6 MATERII CARE TREBUIE INTRODUSE ÎN ȘCOLI

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ก.ย. 2024
  • Viața nu mai e cum era acum 50 de ani, lucrurile s-au schimbat, lifestyle-ul nu mai e același, iar problema e că școala nu ține deloc pasul cu ceea ce se întâmplă. Din acest motiv e nevoie de un refresh al materiilor, iar unele trebuie scoase și înlocuite cu altele, mai relevante pentru secolul în care trăim.
    Clipul despre Educația Sexuală: • DE CE NU NE TREBUIE ED...
    Vă mulțumesc pentru că sunteți și aici!
    Instagram: / andreistandup
    Facebook: / andrei.standup
    TikTok: / andreistandup
    Andrei Ciobanu este realizatorul matinalului de la Kiss FM, autorul cărților ”Suge-o, Ramona” & "Suge-o, Andrei" și scenaristul filmului ”Oh, Ramona!”.
    Produced & Edited by Andrei Dragostin (Nor Negru)

ความคิดเห็น • 1.6K

  • @amvamv11
    @amvamv11 4 ปีที่แล้ว +404

    Cred ca si lectiile de prim ajutor ar trebui sa fie pe lista.

    • @lsudan2670
      @lsudan2670 4 ปีที่แล้ว +9

      ar fi ceva ...nu ar fi CHIAR AR TREBUI ! 🙏

    • @kristian9077
      @kristian9077 4 ปีที่แล้ว +4

      @@lsudan2670 Eu zic ca mai bine nu... pt ca daca persoana nu stie ce face (nu are experienta) crede-ma ca iti va face mai mult rau decat bine.

    • @anonymousgamer8088
      @anonymousgamer8088 4 ปีที่แล้ว +11

      @@kristian9077 fix de aia sa se faca

    • @anonymousgamer8088
      @anonymousgamer8088 4 ปีที่แล้ว +2

      Poate sa se faca o data pe an cam 2-3 ore toata lectia si sa o refaci an de an !Asa chiar daca nu esti atent la prima lectie pana la urma asculti!

    • @amvamv11
      @amvamv11 4 ปีที่แล้ว +3

      Eu consider ca ora de ed fizica trebuie respectata ca atare. Copiii trebuie sa invete ca sportul este f important pt. O functionare mai buna a organismului. Sedentarismul si lenea sunt daunatoare.

  • @beechass4451
    @beechass4451 4 ปีที่แล้ว +709

    "Everyone is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid" -Albert Einstein

    • @exofiuszero2594
      @exofiuszero2594 4 ปีที่แล้ว +4

      Nice, dar sa intreb si eu, de ce in engleza ? xD

    • @denisa8978
      @denisa8978 4 ปีที่แล้ว +5

      yess,fix la quote-ul ăsta mă gândeam.

    • @beechass4451
      @beechass4451 4 ปีที่แล้ว +11

      @@exofiuszero2594 pentru ca quote-ul original era in engleza

    • @exofiuszero2594
      @exofiuszero2594 4 ปีที่แล้ว +3

      @@beechass4451 sunt destul de sigur ca daca te interesa s o dai pe originalitate il lasai in germana. Stii, albert era german.

    • @beechass4451
      @beechass4451 4 ปีที่แล้ว +6

      @@exofiuszero2594 Era german si vorbea engleza....

  • @vasileloredana1444
    @vasileloredana1444 4 ปีที่แล้ว +326

    Daca fiecare vlogeer sau fiecare elev ar face un astfel de video in care sa îsi spuna opinia despre educatie si acele videoclipuri ar ajunge in trending s-ar schimba ceva.
    Hai sa nu mai promovam numai prostia si integritatea,schimbarea incepe de la noi.

    • @dansv9778
      @dansv9778 4 ปีที่แล้ว +10

      Nu o sa se schimbe nimic pt că nu avem niciun fel de educatie despre drepturile noastre si cum sa ni le apărăm :)))

    • @rdmansion7355
      @rdmansion7355 4 ปีที่แล้ว +7

      Aia care il promoveaza pe abi fac parte din cei 3/5 analfabeti functionali, just facts

    • @vasileloredana1444
      @vasileloredana1444 4 ปีที่แล้ว +4

      @@rdmansion7355 Problema e ca mai sunt multi alti ca el

    • @vasileloredana1444
      @vasileloredana1444 4 ปีที่แล้ว +2

      @@dansv9778 Nu o sa se schimbe nimic daca noi ne dorim asta.
      Îti recomand cartea "Secretele Succesului",acolo scrie sa nu ne mai plangem si sa gasim soluti.
      Cum am spus schimbarea vine de la noi,cu o floare nu se face primavara deaceea trebuie ca toti sa ne dorim sa schimbam ceva si sa actionam pentru a schimba ceva.

    • @Vladimir-rt3oc
      @Vladimir-rt3oc 4 ปีที่แล้ว +1

      @@dansv9778 acum avem si internetul, citeste, conformeazate, atingeti scopul propus, mergi ascendent pana ajungi unde tiai dorit, nu da vina pe altcineva cat tu nu iti dai interesul, cand te lovesti de o problema mai intai incearca sa o rezolvi singur, apoi cere ajutorul celorlalti, pace!

  • @mihaimihai7673
    @mihaimihai7673 4 ปีที่แล้ว +823

    Eu sustin ca limba Romana trebuie regandita într-o materie noua adica sa punem mai mult accentul pe gramatica si pe exprimatul punctului de vedere si sa lăsăm odată in pace operele literare de 500 de ani. Pentru ca practic de ce învățăm cuvant cu cuvant o operă? Ma refer aici la mizerele alea de comentarii literare. Practic memoram cuvant cu cuvant parerea unui critic despre opere. Adică noi trebuie sa avem succes dupa succesul altuia? Serios? In plus daca tot se fac opere literare de ce nu se fac si cele contemporane??? Sa nu mai zic ca disecam fiecare cuvânt dintr-o operă și tragem concluzii la care nici macar autorul nu s-a gândit.

    • @justaname6011
      @justaname6011 4 ปีที่แล้ว +42

      Iar dacă vrea profesorul un comentariu, ar trebui să încurajeze gândirea critică și abilitățile de a argumenta ceva, nu cât de bine ai memorat un lucru

    • @anacristinalipan5336
      @anacristinalipan5336 4 ปีที่แล้ว +30

      Nu te contrazic... Dar cred ca mai important aici, legat de opere este faptul ca promovează niște idei greșite.... De exemplu, ne plângem ca apar persoane ca și Colo, care instiga la violenta asupra femeii dar nu ne mai plângem ca avem de învățat despre,, Morometii'',,, Moara cu noroc' ' și,, Ion' ', unde femeia e bătută de nu mai poate și (cel puțin I Moara cu noroc) se spune explicit ca nu e bine sa vrei sa evoluezi din punct de vedere financiar, ceea ce nu e ok pt 2020.

    • @raresplay.1000
      @raresplay.1000 4 ปีที่แล้ว +8

      Mai, vrei să-ți zic sau nu o treaba...eu la școală nu am învățat comentarii. Le-am făcut, și am scris câte una după alta cam câte 3 pagini și n-am ajuns la liceu. Acuma dacă o fi mult sau nu...nu sunt în stare sa zic. Ideea e ca nu mai e chiar ca pe comunism. Cel puțin la mine...la alții nu știu, nu comentez. Și vrei sau nu să-ți zic, ideea e să-ți antrenezi creierul. Nu te ajuta sa le stii, dar te ajuta exercitiul de a le învăța. În plus, nu o să-ți dea la frontiera de despărțit frazele ca să mergi în alta tara nu? Ideea e...sa frămânți creieru'...sa-l faci sa meargă. Acuma dacă tu ai o alta părere...sau dacă am greșit corectează-ma.

    • @justaname6011
      @justaname6011 4 ปีที่แล้ว +5

      @@raresplay.1000 ai dreptate, comentariile alea ar trebui să antreneze creierul, să te ajute să-ți exprimi o opinie( chiar dacă nu e cea "aprobată" de școală)

    • @mihaimihai7673
      @mihaimihai7673 4 ปีที่แล้ว +16

      @@raresplay.1000 Poti sa iti antrenezi creierul prin efectiv orice ce poate fi invatat. Adică de ce sa nu imi antrenezi creierul învățând ceva care ma poate ajuta in viata in loc sa tocesc pagini întregi de comentarii pe care dupa liceu le uit ? O operă e o poveste care unora poate le place altora nu, gusturile nu se discuta, așadar de ce trebuie toți sa învățăm aceleasi opere daca de exemplu mie imi place opera x care nu se da la bac. Practic ei imi spun mie ce imi place si ce nu si nu e ok. In plus cand am spus că trebuie pus accentul pe gramatica ma refeream sa stim sa vorbim corect su sa facem fraze cu conjuncții coordonatoare si subordonatoare. Adică să învățăm să legăm corect idei ca sa susținem argumente. Si asa daca punem problema că operele alea sunt acolo ca sa ne antreneze creierul de ce nu ne dau sa memorăm siruri de numere random. Multumesc pentru timpul acordat!

  • @timbusdaiana1487
    @timbusdaiana1487 4 ปีที่แล้ว +71

    #opinie_personală
    Contentul e foarte bine structurat și argumentat, de aceea țin să te felicit pentru toată munca depusă.
    În altă ordine de idei, toate materiile din programa școlară ar trebui să aibe un scop bine determinat, din nefericire avem mulți profesori care nu știu cum să își predea materia (nici măcar să își atingă scopul discursului zilnic). Un exemplu perfect e religia: teoretic la religie se învață despre credință, morală, conștiință, bune moravuri (un fel de educație civică/cum să nu fi un cocalar). Totuși 99% din materia care se predă în majoritatea instituțiilor de învățământ te ajută să știi să reciți crezul, te învață de ce e important să mergi la Biserică și la Muntele Athos sau faptul că nu bine să te uiti la poze *** de pe instagram în ora de religie. Educația civică, presupune educație politică (ce e capitalismul, de ce camera deputaților e separată de senat, etc.), dar sfârșești clasa a VIII-a olimpic la educație civică pentru că ai participat la un concurs în care se dezbătea problema abandonului școlar... Latina te ajută doar dacă vrei să studiezi mai departe dreptul, istoria, medicina sau să faci academia de poliție, asta dacă te și învață gramatică și pronunție(nu doar istoria Imperiului Roman de la mit până în anul 476). Biologia, are o extensie numită anatomie (la care radeam de iconografia din manuale), dar nu se studiază aparatele genitale cu mai multă atenție (ex: orice făt până la 4 luni e fată datorită organului genital încă în stare de prepuț, iar de la definirea organului genital pornesc afecțiuni ca senzația că nu aparți genului din care faci parte). Educația economică nu mai are rost să o aduc în discuție, iar educația tehnologică nici atât.
    Când am ajuns la facultate mi s-a specificat clar că istoria pe care am învățat-o la școală nu spune nici 5% din tot adevărul (care e mult mai fascinant decat să înveți pe de rost anii de domnie a lui Stefan cel Mare sau a lui Mihai Viteazul). Fiecare materie are rostul și aplicabilitatea ei, dacă e predată așa cum ar trebuii și dacă profesorul își adaptează vocabularul utilizat la epoca în care trăim și la noile generații (nu zic să fie melteni, sau să înjure tot la al doilea cuvânt, dar nici să nu dezbață filosofia lui Cicero și tot la 3 cuvinte să vină un cuvânt în latină).
    Cu acestea fiind spuse, mulțumesc că ai ajuns până aici!

    • @yu9666
      @yu9666 2 ปีที่แล้ว

      Sa aibă*

  • @milan-8463
    @milan-8463 4 ปีที่แล้ว +468

    Eu:*foarte talentat la Engleza*
    Scoala:Nein Nein Nein de azi faci Germana

    • @miticauscatu9536
      @miticauscatu9536 4 ปีที่แล้ว +1

      😂😂😂😂

    • @adic8960
      @adic8960 4 ปีที่แล้ว +4

      e Nain Nain Nain Nain

    • @milan-8463
      @milan-8463 4 ปีที่แล้ว +6

      @@adic8960 nu e

    • @adic8960
      @adic8960 4 ปีที่แล้ว +12

      @@milan-8463 are you sure ?
      Yes No

    • @hellomine2849
      @hellomine2849 4 ปีที่แล้ว +9

      Am facuut germana in gimnaziu si fac franceza in liceu nice

  • @paulicsde6881
    @paulicsde6881 4 ปีที่แล้ว +204

    Educatia politica se face in clasa a 8 a sub numele de "educatie civica", da nici naiba nu o baga in seama ca "vine evaluarea nationala si nu avem noi timp de asa ceva" :))

    • @Jigoku202
      @Jigoku202 4 ปีที่แล้ว +9

      Depinde de profesor. Eu la cultura civica dadeam test in fiecare saptamana si invatam de frica ca ne lasa hoasca corigenti si pl examen daca ramanem si la tehno, muzica si religie.
      (Fara misto, am ramas corigent la muzica si am fost in prag de corigenta la religie pt ca am incredere in stiinta nu in Jesus :)))) )

    • @denisanedelcu6614
      @denisanedelcu6614 4 ปีที่แล้ว

      Depinde ,eu am facut in clasa a 7a

    • @iustinapredescu1883
      @iustinapredescu1883 4 ปีที่แล้ว

      @@denisanedelcu6614 Si eu

    • @dariusalexandru7479
      @dariusalexandru7479 4 ปีที่แล้ว

      Am făcut cu dirigintă noastră. E adv, nu ne-a stresat deloc cu ea, dar nici colegii mei nu au fost capabili să învețe cele 3 puteri în stat

    • @levi-su9cq
      @levi-su9cq 4 ปีที่แล้ว

      じごくせんし normal ca esti in pragul corigentei daca nu esti capabil sa respecti o religie si tu spui ca "cred in stiinta nu in jesus"

  • @alexhusarciuc9229
    @alexhusarciuc9229 4 ปีที่แล้ว +190

    Cred ca materia care are nevoie de cele mai multe schimbări, din toate punctele de vedere, e Limba Romana.
    Daca ne-am uita putin la niste statistici, majoritatea liceenilor nu stiu sa se exprime in cuvinte, nu pot scrie o propoziție coerentă.
    De scrisul gramatical nici nu mai vorbesc.
    Dar, noi ne pregatim sa scriem esee de cateva pagini, despre care e tema si viziunea despre lume si particularitățile unui personaj.
    Pe deasupra, eseurile sunt axate pe carti care ar trebuii citite doar daca ai de gand sa fi un scriitor clasic.
    Da poate ca e bine sa stii cate ceva despre cum a evoluat Romania prin scrs acum 100 de ani.
    Dar, cred ca e mai important sa evoluam acum, de la cocalaru care care stie doar sa cante versurile lui Abi, la baiatul/fata care stie cum sa comunice, sa inteleaga importanta informației ș.a.m.d.
    Am foarte multe de spus pe subiectul "scoala".
    Poate in urmatorul video :).

    • @alexplayer77
      @alexplayer77 4 ปีที่แล้ว +8

      Sunt de acord. Sa sti sa scrii esee si sa analizezi opere e important doar daca te faci scriitor, dar sa te exprimi corect e important pentru toata lumea!

    • @alexhusarciuc9229
      @alexhusarciuc9229 4 ปีที่แล้ว +1

      @@alexplayer77 exact!!:))

    • @lectiaderomanacuhar411
      @lectiaderomanacuhar411 4 ปีที่แล้ว

      @@alexplayer77, să știi! În rest, I agree!

    • @alexhusarciuc9229
      @alexhusarciuc9229 4 ปีที่แล้ว

      @@denisasimion8872 poate, de ce?:)

    • @lilyblue3205
      @lilyblue3205 4 ปีที่แล้ว +3

      Am ajuns la facultate si a trebuit sa caut pe google cum se face o cerere. Romana de la scoala e un esec total

  • @justaname6011
    @justaname6011 4 ปีที่แล้ว +190

    Video nou: 6 materii care trebuie scoase de urgență din școli

    • @vvisoft8352
      @vvisoft8352 4 ปีที่แล้ว +3

      Va aparea un videoclip de acest fel in curand

    • @simontalos630
      @simontalos630 4 ปีที่แล้ว +8

      Cred că îs cu mult mai multe de 6...

    • @justaname6011
      @justaname6011 4 ปีที่แล้ว +2

      @@simontalos630 să păstrăm ideea de 6 lucruri, dacă pune bonusuri, asta e altă discuție

    • @denisasimion8872
      @denisasimion8872 4 ปีที่แล้ว

      Ai Instagram? =))

  • @iulianecula3830
    @iulianecula3830 4 ปีที่แล้ว +26

    Nu inteleg de ce toti oamenii prin comentarii zic ca latina trebuie scoasa... este o limba foarte folositoare si moderna,o s-o folosim oriunde in lume...Adica,ne foloseste atat de mult sa stim gramatica limbii latine,cand majoritatea oamenilor nu o stiu nici pe cea a limbii romane :))))
    P.S.: imi pare rau pentru cei care nu inteleg ironia ...

    • @Anna-uo1ev
      @Anna-uo1ev 4 ปีที่แล้ว +5

      Corect, se invata mai mult gramatica limbii latine decat cea a limbii romane, in conditia in care latina este o limba ✨moarta✨

    • @PRIVE10965
      @PRIVE10965 4 ปีที่แล้ว

      Adevărat

    • @navse9882
      @navse9882 4 ปีที่แล้ว +1

      Lol credeam că ești pe bune!🤣

  • @claudiu4305
    @claudiu4305 4 ปีที่แล้ว +21

    Eu nu cred ca ar trebui neaparat sa renuntam la anumite materii, cred ca ar trebui reconceput sistemul de invatam. In sensul in care sa existe orele de baze( matematica, romana, o limba sau doua straine etc) si orele suplimentare(muzica,desen, latina,gatit) in general pasiuni. Astfel s-ar micsora numarul de ore si nu toata lumea ar trebui sa urmeze acelasi cai ca un mare artist sau solist pentru că la urma urmei,(exemplu) eu daca vreau sa ma fac inginer, nu trb sa stiu ce e cheia sol sau alte chestii de genul.

  • @lectiaderomanacuhar411
    @lectiaderomanacuhar411 4 ปีที่แล้ว +5

    Felicitări pentru video! Într-adevăr, ar trebui regândite toate programele școlare, inclusiv materiile în sine, pentru a le oferi copiilor relevanță pentru viață. Sunt de acord cu schimbarea în folosul elevilor mei! Dar mai trebuie gândit un lucru: finanțarea acelor profesori ce o viață întreagă au predat o materie care se cere a fi scoasă. Și ei trebuie să aibă un post. Trebuie să ne gândim la toată lumea!

    • @lilyblue3205
      @lilyblue3205 4 ปีที่แล้ว +1

      Pai se baga alte materii. Sa se reprofileze. Nu e ca si cum la noi vor spune guvernantii "de maine nu mai facem educatie tehnologica!". Va dura, iar zvonurile in domeniu circula mai repede decat anunturile publice. Sa li se dea sansa sa se reprofileze

  • @ultra.based.27
    @ultra.based.27 4 ปีที่แล้ว +53

    "Educatia politica" exista in forma educației civice dar bineînțeles ca nu se face nimic

    • @razvanelul9977
      @razvanelul9977 4 ปีที่แล้ว +2

      adv

    • @filipcusmir8885
      @filipcusmir8885 4 ปีที่แล้ว +3

      La mine in clasa a 7-a(acum intru pe a 8-a ) s-a facut si a fost chiar folositor, dar din pacate iti dai seama de toate prostiile din tara acum

  • @vlasiestefan3356
    @vlasiestefan3356 4 ปีที่แล้ว +6

    Suntem de acord cu totii ca trebuie introduse materii noi in programa scoalara, dar tot odată suntem conștienți ca deja este prea sufocantă si sa mai adăugăm inca 6/8 ore pe saptamana de scoala nu este solutia. Si de a decide, ce materie e buna si care este inutila, ar fi un subiect de discutie ambiguu.
    Astfel tind sa cred, ca cea mai buna solutie ar fi sa luam totul de la zero. Sa se dezvolte un sistem de invatamant ( ma refer la cel liceeal ) in care elevul sa nu fie pus intr-o anumita categorie de profil si sa fie obligat sa invete chestii inutile si mai ales, care nu ii plac. Sistemul ar fi de genul universitar mai mult in care materiile s-ar despărți in 4 categorii.
    1 Obligatorii. Astea ar cuprinde materiile generale care ar trebui sa te ajute in viata, precum : educatia sexuala, financiara, nutritie , politica, educație civica, o limba straina etc eventual care ar fi schimbate in functie de ani, ca nu cred ca ar trebui 4 ani sa ii explici unei persoane ca nu este bine sa faci 4 mese de cartofi prajiti cu oua
    2. Materiile de specialitate. Astea ar fi 3 materii pe care elevul le întregește si le-ar alege sa le faca si sa le dezvolte la un nivel mai avansat ,mediu sa zicem. Precum: - mate, info, fizica . -Biologie,chimie si inca ceva.
    3.materiile opționale. In care sa nu existe sistem de notare si sa nu contribuie la medii ca sa excludem persoanele avide dupa nota de 10 sa le creasca media. Astea ar fi materiile pe care le faci din pura placere precum: religia, muzica, desenul , actoria, sportul.
    4.materiile la alegere. Aici ar fi bune materiile le care le-ai facut ca sa ai o baza, precum educatia financiara si vrei sa le aprofundezi, sau alte limbi straine sa ai libera alegere sa înveți ce limba vrei tu.

    • @ubaidiot718
      @ubaidiot718 4 ปีที่แล้ว

      In sfarsit cineva care stie sa gandeasca logic

  • @ananicoleta8000
    @ananicoleta8000 4 ปีที่แล้ว +11

    Știu eu ce materie ar mai trebui introdusă. Educația sanitară, unde să ne învețe despre igienă și boli pe care le poți face dacă n-ai grijă cum trebuie de corpul tău. Bine, pentru asta ar trebui întâi să se igienizeze și să se renoveze școlile, că degeaba îi spui tu unui copil cât de important este să trăiască într-un mediu curat când baia școlii e în fundul curții :).

    • @negative902
      @negative902 4 ปีที่แล้ว +1

      Exista deja educație sanitara la liceu, dar e optional 😂😂 (cel puțin asa e la mate-info). Iar în loc de asta facem biologie 😂😂.

    • @yu9666
      @yu9666 2 ปีที่แล้ว

      Eu am avut materia asta. Știi cui ii pasa? Nimănui :)

    • @skydarksparksworld1675
      @skydarksparksworld1675 ปีที่แล้ว

      ​@@negative902 Mie nu îmi place chimia şi fizica

  • @mihailcosor2566
    @mihailcosor2566 4 ปีที่แล้ว +75

    Daca ar fi dupa mine, as scoate desenul si muzica si as selecta materiile in funcție de profil. Nu faci latina in gimnaziu ca nu are rost. Daca te duci la liceu pe filo, vei învăța acolo latina dar nu foarte multa. La fel, nici la mate info sa nu faci 2 limbi străine ci doar engleza si o a doua doar optional. Religia ar fi bine sa fie si ea optional.

    • @hellomine2849
      @hellomine2849 4 ปีที่แล้ว +7

      Religia e optionala conform legii

    • @ioanapoienaru2596
      @ioanapoienaru2596 4 ปีที่แล้ว +8

      @@hellomine2849 conform legii, dar o face toata lumea oricum

    • @hellomine2849
      @hellomine2849 4 ปีที่แล้ว +6

      @@ioanapoienaru2596 pai da ca scolii ii e lene sa ofere activități care sa înlocuiască religia uita-te la dezaburiti

    • @beechass4451
      @beechass4451 4 ปีที่แล้ว +4

      Si desenul si muzica ar trebuii sa fie materii optionale(complet la alegerea elevului)

    • @mihailcosor2566
      @mihailcosor2566 4 ปีที่แล้ว +3

      @@beechass4451 mi se pare corect. De aceea ar fi bine sa existe mai multe ore de optional si sa putem alege ce materii vrem sa facem in ele

  • @lolitajorj6555
    @lolitajorj6555 4 ปีที่แล้ว +52

    Eu zic că înafara de romana, matematica, biologie, fizica, chimie, informatica și engleză care ar trebui actualizate la 2020, restul materiilor trebuie scoase din școli. In schimb trebuie foarte mult încurajată găsirea pasiunilor și propriilor înclinații și fiecare individ să învețe ce ii place de pe internet și să dea apoi un raport despre ceea ce a învățat. Pasiunile elevilor sunt diferite și nu le poți face obligatorii tuturor(cum face scoala cu istoria, geografia, desenul, limbile străine etc.). Exista multe alte lucruri care merita învățate și din care se poate trai: fotografie, filmare, studio sunet, proiectare, electronică, mecanica, robotica, hairstyle, moda și mute altele care se cer în 20

    • @beechass4451
      @beechass4451 4 ปีที่แล้ว +5

      Geografie? Istorie? Si mai sunt multe altele, cum ai spus tu, trebuie incurajata descoperirea pasiunilor, cum sa isi descopere pasiunile daca nu le practica?

    • @lolitajorj6555
      @lolitajorj6555 4 ปีที่แล้ว +2

      @@beechass4451 Pai deaceea trebuie scoase multe materii că sa ai timp sa practici pasiunile

    • @tudorlazarescu7625
      @tudorlazarescu7625 4 ปีที่แล้ว +1

      @@beechass4451 eu de la 7 ani fac harti de geografie...asa ca am stiut de atunci ca imi place aceasta materie.Si acum este preferata mea

    • @music-hd7yh
      @music-hd7yh 4 ปีที่แล้ว +1

      Mate-info clar :))

    • @music-hd7yh
      @music-hd7yh 4 ปีที่แล้ว +1

      Adica, inteleg ce spui pentru ca toti oamenii care fac sau au făcut mate-info, inclusiv eu, sunt super frustrați ca trebuie sa invete toate tâmpeniile legate de materii care nu ii interesează absolut nici măcar un pic ( gen geografie, istorie, muzica/desen in cls 9 și 10 și celelalte care țin de umana) chiar sunt inutile, da profesorii tot trag de noi mai mult ca au așteptări ca suntem mate-info, n are efectiv nici măcar un pic de logica. In sensul asta, inteleg frustrarea, da pe altii care sunt pasionați ar putea sa ii ajute

  • @Dan.2020
    @Dan.2020 4 ปีที่แล้ว +2

    Andrei Ciobanu, Ministrul Invatamantului !!

  • @mariacaragea608
    @mariacaragea608 4 ปีที่แล้ว +7

    Istoria sau cel putin modul in care este predata. Adica in loc sa ne puna sa invata ACASA (repet numai acasa) ani de la batalii si domnitori si cate 3/4 pagini ar trebui sa ne invete motivul pentru care un domnitor a facut asta. Modul in care a gandit sau chiar strategii, care ar fi mai putin de invatat, o parte s-ar invata la scoala pt ca este de inteles nu de memorat si am petrece mai putin timp acasa invatand, iar acel timp ar fi mult mai productiv. Pentru ca daca vrei sa stii cand au fost nu stiu ce batalii poti sa le cauti si pe google, dar cele pe care eu le-am spus mai sus sunt cam greu sa gasit plus ca ar trebui sa ti le explice cineva. Adica, pentru ca sa cuprind mai mult, scoala ar trebui sa ne invete ce google nu poate, si prin asta ma refer la faptul ca ar trebui sa ne faca sa intelegem cu functioneaza lucrurile si cum la punem in practica. Asta este parerea mea. Daca mai are cineva ceva de adaugat va rog sa imi spuneti in comentarii. Chiar sunt curioasa.

  • @danielraicu9038
    @danielraicu9038 4 ปีที่แล้ว +2

    Îmi place de omul asta, e chiar deștept, coincid ideile lui cu multe de ale mele

  • @davidvisan6831
    @davidvisan6831 4 ปีที่แล้ว +22

    Latina,desen,muzică,religie, asta după părarea mea ar trebui să fie scoase.

    • @justaname6011
      @justaname6011 4 ปีที่แล้ว +5

      Sau măcar să fie opționale, dacă 5 copii din clasă vor să facă ore de desen pentru că sunt interesați, pune-i doar pe ei, dar nu mai pierde timpul celorlalți 25 din clasă

    • @comanandrei3825
      @comanandrei3825 4 ปีที่แล้ว +2

      Adevart ,ar trebui optionale

    • @davidvisan6831
      @davidvisan6831 4 ปีที่แล้ว +1

      @@justaname6011 Ai și tu dreptatea ta.

    • @davidvisan6831
      @davidvisan6831 4 ปีที่แล้ว +1

      @@comanandrei3825 Și tu ai dreptatea ta.

    • @Paul-bh4bg
      @Paul-bh4bg 4 ปีที่แล้ว +1

      Partea buna e ca 3/4 sunt scoase, cand ajungi la liceu.Partea rea e ca sunt inlocuite cu alte materii inutile😐

  • @vvisoft8352
    @vvisoft8352 4 ปีที่แล้ว +4

    Religie - Materie Obtionala / Istoria Religiilor //// Muzica/Desen - la alegere //// Educatia Tehnologica - Materie Modificata, adaugata sau scoasa //// Tic - incurajat si inbunatatit cu profesori bun si capabili //// Educatie Fizica - Obtionala sau refacuta ideea materiei

    • @alexandrapetre6922
      @alexandrapetre6922 4 ปีที่แล้ว +1

      Opțional*
      Pentru tine ar trebui special o oră de gramatică............. PE ZI

    • @somebody1367
      @somebody1367 4 ปีที่แล้ว

      În liceul meu religia e opțională, doar că mă obligă taică meu să o iau:)))

    • @vvisoft8352
      @vvisoft8352 4 ปีที่แล้ว

      @@alexandrapetre6922 am scris asa la misto =\

    • @vvisoft8352
      @vvisoft8352 4 ปีที่แล้ว

      @@somebody1367 Absentele si calificativele/notele obtinute de elevi la ora de Religie organizata de cultul religios se transmit in scris unitatii de invatamant, printr-un document semnat si stampilat, la termenele prevazute in acordul de parteneriat, si se transcriu in catalogul clasei de catre invatatorul, institutorul, profesorul pentru invatamant primar sau profesorul diriginte al clasei din care face parte elevul.

    • @somebody1367
      @somebody1367 4 ปีที่แล้ว

      @@vvisoft8352 um... poate la sat se face asta,dar normal doamna de religie scrie direct in catalogul clasei,la noi la liceu ora de religie e ca o oră opțională,și la începutul liceului putem să alegem dacă vrem să facem sau nu,dacă nu,nu participăm la ore și nu primim note,nu înțeleg ce legătură are ce ai zis tu cu ce am zis eu,dar înfine ...

  • @sanane4276
    @sanane4276 4 ปีที่แล้ว +4

    Parerea mea, este ca, daca oamenii nu se schimba, degeaba schimbam conducatorul/conducatorii pentru ca totul ramane la fel

  • @robert.tox.
    @robert.tox. 4 ปีที่แล้ว +1

    Dacă tot ti-am comentat și la clipul cu 6 materii care ar trebui scoase, chiar m-ai prins și la asta, ai mare dreptate și chiar transmiți un mesaj, nu în totalitate ca nu vreau sa mănânc cacat, dar 80% ai zis bine și chiar ar trebui să continui, te salut si iti doresc numai bine doar că iti doresc si sa continui cu chestia asta. Chiar ajută.

  • @mirelamoldovan3631
    @mirelamoldovan3631 4 ปีที่แล้ว +3

    Is total de acord cu tine cu tot ce ai spus în clip! Dacă s-ar și aplica as fi și mai fericita 🤗
    Felicitări 🎊

  • @ocbu007
    @ocbu007 4 ปีที่แล้ว +13

    Incă un clip extraordinar, și amuzant și educativ! Esti foarte tare, Andrei și te apreciez enorm pentru că îți folosești popularitatea în scopuri nobile. Keep doing this great job! 👏🏻 P.S: genuflexiuni* 😜

  • @specialsounds8643
    @specialsounds8643 4 ปีที่แล้ว +3

    Limba română - nu trebuie scoasa in niciun caz,dar trebuie schimbată puțin materia,de exemplu degeaba facem "n" specii si genuri literare daca o mare parte din elevi nu stiu cand se scrie "copiii" cu 3 de "i". Aceasta ora trebuie sa asigure ca viitorul tarii stie sa vorbeasca limba asa cum trebuie,cred ca asta e cel mai important.
    Desen - la aceasta materie, elevii netalentati sunt certati de catre profesor ceea ce ii face sa le displaca si mai mult materia.
    Muzica - in cazul educatiei muzicale este la fel,scolarii cântă cântece care mai mult ca sigur nu ii va ajuta cu nimic pe viitor,iar copiii care nu au voce raman pe dinafara. Profesoara mea de muzică era constienta de lucrul acesta,ca urmare ne lăsa sa ascultam la casti ce muzica ne face pe noi sa ne simtim bine.
    Aceste doua materii ar trebui facute de fiecare in timpul liber,pentru relaxare,iar cine vrea sa le studieze,sa mearga la o scoala de arte.
    Latina - este o limba moartă,ceea ce face ca studierea ei sa fie inutila.
    Engleza - aceasta materie ar trebui predata cu mai multa seriozitate deoarece într-o tara straina conteaza sa stii sa o vorbesti,nu sa spui trasaturi are baladei populare. Trebuie scoasa in evidenta importanta acestei limbi.
    Multe materii trebuie scoase/regandite,iar altele sa fie introduse in programa scolara,asta ar ajuta mult pe viitor.

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว +1

      Desenul poate dezvolta mintea, însă ar trebui ca fiecare să fie notat în funcţie de priceperea artistică pe care o are. Eu nu sunt prea talentat, deşi mi-aş fi dorit să fiu.

    • @specialsounds8643
      @specialsounds8643 4 ปีที่แล้ว

      @@zeeteavathepipe3184 exact

  • @zenovibez
    @zenovibez 4 ปีที่แล้ว +20

    Eu personal cred că ar trebui scoase sau modificate următoarele:
    1. Latina. Eu nu am făcut dar sunt sigur că înlocuirea ei cu una dintre materiile despre care ai vorbit în videoclip ar avea un impact semnificativ pentru societate.
    2. Religia. Nu mă înțelegeți greșit, religia e importantă, dar eu cred că ar putea fi oarecum limitată, în loc de 12 ani în care faci exact același lucru, an de an, ar putea fi redusă la 2 sau 3..
    3. Româna. Cred că ar trebui să se axeze mai mult pe gramatică și mai puțin pe acele opere pe care oricum nu le citește aproape nimeni pentru că pe profesori nu-i interesează de ce ai înțeles tu din cărțile respective:)) astfel încât e mult mai ușor să înveți un comentariu pe de rost și să-l uiți în câteva zile.
    4. Muzica și desenul de la liceele care nu sunt pe profilul respectiv. Dacă eu de exemplu sunt pe mate-info, cu ce mă ajută pe mine să fac în continuare 4 ani de muzică?:)) În schimb în acea oră pe care o petreci la școală făcând ceva ce nu îți place, te-ai putea ocupa mai mult de pasiunile tale și de ce nu, să reușești să îți și faci o carieră din asta

    • @remusbirsan5571
      @remusbirsan5571 4 ปีที่แล้ว +4

      La română gramatică și ortografie deoarece anula mor 7000 de oameni din cauza scrisului doctirilor

    • @mirceadraghici7249
      @mirceadraghici7249 4 ปีที่แล้ว +1

      religia este optionala, romana: grmatica faci pana in liceu cam tot ce iti trebuie, literatura este superba, nu am nici o treaba cu partea umana insa te dezvolta din f multe puncte de vedere (nu daca este predata ca invata pe de rost ca asa e bine si parerea ta nu conteaza) SCHIMBATI PROFESORII SI METODA DE PREDARE NU MATERIILE! multe materii sunt superbe iar liceul nu trebuie sa aiba ca scop scaoterea pe banda de muncitori ca nu mai suntem pe vremea comunismului. Liceul trebuie sa formeze o cultura generala oamenilor care sa ii ajute sa ia decizii bune pe viitor. daca vrei sa fi muncitor pe banda du-te la un liceu tehnologic unde, da, este nevoie de o reforma masiva.

    • @Blaga_David
      @Blaga_David 4 ปีที่แล้ว +1

      La romana mai elevii ar învața mult mai ușor gramatica dacă ar fi puși sa scrie texte cât mai originale astfel în cât și-ar dezvolta abilitatea de a se exprima și creativitatea plus ca la gramatica ne pune sa scriem cateca rânduri de caiet A4 despre un cuvânt ceea ce este inutil și enervant

    • @frunzaverdero2163
      @frunzaverdero2163 4 ปีที่แล้ว +1

      Dar desenul te poate ajuta ca sa favir grafica si design digital in legatura cu programe , dar regandit altfel, nu cum zice programa, cum fac multi profi de la ei

    • @ilincaneculai2501
      @ilincaneculai2501 4 ปีที่แล้ว

      Uf, tema școlară este mult mai complexă și complicată decât schimbarea unor materii.
      Cum deja s-a mai comentat, în multe materii ar trebui schimbate forma predării, conținutul sau durata materii respective.
      Până la o anumită vârstă e foarte important ca un elev să cânte, să danseze, să deseneze și să se joace, nu să fie umplut cu teme până peste cap și să piardă interesul in școală înainte de a avea capacitatea de a înțelege ce se predă.
      Desigur că gramatica și ortografia sunt importante însă și literatura e foarte importantă, ajută a dezvolta vocabularul și compresiunea, însă în loc să se impună cărți absurde de scriitori "importanți" ar trebui ca literatura să fie puțin mai diversă și ajustată în funcție de vârste, ar fi mult mai interesant să se prezinte o listă de cărți (ex. 20 titluri) din care copiii să aleagă, să zicem 5, pe care să le citească de-a lungul anului și in loc de a face pagini întregi de comentarii pur și simplu să povestească și să discute cea ce a citit in clasă cu profesorul și colegii.
      Istoria ar fi mult ma folositoare dacă in loc să ni se prezinte diferiții domnitori ca eroii ce au apărat și salvat Romania s-ar explica de ce a fost nevoie că România să fie apărată și salvată, poate s-ar putea învăța ceva din greșelile lor, poate așa s-ar putea evita a se repeta mereu aceași poveste și aceleași greșeli.
      Biología, chimia și fizica sunt materii care de puțin servesc dacă nu ești interesat în a face o carieră din ele, de acea eu personal consider că aceste materii ar trebui reduse la un an fiecare, an în care să se predea o noțiune bazică, și după aceea puse ca materii opționale sau extrașcolare pentru acei eleve ce se simt atrași de ele, la fel și muzica, desenul, sportul, limbi străine etc...
      Religia mi se pare foarte importantă, însă eu i-aș schimba numele, in loc de religie as numio mitologii in diverse epoci și culturi, și în conținutul acestei materii aș vrea să învăț cum și de ce lumea a inceput să creadă în existența forțelor superioare și omnipotente, historia diferitelor mitologii trecute și religiilor actuale, și nu în ultimul rând importanta de a crede într-un ser superior și viața după moarte.
      Geografia este la fel foarte importantă, predată bine as putea zice că, că și materie este la același nivel cu gramatica.
      Și vorbind de geografie, consider că pe lângă materiile propuse de tine, materii care cred că ar trebui să fie obligatorii, ar trebui sa se adauge și geografia și historia politica. E important să învățăm cum merge sistemul politic al țării noastre, sistemul politic în general însă și diferitele tipuri de sisteme din alte țări și să putem avea o părere mai bună de ce schimbări se pot face sau de o țară merge foarte bine cu în sistem și alta în schimb merge foarte prost cu același sistem. De ce in România spre exemplu avem dreapta și stânga iar în Anglia sunt conservatori și liberali? Etc...
      Ca să mai vorbim de faptul că România este una dintre putinele (posibil singura) țări din uniunea europeană în care dacă nu ai titlul de bacalaureat nu poți merge la facultate, în care dacă nu ai făcut liceul la timpul precis nu poți recupera mai târziu, în care nu există școli ptr adulți.
      In viață există diferite motive pentru care o persoană nu își termină 12 clase, asta nu înseamnă că e capabilă sau dispusă a modifica greșelile trecutului sau poate posibilitățile trecutului, însă în România nu există o a doua șansă, însă există sute de licențiați care au luat examenele cu donațiile făcute de părinți nu cunosc nici măcar noțiunile bazice ale meseriei alese.
      Nu am mai scris atât de când eram la școală.
      O zi bună!

  • @bogdanbodoros2437
    @bogdanbodoros2437 4 ปีที่แล้ว +217

    Educația tehnologica, deoarece NU ARE TREABA CU TEHNOLOGIA. Efectiv se studiază despre elementele unui pantof și alte lucruri inutile, învechite și procese tehnologice care nu se mai folosesc de mai bine de 30 de ani

    • @cristilupu8397
      @cristilupu8397 4 ปีที่แล้ว +6

      Tehnologia nu inseamna neaparat ceea ce crezi tu ca inseamna , nu inteleg de ce toata lumea ataca aceasta materie cand ea este de fapt destul de practica si utila

    • @cristi9783
      @cristi9783 4 ปีที่แล้ว +4

      Tehnologia îți prezintă unele ramuri ale industriei pentru a te putea hotărât dacă vrei să faci un liceu tehnologic sau altceva, și dacă nu ar fi materia asta tu te-ai trezi in a 8-a cu întrebarea "ce-i ăla liceu tehnologic?"

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว +1

      Ce procese tehnologice nu se mai folosesc de 30 de ani?

    • @emanuelneagu14
      @emanuelneagu14 4 ปีที่แล้ว +5

      @@cristilupu8397 ideea este că e inutil să înveți și să ții minte ceea ce se predă obligatoriu la ed Tehnologică, în schimb, ar trebui să fie mai mult o "răsfoire" a diverselor operații tehnologice cuprinse în diferite domenii, să fie o oră mai deschisă, iar elevul să își întrebe profesorul detalii despre vreuna dintre meserii dacă îl interesează cu adevărat și simte că ar vrea, poate, chiar să "îmbrățișeze" meseria respectivă.
      Dar mai întâi de toate, ar trebui să se și facă ora(în unele școli e considerată complet inutilă ed Tehnologică și nu prea se face, ba chiar se stă pe telefon)...

    • @mentalmaniacs24
      @mentalmaniacs24 4 ปีที่แล้ว +4

      @@cristilupu8397 Motivul este pentru ca materia care se preda in sine are procedeele de acum 20-30 de ani ale unor meserii care in ziua de astazi fie nu mai exista ,fie sunt pe punctul de a disparea .Personal mi-ar fii mult mai usor sa dau un search pe google despre problema pe care o am in legatura cu orice pe subiectul tehnologiei deoarece voi primi un raspuns scurt si la obiect ,formulat intr-un limbaj pe care toata lumea il va intelege . Tehnologia ar fii o materie excelenta ,daca s-ar lucra pe calculator si copii ar fii invatati sa faca programe si diferite lucruri pe calculator . Opinia asta vine de la unul de 14 ani . Plus si latina cred ca este o materie inutila ,deoarece nu se mai vorbeste de 2000 de ani si in cazul in care vrei sa faci limba latina ,exista profilul de filologie de la un liceu teoretic .

  • @RiukvS
    @RiukvS 4 ปีที่แล้ว

    Sunt de parere ca , desenul este ceva creativ si mai ales pictura , creativitatea si libera expirmare a fiecarui elev , persoana pe o hartie .
    Pentru mine este ca si o pauza , o pauza in care eu ma simt liber si descopar ceva nou cu fiecare linie / culoare pe care o folosesc . O greseala poate deveni o ramura a unui copac , o poti taia dar o mentii in frau .
    Din pacate nu avem destui profesori care sa iti arate ce inseamna cu adevarat arta ! Arta de a te exprima si a invata sa intelegi ca fiecare persoana gandeste diferit si trebuie sa apreciem acest lucru . :D

  •  4 ปีที่แล้ว +5

    cred ca clipul asa o sa fie bun si peste 100 de ani la cum evolueaza invatamantul

  • @ionutilea7679
    @ionutilea7679 4 ปีที่แล้ว +27

    Azi am iești de la examenul psihologic, pt dosarul de școală de șoferi, și ceva ciudat mi sa părut, ma întrebat ce vreu sa fac pe viitor și un raspuns simplu :Nu știu ce vreau sa știu ce voi face pe viitor,... Și nu înțeleg de ce la deranjat acest răspuns încă el explicand mi a alțe persoane vor sa fie doctori, aviatori, poloiștii, iar tu nu știi? A fost cea mai ciudata juma de ora din viața mea

    • @vvisoft8352
      @vvisoft8352 4 ปีที่แล้ว +1

      LOL

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว +1

      Ce idiot.

    • @tudorlazarescu7625
      @tudorlazarescu7625 4 ปีที่แล้ว +3

      @@zeeteavathepipe3184 fii mai detaliat te rog. Cine e idiot el sau psihologul? Si zi de ce e idiot ,nu jigni asa fara motiv

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว +1

      @@tudorlazarescu7625 Ăla de la examenul psihologic auto cu reacţia lui la răspuns.

    • @yu9666
      @yu9666 2 ปีที่แล้ว

      Pai e grav daca ai 18 ani și niciun vis.

  • @GabiHMrrobot
    @GabiHMrrobot 4 ปีที่แล้ว +3

    Materii care trebuie scoase
    Matematica : dupa clasa 8 aceasta devine din ce in ce mai irelevantă cu viata oricarui om(care nu lucreaza ca matematician ,fizician etc) sau ,,usurata materia"
    Română: aceasta nu trebuie neaparat scoasa ea trebuie sa fie mai ,,slefuita" in loc sa o tine in memorarea unor comentarii care se uita a 2 zi si a incercarii de a te da psiholog(ce mesaj transmite opera etc), trebuie sa in schimb sa se puna accentul exprimare punctuatie si tinerea unui argument ca sa nu mai avem politicie care se incurca la 2 fraze fara sa se corecteze sau atunci cand sunt intrebati ceva sa nu raspunda prin este mana securistilor/statului paralel sau alte
    Latina:ii limba moarta. Singurul lucru cu care ma ajuta e sa stau de vorba cu luntrasu cand mi a sunat ceasu
    Fizica,chimie,ed tehnologica:nu schimbă cu nimic viata de zi cu zi daca stii sau nu materiile astea
    Desen,religie,muzica:ar trebui sa fie optionale pt ca depinde de pasiunile si credintele fiecaruia

    • @stoicavasi1144
      @stoicavasi1144 4 ปีที่แล้ว

      Pai dupa tine,ar trebui sa nu mai facem scoala

    • @andreiaromanesei9270
      @andreiaromanesei9270 4 ปีที่แล้ว

      @@stoicavasi1144 mi se pare corect. Scoala publică din România e o instituție eșuată în care sunt indobitocti elevii.

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว

      Educaţia tehnologică ar trebui să te ajute să nu iei ţeapă de la producători şi vânzători.

  • @DNSINED-denis
    @DNSINED-denis 4 ปีที่แล้ว +2

    Nu cred ca este atat de mult problema materiilor , cat a profesorilor , la ei este adevarata problema , mulți nu stiu sa atraga elevii , nu stiu sa faca ora respectiva mai atractiva si mai usor de inteles , multi nu stiu sa explice ( sa luam exemplu fizica si chimia , daca ar exista mai multa practica , ai intelege mai usor , istoria, daca profesorul ar lua o harta si ti-ar explica razboaiele in loc sa te puna sa le tocesti , si biologia , daca ti-ar explica totul pe un manechin special , totul ar fi mai simplu) iar ca sa va arat ca stiu ce vorbesc , vreau sa dea like , fiecare copil sau parinte care a observat ca profesorii nu s-au putut adapta la predatul online , si aici nu ne legam ca nu aveau materiale , efectiv , le este greu sa se adapteze unei schimbari sau uneo cerinte noi , majoritatea profesorilor predau ca o masinarie si așteaptă ca elevii sa reproduca ce qu spus ei , astfel , intervine termenul de tocit , elevii o sa invetr cuvant cu cuvant , nu pentru a stii ei sa calculeze cu ce viteza se apropie o masina de ei , sau sa stie unde este ficatul ca sa-si dea seama ce ii doare de la prea mult alcool , si exemplele pot continua . Ca sa nu fiu înțeles gresit , cred ca sunt anumite materii care nu-si au locul , dar in acelasi timp cred ca exista materii interesante si importante care nu sunt predate calumea de catre profesori

  • @fraustice
    @fraustice 4 ปีที่แล้ว +49

    Limba si literatura romana in liceu. de la 3 la 5 ore pe saptamana, invatam cometariile altor persoane in loc sa ne facem noi o opinie pertinenta.

  • @costyb2806
    @costyb2806 4 ปีที่แล้ว +1

    Felicitari pentru clip! Asta e modul prin care cred ca se poate schimba tara cu adevarat!

  • @buggy6180
    @buggy6180 4 ปีที่แล้ว +77

    Motivul pentru care nu se implementează astfel de materii, este pentru ca ei vor să rămânem dezinformați, ca sa ne poată manipula mai ușor.

    • @4tqny
      @4tqny 4 ปีที่แล้ว

      Pariu ca au dat corona virus ca da fie rusii mai puternici, nu?

    • @4tqny
      @4tqny 4 ปีที่แล้ว

      Si semnalele 5g te fac zombi

    • @andreasgabriel2859
      @andreasgabriel2859 4 ปีที่แล้ว +4

      @@4tqny alea nu iti fac nimic🤦‍♂️

    • @yu9666
      @yu9666 2 ปีที่แล้ว

      Ești prost. Toate astea exista deja in materie, dar nu va bateți voi capul sa invatati

  • @alexvoicu5906
    @alexvoicu5906 4 ปีที่แล้ว +1

    Bunul Dumnezeu sa va ajute pe toti !!! (Congrats for 200k)

  • @cosminsurcel1140
    @cosminsurcel1140 4 ปีที่แล้ว +57

    materie inutila: LATINA! ( nu cred ca mai e nevoie de argumente)

    • @mr.cristian4008
      @mr.cristian4008 4 ปีที่แล้ว +6

      absolut corect!

    • @GabiHMrrobot
      @GabiHMrrobot 4 ปีที่แล้ว +5

      @cosminsurcel dar cand mori cum vorbesti cu luntrasu;))

    • @valentinardelean4143
      @valentinardelean4143 4 ปีที่แล้ว +4

      Dar poate apare masina timpului si nah... daca mergem in anul 2000 inainte de Hristos trb sa stim si noi sa comandam o bere.

    • @15dines
      @15dines 4 ปีที่แล้ว +3

      Uite, eu te contrazic. Sigur, multi absolventi urmeaza facultati xare se bazeaza pe materii reale. Dar sunt foarte multi absolventi care urmeaza dreptul sau medicina(doar cu titlu de exemplu). Sigur, e inutil sa inveti latina pentru a putea sa o vorbesti, dar e utila pentru a exprima un concept in foarte putine cuvinte.

    • @adelinagrecu496
      @adelinagrecu496 4 ปีที่แล้ว +1

      Cât se greșește cu biata latină. Am învățat latina la școală, bineînțeles că nu știu să o vorbesc, știu regulile, dar latina m-a ajutat ulterior în viață să învăț franceza și italiana super repede. Latina îți folosește la drept și la medicină deoarece majoritatea termenilor provin din limba latină, iar gramatica limbii latine ajută la dezoltarea gândirii analogice a elevilor, la fel ca matematica și logica, ceea ce ajută mai târziu în programare.

  • @djdubaster
    @djdubaster 4 ปีที่แล้ว +1

    Te admir și sunt întru totul de acord cu tine mai mereu, dar te cam lupți cu morile de vânt. Știm foarte bine unde e problema și știm foarte bine că dacă se VREA se POATE. Dar întrebarea e: se vrea? NU categoric! Ține-o tot așa, poate in ultim ceas reușim să supraviețuim. Numai bine!

  • @muza5045
    @muza5045 4 ปีที่แล้ว +16

    Să începem cu începutul:
    1. Limba și literatura română: nu neg faptul că e limba pe care noi o vorbim și e importantă, dar decât să tocești 17 pagini doar pentu o notă bună la examenul de bacalaureat, iertați-mă, dar cred cu tărie că e mai important să știi să vorbești corect și să-ți exprimi opiniile, lucru pe care îl facem noi aici.
    2. Matematica: Este o materie importantă în primii 7-8 ani, dar de la liceu, efectiv, nu mai are nicio importanță, decât toate matricile și toate lucrurile inutile pe care le învățăm la ora asta, ar fi mult mai bine să aprofundăm lucrurile necesare, cum ar fi adunarea și scăderea, înmulțirea și împărțirea ca după 12 ani de școală, să nu te facă vânzătoarea de la Lidl cu 10 lei.
    Și cred că de restul nici nu mai trebuie să spun ceva, e evident că geografia și poate istoria sunt folositoare, ca să nu te pierzi prin Romania și să ai idee ce bine era când nu era rău, iar pe lângă astea mai este sportul, sau educația fizică, care e logic că te ajută să fi sănătos și să nu mori în casă la 270 de kg de la diabet și obezitatea dezvoltată timp de 15-16 ani.
    Dar în rest, alte materii, dacă nu te pasionează sau nu ai înclinație spre ele, sau pur și simplu nu sunt folositoare, eu nu înțeleg de ce ar exista.
    În gimnaziu, ar trebui să se introducă o oră de aflare a aptitudinilor, pur și simplu să fie puse în fața ta câteva obiecte care să îți trezească dorința de a da spre arte și a fi un artist, iar dacă nu se întâmplă să îți dorești să te înclini spre arte ca vărul Armando, să poți pur și simplu să îți dezvolți alte "talente".
    Cam asta ar fi, dar inițial ar trebui să dispară corupția din țară, ca să putem aplica măcar una din ideile noastre.
    Respect, pace și iubire, trăițiar la ce iubești tu bro/sis!

    • @ipaul2299
      @ipaul2299 4 ปีที่แล้ว +1

      Pai noi avem 5 ore de ed. fizica pe saptamana si noi facem temele la romana , nu este coract nu am mai facut sport din toamna trecuta

    • @sorin-3510
      @sorin-3510 4 ปีที่แล้ว +1

      Legat de matematică; după părerea mea ar trebui ca in 1-8 să înveți adunarea, scădearea, înmulțirea, împărțirea, ridicarea la putere, radicalul și cum să rezolvi o ecuație, iar în liceu să faci geometrie în loc de algebră, pentru că geometria te poate ajuta în construcții; în inginerie sau arhitectură, dar algebra din liceu nu te ajută cu nimic în viață(îți recomand cartea "Leonardo da Vinci" de Walter Isaacson. Acolo scrie că Leonardo da Vinci nu a făcut o școală ci a învățat singur tot ce știa, iar la matematică s-a axsat f pe geometrie, iar algebra a dat-o la o parte aproape complet. Cu ajutorul geometriei, Leonardo a reușit să construiască poduri mobile, turnuri, echipamente de zbor pentru actorii care interpretau îngeri în piesele de teatru, putea să schimbe cursul unui rău, plus că l-a ajutat foarte mult în pictură). Probabil că motivul pentru care nici mie și nici multor oameni nu le place matematica e că trebuie să înveți lucruri multe, grele și care nu te ajută cu nimic în viață(cu matematica pe care o faci din clasa I până în clasa a XII-a poți să ajungi maxim profesor de matematică, dacă vrei să ajungi ceva matematician trebuie să mai faci încă vreo 10 ani de facultate)

    • @ipaul2299
      @ipaul2299 4 ปีที่แล้ว

      @@sorin-3510 eu fac geometrie in cls a 2-a la mate

  • @xddeny
    @xddeny 4 ปีที่แล้ว +1

    Acel moment când îți dai seama că știi aproape despre tot ce vorbește Andrei Ciobanu și nu poți face nimic până la 18 ani, pentru că părinții te vor obliga să faci exact așa cum doresc ei, fiindcă așa au fost crescuți ei.

  • @madalinabilba4301
    @madalinabilba4301 4 ปีที่แล้ว +13

    Nimeni: Nimic
    Școala: Chestia aia galbena mare și rotundă de pe cer se numește soare 😂😂

  • @NikyHindi1
    @NikyHindi1 4 ปีที่แล้ว +1

    extraordinar video , un 10 minute pe zi de astfel de lecții ar schimba lumea

  • @stefanut0035
    @stefanut0035 4 ปีที่แล้ว +88

    latina
    Nimeni nu o mai vorbeste(inteleg ca sta la baza limbii romane dar,si daca sta la baza ei totusi noi nu invatam daca)

    • @mihaivlad1905
      @mihaivlad1905 4 ปีที่แล้ว +8

      latina trebuie sa fie regandita. in loc de ora de latina in care te omori sa inveti o limba de acum 2000 de ani sa fie o ora la care inveti despre civilizatia, cultura si de ce mama dracu suntem singura tara latina in cea mai slavica regiune din europa =) nu pot sa invat latina nici platit dar cultura si istoria ei sunt superbe.

    • @alexplayer77
      @alexplayer77 4 ปีที่แล้ว +9

      Multi nici nu stiu sa vorbeasca limba romana corect, iar scoala se oboseste sa ne invete latina

    • @NoName-yx3ui
      @NoName-yx3ui 4 ปีที่แล้ว +2

      Ar trebui sa fie un fel de optional care ar invata mai multe lucruri despre istoria limbii române, dar mulți ar considera-o plictisitoare(eu nu).

  • @bdariamihaela
    @bdariamihaela 3 ปีที่แล้ว

    Personal, ca elevă de liceu mi-ar plăcea foarte mult să facem ore de dezbatere. Efectiv să împartă clasa în două sau trei grupuri și să discutăm un subiect pe bază de argumente logice calme și bine enunțate.

  • @abcdurs7459
    @abcdurs7459 4 ปีที่แล้ว +82

    Ăia care au dat ,,dislike" sunt profesori sau bugetari din Învățământ.

    • @ricinskidan3871
      @ricinskidan3871 4 ปีที่แล้ว +2

      Esti un tampit

    • @abcdurs7459
      @abcdurs7459 4 ปีที่แล้ว +5

      @@ricinskidan3871 hahahah lucrezi in Învățământ sau... ești bugetar, la modul general ?

    • @Dan-pm4hd
      @Dan-pm4hd 4 ปีที่แล้ว +2

      @@ricinskidan3871 no u

    • @yu9666
      @yu9666 2 ปีที่แล้ว

      Sau oameni care au învățat și știu că există toate astea deja în materiile deja existente, dar nu-i pasa nimanui

  • @GameStuckFixer
    @GameStuckFixer 4 ปีที่แล้ว +1

    Tinere, Dragos Patraru te ajuta la un proiect de genul. Super initiativa

  • @ianroyale4701
    @ianroyale4701 4 ปีที่แล้ว +25

    mai multa educatie financiara am invatat aici decat la scoala...

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว +3

      Dacă programa şi cadrele didactice sunt praf...

    • @mentalmaniacs24
      @mentalmaniacs24 4 ปีที่แล้ว +3

      Educatia financiara o poti invata la orice search pe google ,poti cauta ce inseamna o rata ,cum se calculeaza o dobanda si orice vrei tu in oricare domeniu . Scoala o poti face foarte usor si pe internet ,daca nu intelegi ce spune profesorul tau la 40-50 de ani in clasa despre nu stiu ce lucru .

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว +2

      @@mentalmaniacs24 Uneori ai nevoie să pui întrebări. Pe internet nu primeşti întotdeauana răspuns de la cei cărora le adresezi întrebări.

    • @ianroyale4701
      @ianroyale4701 4 ปีที่แล้ว +1

      @@zeeteavathepipe3184 asta voiam sa zic si eu...

    • @denisasimion8872
      @denisasimion8872 4 ปีที่แล้ว +1

      Ce cunoscut mi se părea numele =)))
      Mă bucur că nu-s singură din clasă care se uită la lucruri de genul

  • @chiusmaria4133
    @chiusmaria4133 4 ปีที่แล้ว

    Foarte bine gândit tot. Bravo, Andrei! Eu as introduce pentru un semestru in scoli educatia dentară :). Lăsând la o parte cum suna, cred ca este ceva necesar pentru un copil care nu înțelege ce e aia o carie și de ce merge la dentist (dacă merge, ca de multe ori nici părinții nu știu exact de ce trebuie sa mergem la dentist dacă nu ne doare nici măcar o măsea). Exact cum ai zis și despre alimentație, as include la aceasta materie și un capitol despre carii, detartraj, spălat și altele. As fi vrut sa fi știut detalii pentru ca ai mei nu au știut.

  • @andreistan2830
    @andreistan2830 4 ปีที่แล้ว +6

    Partea de literatura de la ora de romana. Nu avem nevoie sa studiem opere de acum 200 de ani cand avem atatia oameni culti care fac greseli gramaticale (dezacorduri) sau sa pronunte bine cuvintele (servici/serviciu etc.)

  • @melimelinda3443
    @melimelinda3443 4 ปีที่แล้ว

    Buna!
    As dori sa adaug ceva. Eu sunt la un liceu Economic unde fac economie . Eu consider că este o materie foarte importanta, chiar și noțiunile de bază legate de consumator rațional pentru că poate așa o să învețe toți că banii nu cad din cer. Plus că la economie învățăm și despre rate și dobânzi.
    Noi facem contabilitate și fiscalitate in instituții publice unde învățăm și despre taxe și impozite, cum le calculam și așa mai departe.
    Ar fi perfect daca toate liceele ar face asta. Materiile acestea le consider baza.
    Sau mai exista o materie, Protectia Consumatorului, unde îți înveți drepturile tale ca și consumator aka cum sa nu te fraierească nimeni.
    Mi a plăcut mult video ul tau. Ca și eleva la un liceu economic pot spune că am noroc că învăț toate aceste lucruri xD

  • @alexandraungur3362
    @alexandraungur3362 4 ปีที่แล้ว +10

    Educatia tehnologica mi se pare inutila. La materia asta, în clasa a 7-a am invatat ca sticla e rezistenta la apa.

    • @doge2609
      @doge2609 4 ปีที่แล้ว

      eu din ce e facut ambalajul cascavalului,ft folositor

    • @elgato6
      @elgato6 4 ปีที่แล้ว +1

      La mine profu’ dicteaza foarte repede si nu ne lasa sa ne spunem opinia.Noi doar stam acolo si scriem:)).Daca cineva nu scrie tot il mai si loveste,mna...profesor comunist

  • @howaboutno3187
    @howaboutno3187 4 ปีที่แล้ว

    Informatica, ed. Tehnologica si fizica are putea fi combinate intr-o singura materie pentru a reflecta modul in care sunt folosite in zilele noastre in industrie si ar trebui sa aiba prioritate fata de muzica, desen, religie. Astfel nu am mai avea problema ca "robotii ne fura locurile de munca" ci am avea mai multi oameni care sa-i creeze, implementeze, intretina. In cele din urma am fi si noi capabili sa automatizam agricultura, cresterea animalelor si tot felul de munci care consuma timp pe care omul l-ar putea folosi pentru dezvoltare personala, studiu, calatorie. Cu sisteme automatizate n-am mai sta la cozi la ghiseu saua supermarket, sau in trafic si poate am avea si noi o societate demna de posibilitatile secolului 21 in loc sa ramanem blocati in 1900.

  • @timisalex7128
    @timisalex7128 4 ปีที่แล้ว +35

    Baga clipul cu materile inutile

  • @elara3669
    @elara3669 4 ปีที่แล้ว

    Eu am învățat singura despre nutritie și chiar știu mai multe despre asta decât părinții dar mă ajută să rămân sănătoasă. Latina cred că e cea mai nefolositoare pentru toată lumea

  • @AndreiHorecica
    @AndreiHorecica 4 ปีที่แล้ว +5

    14:02 De aia mananc salata de vinete cu 3 felii de rosii per felie

  • @Ene_Malin
    @Ene_Malin 4 ปีที่แล้ว +1

    Adevarat. Mare dreptate ai👍

  • @catalinnorocea2772
    @catalinnorocea2772 4 ปีที่แล้ว +7

    Pai matematica că nu-mi place mie, m-ai înțeles? :)))

  • @mihaelavelicu7046
    @mihaelavelicu7046 3 ปีที่แล้ว

    Ești simpatic și ai și dreptate. Bravo, ține-o asa.

  • @alexandrup3050
    @alexandrup3050 4 ปีที่แล้ว +8

    Matematica-nu toata, ci mare parte din ea. Te ajuta pana in clasa a 7 a, maxim.

  • @elara3669
    @elara3669 4 ปีที่แล้ว +1

    Eu am învățat la antreprenoriale am învățat cam 90% din ce ai spus tu legat de educația financiară pentru că am avut o profesoara super

  • @ianroyale4701
    @ianroyale4701 4 ปีที่แล้ว +5

    Eu cred ca trebuie redusa matematica la 3 ore pe saptamana in loc de 4 deoarece nu te ajuta mare parte din ce inveti acolo si in loc de acea ora, sa bage de exemplu una din orele astea!

  • @Anya.817
    @Anya.817 4 ปีที่แล้ว

    Noi am facut 2 ani de educatie financiară . Ca materie opțională si chiar mi-a fost de ajutor,am ajuns chiar și la olimpiada de educatie financiara..

  • @codreacristian7696
    @codreacristian7696 4 ปีที่แล้ว +84

    Latina,nu am unde sa o vorbesc
    Matematica de liceu nu folosește la nimic,doar aia din generală e bună
    Nu știu la ce ma ajută sa stiu toate prostiile din niște opere scrise de niște oameni acum 200 de ani si după in viața nu le folosești la nimic
    Inforrmatica in clasă cu caietul in mână la fel e inexistentă,nu înțelegi nimic din 5 pagini predate despre Control Panel, este mult mai bine sa ti se explice la fața locului cu calculatorul in față
    Nu stiu la ce ajuta la liceu desenul si muzicaz pentru cei care su t pasionați de asa ceva există liceu de arta/școală de muzică, eu de exemplu am fost obligat sa învăț zeci de lecții la muzică in clasa a 9 a si nu le am invatat si am fost ascultat si am luat nu un 4,nu 2 ci 3 de 4 intr un semestru,de abia am trecut:)))
    Logica la fel numai logică nu este, SaP SeP SiP SoP nu ma ajută nici măcar sa ma relaxez ,nici nu mai vorbim de "a gândi logic"

    • @vvisoft8352
      @vvisoft8352 4 ปีที่แล้ว +4

      Ma fiecare materie si informatie din scoli are o importanta pentru fiecare. Daca vrei sa te faci scriitor, comentarile despre carti sunt folositoare, sau matematica din liceu este importanta pentru informatica robotica si matematica in sine, fiind un lucru sau o pasiune de a le invata si a le intelege

    • @blackninja4369
      @blackninja4369 4 ปีที่แล้ว +2

      Bine zici frate

    • @MC-wy9rv
      @MC-wy9rv 4 ปีที่แล้ว +9

      SaP, SeP, SiP si SoP mi-au mâncat viata

    • @valentinardelean4143
      @valentinardelean4143 4 ปีที่แล้ว +3

      Nici matematica de gimnaziu nu e utila. Aia din clasele primare e arhisuficienta.

    • @ditw102
      @ditw102 4 ปีที่แล้ว +5

      Matematica din liceu ajuta in mare parte in domeniul ingineriei(energetica, mecanica si putin automatica)...nu o sa folosesti formule complicate ca inginer pentru ca exista o gramada de programe si aparate care fa asta in locu tau, dar trebuie sa intelegi procesul din spate

  • @alexpopescu7352
    @alexpopescu7352 4 ปีที่แล้ว +1

    Felicitări pentru implicare! Eu consider ca Engleza care ar trebui sa fie prima limbă straină obligatorie si introdusă de la vârsta de 5 ani ca in tările sănătoase la cap, adica cele nordice. Unii or sa zică că se face ceva si la gradiniță. Da, dar este prea puțin, iar franceza ia locul englezei în multe cazuri când franceza ar trebui sa fie doar pe locul 2 si doar opționala si introdusa de la clasa 6, pentru ca franceza nu se vorbește în foarte multe țări. Eu am facut limba franceză din clasa a-II-a, și nu mi-a fost usor cu engleza pana am conștientizat că îmi trebuie si m-am pus singur sa o învaț, dar înca mai sunt destule lacune cel puțin pe partea de gramatică. Engleza se vorbește aproape peste tot, si găsești si multe articole si cărți interesante în engleză.

  • @SPeYsAndrei
    @SPeYsAndrei 4 ปีที่แล้ว +16

    Logica- singura materie fara pic de logica din programa scolara

    • @Anna-uo1ev
      @Anna-uo1ev 4 ปีที่แล้ว +2

      Corecttt, in loc sa fe faca sa gandesti logic te obliga sa tocesti totul pentru ca nu are absolut niciun sens

    • @serbanmunteanu
      @serbanmunteanu 4 ปีที่แล้ว

      :)))) nu ai inteles logica...dar te ajut eu sa o intelegi.... cauta pe google asa - logical errors si vezi cum explica marii ganditori greci, aceste erori logice. apoi vei intelege de ce e bine sa studiezi logica si sa inveti sa o aplici. p.s nu sunt un babalac comunist care a venit sa te mustreze. am 32 de ani si sunt mai aproape de tine ca si mentalitate fata de alti adulti...dar cand am descoperit logica si erorile logice, crede-ma ca multe lucruri s-au schimbat in bine ;)

    • @Anna-uo1ev
      @Anna-uo1ev 4 ปีที่แล้ว +4

      @@serbanmunteanu ai dreptate, dar ar trebui sa ne invete asta in scoli, nu sa cautam noi pe internet :/

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 3 ปีที่แล้ว

      Dar ce se face la materia aia?

  • @anastelianatoma7472
    @anastelianatoma7472 4 ปีที่แล้ว +1

    Sincer eu la istorie am învățat super mult despre politica si cum funcționează, pentru ca e in programa. Si la economie am invatat lucruri utile. Dar asta pentru că am avut profi superbi. Si nutriția se făcea la biologie...dar din nou, depinde de profesor.

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว

      Păcat că mulţi profesori nu-şi dau seama că materia trebuie şi înţeleasă, nu doar memorată. Nu toţi elevii au să înţeleagă, motivele pentru astea fiind diverse, dar majoritatea profesorilor nici nu-şi dau interesul pentru a face asta, aşa că materii care au potenţial educativ ajung să fie detestate de elevi.

  • @scw2882
    @scw2882 4 ปีที่แล้ว +5

    Ai luat modelul lui Selly, bravo, asa trebuie sa facă mai mulți vlogeri

    • @robertrbt3601
      @robertrbt3601 4 ปีที่แล้ว

      🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️Acel moment când urmărești doar un youtuber,Mina Mareseanu,asta se știe de câțiva ani...z

  • @TheSmilodon2
    @TheSmilodon2 4 ปีที่แล้ว +2

    1) meniu principal:
    - programa scolara. ca sa introduci materii trebuie sa standardizezi ce trebuie invatat, in cat timp trebuie invatat. a elabora programa scolara dureaza, nu sunt 16 minute de youtubareala a 6 materii (ok, sunt constient ca a crea un video youtube de 16 minute cere mai mult de 16 minute - cere gandire, formulare, ba chiar si repetare si montaj si astfel poate fi munca de 2-3- ore bune cel putin) la fel se pune problema si pentru crearea materiei. si de catre cine? si cine scrie manualele? probabil ne inspiram de la alte tari unde materiile acestea sunt predate.
    - alta problema e cat de incarcata e viata elevului. profa de geografie din a 12-a ne invinovatea din oficiu (da era o dictatoare nesuferita) ca sa nu venim cu scuze ca invatam la mate pentru bac si facultate si neglijam geografia tarii in care traim. corect, insa atunci ce sa facem? neglijam istoria Romaniei, neglijam partea despre genetica (imi pare extrem de rau ca am facut asta), neglijam chimie, etc?
    - ce faci tu e sa viii cu propuneri. inteligente, argumentate, cu bun simt. dar pentru a schimba trebuiesc o asociatie a parintilor, sau un ong, sau un partid politic care sa propuna tema asta de discutie. vreau sa zic ca tema trebuie sa aiba si un numar mare de cetateni ce o discuta. altfel e un fel de discutie de o bere. da, inteligenta si cu bun simt, dar mult prea mica ca sa schimbe ceva. (o sa fac referinte in punctele urmatoare)
    2) materiile propuse de tine:
    - 'educatie financiara' - mi se pare un termen preluat robotic de la cine l-a enuntat. eu as numi 'constientizarea si ierarhizarea nevoilor si veniturilor' - si asta faci tu cand explici ca e mai bine sa casa si huawei decat sa fii homeless cu iphone. ori pentru constientizare nu prea ai cum sa tii ore de predat, manuale de citit ci iti trebuie timp de experimentat. vrei sa simti educatie financiara (desi nu cred ca e cazul tau)? joaca jocuri de micromanagement, adica cu mai multe resurse. Anno 1800 e un exmplu bun. acolo inveti ca oricat de multi bani ai avea, daca iti configurezi sistemul de venituri si cheltuieli prost, atunci ai creeat o toaleta care-ti mananca banii, oricat de multi ai avea. si esti nevoit sa devii 'client rational' intr-un mediu virtual.
    - 'educatie politica' - dar ceea ce explici pare a fi 'administratie publica', o specializare universitara. nu ma intereseaza cursul universitar, pe care un participat a recunoscut ca se astepta sa-l faca politician tehnocrat ci ceea ce spui tu - clarificarea responsabilitatilor si indatoririlor aparatului administrativ statal. in scoala generala din comunism am invatat elemente de constitutie. ce nu s-ar gasi acum niste ore sa explice ce e ala primar, plan urbanistic zonal, zona rezidentiala si facilitati, costuri ale infracstructurii, studiu de impact, etapele unei licitatii de stat, s.a.m.d. da, dupa aia vom avea cetateni care se prin ca administratia ii fura si nemultumirea sociala va creste - dar vom trai mai bine.
    - 'educatie civica' - aici gasesc o solutie simpla: copiilor li se explica 'dilema prizonierului' si li se cere sa identifice situatii din viata lor. pare o tema cretina, dar nu e deloc. ('dilema prizonierului' e si pe wikipedia in romana) 'dilema prizonierului' descrie foarte bine cele 4 situatii in care esti in interactiune cu altcineva - si e bine sa poti intelege aceste tipuri cu avantajele si dezavantajele lor. rezultatul e ca vom schimba natiunea din virtuali escroci care vor sa dea tunu' in oameni care sunt compasionati cel putin din egoism - un egoism pe care Adam Smith il descria la modul 'nu are cum numai mie sa-mi fie bine in detrimentul celorlalti'
    - 'educatie sexuala' - are 2 parti: una despre igiena intima (dar si generala) si contraceptie si cealalta despre starea de bine data de hormoni, conexiune sociala, conexiune familiala, iubire, incredere in cuplu, etc. stiai ca un hormon (oxitocina) este secretat in timpul mangaiatului, nu neaparat sexual? stiai ca un hormon (dopamina) este secretat cand dam de ceva nou? sau ca dupa efort fizic intens apare endorfina ce ne da o alta stare de calm? e foarte util sa inveti sa iti simti acesti hormoni si sa vezi cum uneori 'decid ei in locul tau' (fals, tu decizi, dar esti condus in lesa de dorinta de a primi acesti hormoni si asa devii 'client irational')
    - 'educatie rutiera' - explicat de ce traficul are elemente neprevazute. Petre Cristea, un mare pilot de curse roman explica ca multi mari piloti de curse (mai mari ca el in reflexe si supermasini conduse) au murit in accidente banale de circulatie, fiindca circulatia e impredictibila. noi astia cu sute de ore la volan constientizam asta, ba chiar si un motociclist a spus pe undeva ca abia dupa 400 de km realizezi cat de fragil e mersul cu motocicleta. si am vazut 'jocuri de scoala rutiera' care iti mai scoate un copil dupa o dubita, un trafic ciudat, etc., nu curse de masini unde iei virajul stergand parapetul si terminand pe primul loc.
    si educatia rutiera se inscrie educatiei civice in sensul ca 'libertatea ta se termina unde incepe libertatea altora'. pai atunci dau la toti prioritate chiar si cand legea mi-o da mie? - vezi, e mult discutabil.
    - 'nutritie' - da, e ceva necesar. la modul ideal ar trebui sa fie copii pusi sa gateasca. si as face chiar specializari fortate in zone defgavorizate unde copii se duc flamanzi la culcare. ar trebui explicat ce e 'sugar rush' si cum goleste de energie dupa, ce inseamna metabolism s.a.m.d.
    3) de introdus:
    - logica matematica: unii copii sunt slabi la matematica nu fiindca nu le poate fuinctiona creierul, ci fiindca nu li s-a explicat cum se gandeste in matematica. de ce se reduc termenii? de ce se trec in partea ailalta? chestii care se fac in cautarea radacinilor ecuatiei de gradul 2 dar nu se explic 'de ce'. tot ce faci e sa memorezi cine ar fi a,b,c si cum se calculeaza delta si formula celor 2 solutii. 'noi muncim, nu gandim'
    - analiza estetica: la mate mai e cum mai e, dar la literatura romana e hidos: aici am avut de invatat comentarii standardizate. am devenit papagalul unor critici - probabil fini analisti - dar placerea de a citi o carte, placerea pe care o aveam cand eram copil, acea placere a murit. important e sa ma pot analiza pe mine cand citesc o carte sau vad un film, sa vad de ce respectivul este erou sau nenorocit, nu sa.mi spuna altii. un bloger comenta ca atunci cand a murit John Snow a urmarit episodul cu toate ca stia ca se intampla asta. a urmarit filmul fiindca l-a gasit ca pe poveste excelent spusa. si asta - a vedea ce simti tu relativ la diverse probleme sociale - asta e la fel de important ca si logica matematica de mai sus.
    - cultura generala a religiilor: e bine de stiut ca islamul se revendica din crestinism, ca unor lideri islamici li se da multa crezare necontestata, ca in crestinism sunt si protestanti, care au premisele lor. cat de mult se poate insera religia in politica? care au fost efectele unei astfel de insertii de-a lungul istoriei? oh, vai, am putea sa nu mai credem ca suntem crestini de 2000 de ani!
    - filozofie: argumentatie si contraargumentatie; ceva dezbateri pe teme diverse
    In final, materiile propuse de tine nu sunt rele ba chiar folositoare. faptul ca am pareri cumva diferte nu inseamna ca sunt contra. mersi de munca, spor la optimism. si daca vrei sa schimbi prin constientizare ceva in tara asta (lucru de toata admiratia) trebuie sa faci sau sa facem ceva mai mult decat postari pe youtube. cred ca generatiei noastre ii cam lipseste implicarea civica. si cernerea ei pe platforme de discutii. si capabilitatea de a discerne.

  • @ionutmartin5565
    @ionutmartin5565 4 ปีที่แล้ว +4

    Respect!!!

  • @teodorac3044
    @teodorac3044 4 ปีที่แล้ว +1

    Foarte bine punctat! Felicitări 👏🏼👍🏼

  • @doge2609
    @doge2609 4 ปีที่แล้ว +16

    in ora inveti despre hitler si in pauza te duci anexezi polonia =)

  • @teribilistu
    @teribilistu 4 ปีที่แล้ว +2

    Super videoul! Esti și amuzant și spui și niște chestii adevărate. Dar după cum vezi...noi in 2020 la școală facem latina :)))

  • @radupaco412
    @radupaco412 4 ปีที่แล้ว +3

    Salut Andrei,imi place continutul pe care il faci dar imi e dor de seria: "cum am ajuns aici" ! Cheers

  • @roxanatofan6442
    @roxanatofan6442 4 ปีที่แล้ว

    După părerea mea,educatia mediului este destul de importanta.Consider ca suntem cu totii importanti de ceea ce se intămplă cu planeta noastră.Ne dorim să locuim în locuri curate,nepoluate și pline de viață dar ne batem joc de tot ceea ce ne ofera planeta asta!Este esențial să întelegem ca de noi depinde ce se va întâmpla cu viitorul copiilor noștrii...Această temă nu este una pe care sa o discuți doar acasă și nu doar în zilele în care faci "Scoala Altfel" pentru a aparea intr-o poza pe care sa o afiseze pe site-ul scolii.E ceva important!Ne sufocăm planeta si ne batem joc de frumusetile ei.Am ajuns sa nu dam nici 2 bani pe ce inseamna ecologizare.Credeti ca doar o ora de educatia mediului in clasele I-IV pot acoperi tot răul pe care-l facem?E nevoie de responsabilitate și de întelegerea ca noi trebuie sa ne protejam .E nevoie sa o facem!
    Mă bucur că am văzut clipul acesta si sunt de acord in totalitate cu tine.Anul acesta am dat bacul si,spre fericirea mea l-am si luat.Nu vreau sa spun ca nu am avut ce invata in decursul acestor ani....Dar ma gandesc,daca as fi avut aceste materii inculse in programa,oare nu m-as fi descurcat mult mai bine?M-am trezit ca am terminat liceul si singura solutie e sa dau la facultate.Unde ar trebui un student care nu are anumite cunostinte in diferite domenii sa se angajeze si cum ar trebui sa-si gestioneze banii pentru a se intretine la facultate?

  • @morball6668
    @morball6668 4 ปีที่แล้ว +8

    n-am inteles niciodata de ce chimia nu se face intr-un laborator, experimentand.

    • @zeeteavathepipe3184
      @zeeteavathepipe3184 4 ปีที่แล้ว

      Nici eu.

    • @alexandrac9358
      @alexandrac9358 4 ปีที่แล้ว +2

      Noi faceam chimia intr-un laborator, dar aveam mereu impresia ca toate eprubetele si tot ce era pe acolo erau de decor pt ca nu le-am folosit niciodata. Probabil nu exista fonduri pt materiale

    • @adelinagrecu496
      @adelinagrecu496 4 ปีที่แล้ว +1

      Din lipsă de bani.

    • @yu9666
      @yu9666 2 ปีที่แล้ว

      Înainte de făcea. Pe vremea mea aveam microscop, ne uitam la bacterii și disecam broaște.

  • @augustinpascariu9144
    @augustinpascariu9144 4 ปีที่แล้ว

    Consider că ar trebui să fie aplicate în școli toate materiile (cele vechi și cele prezentate în videoclip), una dintre cele mai bune metode ar fi că să existe materiile obligatorii și cele opționale. Ceea ce ar fi important pentru un elev ar fi dezvoltarea personală și să facă ceea ce-i place, nu ceea ce vor părinții (doctor, inginer sau rușinea familiei).

  • @0BL1T_BL4Z3
    @0BL1T_BL4Z3 4 ปีที่แล้ว +7

    2 LUNI!
    Edit: DE CE NU MAI FACI MELODILE ALEA???

  • @camatalol
    @camatalol 4 ปีที่แล้ว +1

    nu stiu sigur cum vii cu toate ideile, dar din cat am vazut de cand te urmaresc pe youtube esti genial

  • @lucianantonio286
    @lucianantonio286 4 ปีที่แล้ว +61

    Pe scurt o materie nefolositoare:
    Educație Tehnologică

    • @vvisoft8352
      @vvisoft8352 4 ปีที่แล้ว +3

      ma Educatia Tehnologica nu este inutila, doar ca este subestimata si subapreciata de elevi si profesori. Eu sunt chiar olimpic la aceasta materie , deoarece mi se mare interesanta si chiar te invata majoritatea lucrurilor care au aparut din video-ul lui Andrei.

    • @Elena_ckaudia
      @Elena_ckaudia 4 ปีที่แล้ว

      Fratimiu face ed. Tehnologica și e chiar interesanta

    • @lucianantonio286
      @lucianantonio286 4 ปีที่แล้ว

      @@Elena_ckaudia interesantă câtva utilă nu

    • @lucianantonio286
      @lucianantonio286 4 ปีที่แล้ว +1

      @@vvisoft8352 dacă e așa "utilă" spune-mi te rog cu ce te ajută

    • @davidvisan6831
      @davidvisan6831 4 ปีที่แล้ว

      Cu toți avem acestă întrebare "cu ce mă ajută asta în viată" această propoziție de cât ori a fost spus-ă de elevi mai are un pic și depăsește infinitul,dar cu toți avem o viziune diferită despre ori ce materi, Educația Tehnologică este interesată atunci când îți place sau ai un profesor bun.

  • @bogdanilabit1651
    @bogdanilabit1651 4 ปีที่แล้ว

    Dupa liceu si un an de facultate (de care m-am lasat deja) am aflat cat de multe chestii inutile ai de invatat, iar ce ai avea strict nevoie pentru a te descurca, pur si simplu nu exista.
    Am cateva luni de lucru ca si consultant financiar si la o discutie de o ora cu o persoana il invat mai multe decat toata materia de economie si antreprenoriala din liceu sau ce mai stie de la tanti Maricica de peste drum care are 3 credite si nenea Gica care a lucrat in Germania si stie el cum se invart banii si profita toti de tine.
    Sunt cateva materii care par mai inutile, dar pot crea specialisti de care este si va fi nevoie, cum ar fi geografia (dar nu cum e predata acum in scoli). Daca s-ar face cum trebuie poti ajunge la studiu de mediu, sol, resurse naturale si acele statistici de care toata lumea are nevoie sau un semestru de circulatie rutiera in loc ar fi ceva. Un alt exemplu istoria, dar nu sa stai sa memorezi informatie, ci sa intelegi totul din diferite perspective pentru a vedea ce greseli au fost si de ce se repeta. La fel sa inveti procesele de formare si scriere a istoriei, pentru cei pasionati pentru a tine diverse evidente ale tarilor, populatiei, sa faci practic studii de caz.
    Matematica nu mi-a placut deloc cat am fost in liceu, pentru ca se simtea ca se repeta aceleasi lucruri de la an la an. E foarte folositoare pentru cei ce vor sa avanseze intr-o zona de automatizari si algoritmica, dar sincer, nu toti mate-info o sa fie programatori (8 din 30 au mers mai departe pe domenii de genul).
    Biologia a fost moarte pentru mine, tocit, tocit, tocit si nu ramaneam cu nimic. Asta mi s-a parut cea mai inutila. Ar fi interesant sa fie impartita in mai multe segmente cum ar fi nutritie, boli, afectiuni, cum sa acorzi prim ajutor, educatie sexuala la randul ei si multe altele ce tin de corpul si fizicul uman.
    Muzica, religie, desen, la astea chiar nu le gasesc intrebuintari. Poate o istorie a artei, creatii de-a lungul timpului si optional pentru cine vrea sa puna in practica.

  • @serbanluca6948
    @serbanluca6948 4 ปีที่แล้ว +4

    Educația tehnologica:nu știu de alte scoli dar la mine la ora este predata cu dezinteres de către profesor o materie grea și care nu o sa ma ajute vreodată.
    Muzica:materia aceasta ar fi una chiar recreativ dacă nu am face Doar teorie. În plus acest obiect ar trebui făcut de persoane talentate.
    Ed. Sociala:sa fim serioși încă o ora pierduta fără nici un scop precis în care ai zis și tu ca îți faci temele la alte materii.
    Religie:religia ar trebui făcută acasă la biserica cu părinții, etc. Nu sa învăț rugăciuni și versete din Biblie pe care le uit a doua zi.
    Desen:suta la suta o materie obtionala ca și celelalte menționate mai sus practicata de elevi talentați și pasionați spre acest domeniu.
    Sport :din păcate trebuie sa o spun dar și sportul ar trebui practicat acasă cu familia în parc oriunde dorești.
    Limbi straine:ar trebui studiata o limba străină obligatoriu și una obtionala.

    • @alexhathazi7048
      @alexhathazi7048 4 ปีที่แล้ว +1

      Educatia sociala are rost, te invata despre drepturi si libertati cetatenesti, ce atributii are fiecare putere in stat etc. Dar mai mult de un an in liceu (cls 12 indicat) nu are sens sa se faca.
      In rest da sunt de acord cu ce ai zis, in special cu limbile straine.

  • @anaalexandra9603
    @anaalexandra9603 4 ปีที่แล้ว +1

    Am terminat anul asta 8 clase . Si faptul ca trebuie sa fac DESEN , RELIGIE ,MUZICA SI EDUCATIE TEHNOLOGICA si la liceu ma nelinisteste teribil

  • @erikaatanasiu9205
    @erikaatanasiu9205 4 ปีที่แล้ว +6

    Materi care ar trebui scoase:
    -Religia : deoarece este o oră pierduta . Nu se vorbește despre spiritualitate si tot ce trebuie sa faci este sa înveți rugăciuni
    -Latina : deoarece este o limbă moartă . Sta la baza românei însă daca sti deja romana nu are sens sa înveți de unde s-au preluat cuvintele
    - Tehnologia : findcă este o oră pierduta . Tot ce se invata la tehnologie se poate invata de pe internet . Pana si părinți ma pot invata cum sa schimb un bec sau sa iau apa de la moara
    Materi care ar trebui reactualizate :
    -Romana : deoarece se face prea multa gramatica si la finalul scoli nu sti sa scri un text coerent
    -Chimia : deoarece este greu de inteles pentru cei care nu sunt pasionați de treaba asta . La chimie nu învăț din ce e facută sticla sau o baterie , doar teorie
    -Istorie: deoarece nu intereseaza pe nimeni ce s-a întâmplat acum 200 de ani , însă ne intereseaza ce a fost acum 30-50 de ani
    In afara de sport , toate materiile se axează pe teorie si prea putin pe practica

    • @LucianStanMedia
      @LucianStanMedia 4 ปีที่แล้ว +2

      sper ca textul e ironic, dacă nu, atunci ai nevoie de mai multă gramatică... :))

    • @nobody-cd2em
      @nobody-cd2em 4 ปีที่แล้ว +1

      Defapt, la religie ar trebuii sa invatam despre mai multe religii, spiritualitate, teorii, cultura, tot felu de chestii dastea, istoria religilor, nu sa ne forteze sa invatam rugaciuni, la latina ar trebui sa ne invete lucruri mai interesante despre romani si viata lor, iar istoria poate sa ramana si asa cum este, depinde cum preda profesorul, pe noi ne intereseaza si trecutul, istoria se repeta, iar cei care nu isi amintesc trecutul sunt condamnați sa il repete

    • @userid7407
      @userid7407 4 ปีที่แล้ว +1

      Gramatica e exact studiul care ne invata sa vorbim corect. Literatura ar trebui scazuta in cantitate
      "those who don't know history are doomed to repeat it"
      Orice materie e greu de priceput daca nu inveti, chimia inclusiv

  • @dragosivan8045
    @dragosivan8045 4 ปีที่แล้ว

    Sunt de acord cu ceea ce prezinti. Am o singura observatie. Parlamentul și Senatul nu sunt același lucru. Parlamentul este format din doua camere: Senatul și Camera Deputaților. Așadar, Parlament = Senat + Camera Deputaților.

  • @_edddy_
    @_edddy_ 4 ปีที่แล้ว +6

    De ce esti singurul adult care ne intelege si pe noi?

  • @cristianf915
    @cristianf915 4 ปีที่แล้ว +1

    Salut, Andrei.
    Sincer iti spun nu am mai vazut de mult un videoclip atat de bun din orice punct de vedere, in Romania.
    Te felicit, sper sa poti schimba ceva pe viitor.

  • @dariaioana1064
    @dariaioana1064 4 ปีที่แล้ว +3

    Voi vreți educația sexuală în școli? Profa de anatomie a sărit complet peste capitol cu reproducerea și chestii de genul pt că ea nu credea că e potrivit pt cls a 7a, iar noi în a 3a deja văzusem pornografie....e trist, dar adevărat.

  • @bogdanciupic7438
    @bogdanciupic7438 4 ปีที่แล้ว

    Felicitări pentru modul de gândire

  • @dexstarr6907
    @dexstarr6907 4 ปีที่แล้ว +19

    1 Educatie tehnologica. Sa fim seriosi, e mai folositor sa stai 10 minute pe telefon ca inveti mai multe decat daca citesti tot manualul ala cretin.
    2. Desen
    3. Muzica
    4. Latina
    5. Religie
    T.i.C. sau oara aia care trebuie sa se duca copii in sala de informatica si sa se joace pe calculator.

    • @0nikolaigogol0
      @0nikolaigogol0 4 ปีที่แล้ว +3

      Profa mea de TIC îi cv gen: "aSTăZi dEsEnĂm îN pEinT pE mOş cRăCiuN" şi e plictiseală

    • @sweet4ever801
      @sweet4ever801 4 ปีที่แล้ว +7

      TIC este o materie foarte utila daca peofesorul isi da interesul pentru aceasta materie. Inveti sa lucrezi in pachetul Microsoft Office care din punctul meu de vedere este destul de util mai ales ca am evoluat si sunt la putere aceste programe. Mai inveti primi pasi de a crea o pagina web si anume limbajul HTML care iti ofera cunostintele de baza si daca te.a pasionat il poti invata singur mut mai detaliat cu ajutorul unei multime de site-uri online (cum ar fi w3schools.com)

    • @DavidOprea747
      @DavidOprea747 4 ปีที่แล้ว

      @@0nikolaigogol0 paint*

    • @0nikolaigogol0
      @0nikolaigogol0 4 ปีที่แล้ว +1

      @@DavidOprea747 am scris intenționat

  • @stefandrag96
    @stefandrag96 4 ปีที่แล้ว +1

    La 3 .Cam avem nevoie dar ce noroc ca a aparut canalul de TH-cam Dezaburit pentru asta .

  • @music-hd7yh
    @music-hd7yh 4 ปีที่แล้ว +4

    O materie inutila in scoala românească este sportul. Sali nu sunt, echipament nici atat si in cele mai multe cazuri profesorii lasa elevii sa facă ce vor ( dacă sunt de treaba și nu disperați ca ei sunt cei mai importanți in lumea asta și jobul lor este crucial in sistemul de Învățământ). Inteleg ca exista multe probleme cu obezitatea, chiar și la noi in scoala, dar sportul din scoala românească nu e sport, e gluma...

    • @alexhathazi7048
      @alexhathazi7048 4 ปีที่แล้ว +1

      Da, de acord. Plus ca tabelul ala pentru probe, auzi cica 25 de abdomene in 30 sec (la cls 7a de exemplu), eu am favut 20 si am luat 8. Adica, tu imi spui mie ca eu nu sunt un om sanatos? Si proba de alergat la 50 m la care am luat 5. 5 la sport e aproape de handicapat, eu care eram al treilea cel mai rapid din clasa, in fata mea fiind doi fotbalisti renumiti la echipele lor.

    • @music-hd7yh
      @music-hd7yh 4 ปีที่แล้ว +1

      Alex Hathazi sunt și alea destul de stupide

  • @san-ranxdo
    @san-ranxdo 4 ปีที่แล้ว

    Ed. Tehnologică
    Deoarece, ne învață cum să citim un ambalaj, să facem o cutie, să facem brânză cu lămâie, cum punem un șervețel pe masă, unde sunt porcii mai buni ca și carne, cum arată un porc de rasă, cum să ne facem țărani, geometrie cu elemente pt peisajistica și mai multe:)

  • @sebastianfratean
    @sebastianfratean 4 ปีที่แล้ว +4

    Mai fa un clip ,,10 materii care trebuie eliminate";)...

  • @Cantemir1
    @Cantemir1 4 ปีที่แล้ว +1

    DE ARHI-BUN-SIMT, ANDREI! Multumiri! 👍👍👍

  • @capitanulhook3697
    @capitanulhook3697 4 ปีที่แล้ว +4

    In pauză arăți clipul ăsta unui profesor(peste 10 minute:bă tu ești ăla de ai îndrăznit să îmi arăți asta?ia treci la tablă,de când ești tu mai deștept ca mine?)Înțelegeți ce zic?😒

    • @Anna-uo1ev
      @Anna-uo1ev 4 ปีที่แล้ว +1

      Profesorii fac ce li se cere, nu au nicio putere asupra sistemului de invatamant, tot ce pot face ei e sa faca ora mai interesanta, dar cam atat

    • @capitanulhook3697
      @capitanulhook3697 4 ปีที่แล้ว +1

      @@Anna-uo1ev Cred că ai dreptate

  • @andreigrigore3512
    @andreigrigore3512 4 ปีที่แล้ว +1

    Desenul facut la scoala trebuie sa aiba rolul de a dezvolta imaginata copiilor care de cand sunt mici sunt pusi in fata unui ecran si incep incet incet sa piarda orice initativa de a creea divertizment din nimic deoarece cred ca pot se pot amuza doar de pe urma youtube-ului sau desemnelor animate de pe Cartoon Network. Daca argumentul asta nu e suficient de bun vreau sa te informez ca la facultatiile de top din America studentii de la Computer Science sunt pusi sa isi aleaga cursuri de arta… pentru a le dezvolta imaginatia si implicit capacitatea de a rezolva probleme cat mai diverse… si btw. despre asta ne a vorbit un fost olimpic international la informatica care a terminat Prinston si s a intors sa isi revada profesorii din liceu asa ca nu e bullshit.
    Like daca si voi credeti sa ed. plasctica ar trebui sa hraneasca imaginatia si sa ii dea copilului cateva notiuni de baza de istoria artei… care tin pana la urma de cunoasterea arhitecturii cladirilor istorice, si nu numai, din jurul nostru si din tarile in care mergem la vacante… sa nu mai spun ca daca partea asta din materie s-ar face mai bine nu am mai vedea scris pe manastiri si cladiri istorice Maricica + Bogdan = LOVE.
    PS: L am scris initial ca reply la un comentariu si l-am pus dupa ca un comentariu separat

  • @minekratt6414
    @minekratt6414 4 ปีที่แล้ว +6

    Franceza
    Stiu engleza de ce trebuie sa invat si franceza
    Ca un francez nu e in stare sa invete engleza?!

  • @flavius-stefanoprea4261
    @flavius-stefanoprea4261 4 ปีที่แล้ว

    Ar trebui introdusă o materie care ne învața sa comunicam (sau sa schimbam materia “limba și literatura română(ești)”. In clasa a XI-a am avut plăcerea sa particip la un curs Opțional de Dezbatere, oratorie și argumentare. Am învățat să demontez argumentele false, sa gândesc logic, să îmi structurez un discurs, să formulez o idee și să o pot exprima in fata unui public extins.
    Pe Eliade nu îl mai știu, dar știu sa argumentez de ce. 👌🏼