermiyi nerden bulmuşlar, makineli tüfek ve mermileri var mıydı, Havan topları var mıydı ( havan topu yanılmıyorsam ilk Kırım savaşında kullanılmış) , barut, dinamit var mıydı , nereden temin etmişler, üretimini ,lojistiğini nasıl yapmışlar çünkü mermi yetiştiremezsen ne makineli , ne tüfek işe yaramaz, bir de sürekli mevzi değiştiriyorsan ve yer işgal etmesi istenmeyen bir durum olduğu için ( çünkü ikide bir tonlarca mihimmat mı taşıyacan) lojistik çok önemlidir.
    Kültür ve moda tarihinide merak ederim çünkü Almanlar geleneksel kıyafetlerini giymiyorlar, banada kimse yakışmayan eski folklorik şeyleri giydiremez, biz beceremiyoz ama moğollar güzel revize etmişler genede giymem günlük hayat için kullanışlı değil, Folklorik olarak kalsın bir yerde ama yeni ve yararlı giysiler icat etmemiz lazım , moda yaratmak lazım, ABD fabrikalarının işçi elbisesi kot pantolon yeni kültür oldu.
    Ahmet Onur Onurlu
    88 lik Flak
    (bu benim yazım değil benim gibilerde olduğunun örneği , takıntılı olmak yani)
    Bütün işten çıkarma prosedürüne takıntılıyım.
    1. Kabuk yükleniyor, (İhlal otomatik olarak kapanır)
    2. Ateş etme (büyük patlama, gedik geri tepme)
    3. İhlal geri geldiğinde boş mermi kovanı otomatik olarak dışarı atılıyor.
    4. hemen yeni kabuk yeniden yüklenir, (İhlal otomatik olarak kapanır)

  • @merveciftcioglu3796
    @merveciftcioglu3796 27 วันที่ผ่านมา +1

    Merhaba, Ceren Hanım'ın yayınlarını uzun zamandır zevkle takip ediyorum. Merin Hanım'la da bu video vasıtasıyla tanıştım. Bu ikilinin sohbetinden çok keyif aldım. Bir noktaya takıldım. "İpek Ongun'a da dönmeyelim..." İpek Ongun'un nesi yanlıştı ki? Bir dönem taşradan büyük şehre okumaya gelmiş pırıl pırıl çocuklar, yeni işe başladıkları şirketlerin iş yemeğinde komik duruma düşmesin diye anlattı onca adab-ı muaşeret kurallarını. Biz elbette bunları çok şükür ailemizden öğrendik, ama tam da bahsettiğiniz gibi sosyal yaşam kurallarından bihaber üniversite okumaya gelmiş arkadaşlarımız çoktu. Yani aslında İpek Ongun'un dönem ve demografi olarak bu alıntı yaptığınız kitaplardan çok da farklı bir görev edindiğini düşünmüyorum. TH-cam videolarının altına yorum yazan birisi değilim. Ancak iki zehir gibi kadının gümbür gümbür böyle nefis bir yayın yaparken başka bir kadına, zamanında dönemin gençliğine, bakın topluma bile değil sadece gençliğe toplumsal yaşam nüanslarını öğretmeye çalışan bir kadın yazara burun kıvırması ne bileyim, beni biraz üzdü. Bunu üç kadın bir masada sohbet ediyoruz edasıyla yazıyorum. Yanlış anlamayın. İyi ki varsınız, cumhuriyetimizin 101. yılı kutlu olsun.

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 27 วันที่ผ่านมา +5

      Hiç yanlış anlamadım, derdimi ayrıntılı şekilde ifade edeyim ben de o zaman: İpek Ongun’un yaptığı şüphesiz bir kısım genç için çok faydalıydı, ama kendisinde sınıf bilincine dair hiçbir şey olmadığı için, herkesi kendi gelir seviyesinde varsayarak yazardı. Örneğin “odanızı şöyle dekore edin”, “misafir odanızı böyle konseptlerle döşeyin” vs. Bu ülkede (hele 80’lerde) kaç gencin kendi odası vardı, kaç kişinin öyle şeylere gücü yeterdi, meçhul. Hani o hiç “varsa, mümkünse” demezdi ya, biz de bu yayındaki bazı yazarlara “Kadeh kaldırırken kim böyle üç satır cümle eder ya”, “saraylıya bak, dürümü bilmiyor” ya da “kim böyle kroki hazırlar” diye takılıyoruz ya, aslında aynı şey :) Toplum gerçeklerinden ve sınıf bilincinden kopuk olmaya dair en azından bir iki esprili laf dokundurabilelim 🥰

  • @ayseunalanduman9159
    @ayseunalanduman9159 27 วันที่ผ่านมา +1

    Ankara mı dedimiz lütfen 🙏

  • @fatihdonmez255
    @fatihdonmez255 26 วันที่ผ่านมา +1

    Sadece kayısı şeftali ve badem aynı familyadan değil. Erik kiraz, elma, armut hepsi gülgillerden

  • @seyhanpaca3133
    @seyhanpaca3133 27 วันที่ผ่านมา +1

    Siz olmasaniz ben bugun missafirime hazirlanamazdim taktim kulagima kulakligi actim tarih obasini temizlikti ikramdi hazirladim bir gazla 😅😅😅

  • @timestorm8246
    @timestorm8246 28 วันที่ผ่านมา +2

    ❤❤

  • @beyhanehlers4621
    @beyhanehlers4621 6 วันที่ผ่านมา

    Benim bildiğim kadınlar 1930'larda Kırklar da böyle uzun ince çubuk filtresi hep kullanırlardı ama k8em8zi filtreyi ilk duysun..

  • @ShadiShadeh
    @ShadiShadeh 28 วันที่ผ่านมา +1

    👏👏👏👏👏👏❤

  • @ermara1307
    @ermara1307 28 วันที่ผ่านมา +1

    🌸🌸👏🏻👏🏻👏🏻🙏🙏🙏

  • @ahb963
    @ahb963 28 วันที่ผ่านมา +2

    Cerenciim neden kasıldın yahuu.Şahane bir içerik ve şahane iki insan.Allah sizi bahtuyar eylesin efenim.

  • @leylaheris7111
    @leylaheris7111 25 วันที่ผ่านมา

    Keske paylaşılan kaynaklarin kitaplarin isimlerini yazan biri olsa da faydalansak

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 22 วันที่ผ่านมา +1

      @@leylaheris7111 yorumlarda ben hepsini tek tek listelemiştim zaten :)

  • @Deevial
    @Deevial 2 วันที่ผ่านมา

    Son 1 hafta 🫶

  • @kazim.karabacak
    @kazim.karabacak 5 วันที่ผ่านมา

    8 saatlik yemekleri yapmak için bu günkü kadar para da lazım değil. O sebeple kadınlara diyecek bir şey yok, çalışmak zorundadır. Ama fark etrim ki 43 yaşına kadar tavuk döner yemişim. Seveyim öyle parayı. Artık evdeyim ve her gün 6 saat, her gün başka yemek yapıyorum. Tablodtla, dönerle geçti ömür. Ya para, o da yok

  • @2ey_nep
    @2ey_nep 28 วันที่ผ่านมา +1

    Pişmiş domates hazınsızlığa neden olabilio

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 28 วันที่ผ่านมา +2

      Tabii ki olabilir, ama yayında bahsettiğim üzere özellikle kırmızı ve çiğ olduğunda eyvah zehirler diye korkuyorlar, hazımsızlıktan ileri bir korku. Uzun süre kırmızıya dönüştüğünde zehirleyici olduğu sanılıyor (Avrupa'da da uzun süre öyle sanılıyor zaten.)

  • @prlte.6669
    @prlte.6669 27 วันที่ผ่านมา +1

    Bu kadar şeftali demişken peşmelbadan da bahsetseydik keşke :(

    • @MerinSeverDunyannBahceleri
      @MerinSeverDunyannBahceleri 27 วันที่ผ่านมา +1

      Kendisi 19. yy sonu tatlısı, aslında pek konuştuğumuz döneme dair değil. Yoksa çok yemek, tatlı var tabii bahsedilecek :)

  • @MutlugülYahyaoğlu
    @MutlugülYahyaoğlu วันที่ผ่านมา

    .

  • @semrakurt4213
    @semrakurt4213 22 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler.