Cennet papağanı I Tavus kuşu I Sülün
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 11 ก.พ. 2025
- merhaba arkadaşlar,
kanatlı hayvanları ne kadar çok sevdiğimi biliyorsunuz. cennet papğanı , tavus kuşu, sülün gibi hayvanları yeni yerlerinde sizlere göstermek istedim. bu canlılar hakkında kısa bilgi verecek olursak.
cennet papağanı
“Love Bird” yani “Aşk kuşu” ismiyle de anılan Cennet Papağanlarının karakteristik özellikleri rengarenk tüyleri ve kıvrık gagalarıdır. Onlara Aşk Kuşları denmesinin nedeni tek eşli olmaları ve hep eşleri ile yaşamalarıdır. Oldukça gürültücü hayvanlar olan bu kuşların Latince adları ise Agapornis’tir. Cennet Papağanlarına Orta Afrika’da yaygın olanak rastlamak mümkündür. 32 farklı türü bulunan bu papağanların en çok bilinenleri Şeftali Yüzlü, Maskeli, Fischer, Siyah Yanaklı, Gri ve Nyasa Cennet Papağanlarıdır. Türü ne olursa olsun Cennet Papağanları güzellikleri kadar neşeleri, keskin zekâları ve enerjileri ile de insanların en sevdiği evcil kuşlardan biridir.
Cennet Papağanı Genel Özellikleri
Orta Afrika’ya özgü kuşlardır.
Küçük papağan türleri arasında yer alırlar. 13 ila 17 santimetre boya sahiplerdir. Ağırlıkları ise 40 ila 60 gram civarında bir değer alır.
32 farklı alt türleri bulunur. Bu türleri ayırt etmenin en iyi yolu tüy renklerine bakmaktır.
Konuşturulmaları pek olası değildir. Ama fazlaca öten gürültücü kuşlardır.
Çok zeki canlılardır.
Tek eşli yaşarlar ve eşlerine çok bağlanırlar.
Neşeli, yaramaz ve hareketli hayvanlardır.
Enerjileri çok yüksektir.
Yüksek ve ani seslerden huzursuz olurlar.
Banyo yapmaya bayılırlar.
Hassas ve sosyal hayvanlar oldukları için ilgi ve sevgi beklentileri yüksektir. Eğer onlara yeterince zaman ayrılmazsa depresyona girebilirler.
Sahiplerine çabucak bağlanır, onlardan ayrılmak istemezler.
Doğada sürüler halinde yaşamaları ve tek eşli olmaları onları yalnız kalmaya alışmaktan uzak tutar.
Cinsiyetlerini ayırt etmek zordur. Dişi Cennet Papağanlarının kuyruk tüyleri aynı hizadadır. Erkeklerde ise kuyruk oval yapıdadır. Ayrıca dişilerinin karınları daha şişkin, kafalarının üst kısmı erkeklere göre daha düz olur.
Evde beslenenleri 15 ila 25 yıl arasında bir yaşam süresine sahiplerdir.
TAVUS KUŞU
Üç tavus türü bilinmektedir: Hindistan'da yaşayan mavi tavus (Pavo cristatus), Hindistan yakınındaki adalarda rastlanan Cava tavusu (Afropavo congensis). Mavi tavus yüzyıllardan beri evcilleştirilmiştir ve erkeğin 1,50 m'ye varan kuyruğu, çok uzamış sırt teleklerinden oluşur. 1936'da bulunan Kongo tavuskuşu tropikal ormanların içinde yaşar. Hepsi yerde beslenir ve geceleyin ağaca tüner. Hepçil beslenir, fırsat bulursa yılanlara saldırır ya da kelebeklerin ardında koşar. Çiftleşmeden önce erkek tavus dişiye kur yapar; ama aynı gösteriyi başka bir erkeğin karşısında da yaptığı olur.
SÜLÜN
küçük başlı, uzun boyunlu, uzun kuyruklu kuşlardır. Erkeklerinin uzun kuyrukları ve renkli parlak tüyleriyle ünlü olan bu kuş türünün dişileri; daha kısa kuyruğa ve mat kahverengi tüylere sahiptir. Sülünlerin tüy rengi tonlarında farklılık gösteren çok çeşitli alt türleri vardır. 11 cinsi ve 35 türü bulunur.
dünya üzerinde hem doğal alanlarda bulunur hem de çiftliklerde yetiştirilir.