Epictet | Eu cu cine gândesc? | Podcast cu Theodor Paleologu și Răzvan Ioan | EP 42

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 พ.ค. 2023
  • Astăzi am discutat despre Epictet și manualul său de învățături. Epictet a fost un filozof stoic în secolele I și II, în perioada Imperiului Roman. El a fost originar din Anatolia și a fost eliberat din sclavie de către stăpânul său, după care și-a deschis propria școală de filozofie. Epictet a fost cunoscut și pentru exigența și conștiința sa profesională ca profesor. Pentru el, a fi profesor era un fel de sacerdoțiu.
    Cu toate acestea, trebuie menționat că textele atribuite lui Epictet nu sunt ale sale, ci provin de la discipolul său, Arian. Epictet a fost un profesor riguros și dur, cu standarde înalte pentru el însuși și pentru studenții săi. Cu toate acestea, față de cei care nu făceau parte din sfera educației filozofice, el a fost destul de îngăduitor, tratându-i ca pe niște copii. Pentru Epictet, filozofia era goală dacă nu era însoțită de o reflecție adâncă și logică, îmbinată cu practica.
    Epictet a avut modele precum Socrate și Diogene. Despre Diogene, el vorbește cu mare respect și consideră moralitatea cinică ca fiind un ideal pe care puțini îl pot atinge. Manualul lui Epictet, care a fost transmis de Arian, este un fel de colecție de „greatest hits", un rezumat cuprinzător și concentrat al principiilor și exercițiilor filozofice ale lui Epictet. Manualul este asemănat cu un espresso ristretto, foarte concentrat și puternic.
    Unul dintre principiile de bază ale lui Epictet este distincția între ceea ce depinde de noi și ceea ce nu depinde de noi. El ne îndeamnă să ne concentrăm pe ceea ce putem controla, cum ar fi voința noastră, intelectul și starea noastră interioară, și să nu ne lăsăm influențați sau afectați de lucrurile care nu depind de noi, precum banii sau puterea. Acest principiu este esențial pentru a obține fericirea și a trăi în armonie cu natura.
    -------------------
    Casa Paleologu
    Website: paleologu.com/ro
    Facebook: / casapaleologu
    Instagram: / casa.paleol. .
    Linkedin: / 2831. .
    Theodor Paleologu
    Facebook: / tpaleologu
    Linkedin: / feed
    -------------------
    Contact: cursuri@paleologu.com
    #stoicism #cultura #istorie #latin
    ------------------------------------
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    Toate drepturile rezervate.
    (C) & (P) Fundatia Casa Paleologu
    All rights reserved. Unauthorized reproduction is a violation of applicable laws
    In order to avoid copyright infringement, please, do not upload this content on your channel
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 1

  • @dumitru827
    @dumitru827 ปีที่แล้ว

    Inainte sa poti fi liber, fii stapan pe tine insuti !