- 5
- 1 791
Muhammed Çukur
เข้าร่วมเมื่อ 4 ก.พ. 2023
Merhaba ben Muhammed Çukur, uzun yıllardır felsefeyle ilgileniyorum ve bu kanalı felsefeyle ilgili içerikler üretmek için açtım.
Spinoza'nın Tanrısı | Tanrı ya da Doğa
Merhabalar, ben Muhammed Çukur. Uzun süredir felsefe ile ilgileniyorum ve bu kanalda hem felsefe tarihi hem de çağdaş felsefe ile ilgili içerikler üretmekteyim.
Bu videoda da Spinoza'nın tanrı kavrayışını ele almaya çalışıyorum.
Bu videoda da Spinoza'nın tanrı kavrayışını ele almaya çalışıyorum.
มุมมอง: 625
วีดีโอ
Descartes Metafiziği | Ruh Beden Ayrımı | Töz Düalizmi
มุมมอง 2852 หลายเดือนก่อน
Merhabalar, ben Muhammed Çukur. Uzun süredir felsefe ile ilgileniyorum ve bu kanalda hem felsefe tarihi hem de çağdaş felsefe ile ilgili içerikler üretmekteyim. Bu videoda da Descartes'ın ruh beden ayrımını ele alıyorum.
Descartes'ın Tanrı Tasavvuru
มุมมอง 2262 หลายเดือนก่อน
Merhabalar, ben Muhammed Çukur. Uzun süredir felsefe ile ilgileniyorum ve bu kanalda hem felsefe tarihi hem de çağdaş felsefe ile ilgili içerikler üretmekteyim. Bu videoda Descartes'ın tanrı tasavvurunu ele alıyorum, varoluş ve öz ayrımı ile ontolojik argümanı açıklamaya gayret ediyorum.
Descartes'ın Epistemolojisi | Düşünüyorum Öyleyse Varım Ne Demek?
มุมมอง 3423 หลายเดือนก่อน
Merhabalar, ben Muhammed Çukur. Uzun süredir felsefe ile ilgileniyorum ve bu kanalda hem felsefe tarihi hem de çağdaş felsefe ile ilgili içerikler üretmekteyim. Bu videoda da Descartes felsefesini inceliyorum, onun epistemolojisini ve düşünüyorum öyleyse varım sözünü anlaşılır kılmaya çalışıyorum.
Ben Kimim? || Kanalın Amacı Ne?
มุมมอง 3153 หลายเดือนก่อน
Merhabalar, ben Muhammed Çukur. Uzun süredir felsefe ile ilgileniyorum ve bu kanalda hem felsefe tarihi hem de çağdaş felsefe ile ilgili içerikler üretmekteyim. Kanalda ilk etapta felsefe tarihini inceleyeceğim, kanala abone olmayı unutmayın. Twitter: x.com/97cukurmuhammed
👏
Spinoza'nın Tanrı anlayışında yer alan Natura Naturans ve Natura Naturata kavramları onun Panenteizm içinde yer almasını sağlar mı? Zihin-beden paralelizmine göre Tanrı'nın konumunu nasıl değerlendirmeliyiz?
Merhabalar, Spinoza'nın nihai olarak panteist mi panenteist mi yoksa bir ateist mi olduğu sorusu aslında doğrudan felsefi bir soru değil bana göre, bu soru daha çok felsefi fikirlerin nasıl sınıflandırılacağı ile ilgili bir soru. Taktir edersiniz ki panteizme panenteizme yahut ateizme sınırı nerede çektiğimize göre sorunun cevabı değişecek. Spinoza hususunda dünyadaki en önemli otoritelerden birisi olan Steven Nadler Spinoza'nın nihai kertede bir ateist olduğunu söyler, - hatta tartışmasız bir şekilde ateist olduğunu söyler - ülkemizde Spinoza felsefesi ile özdeşleştirilen Ulus Baker hoca da Spinoza'nın bir ateist olduğu kanaatinde, naçizane bendeniz de bu hususta bu otorite isimlere katılıyorum. Spinoza'nın bir panteist olduğunu ve panteizmin de utangaç bir ateizm olduğunu düşünüyorum. Natura Naturans ve Natura Natura kavramlarının Spinoza'yı panenteist yapmayacağı kanaatindeyim zira Natura Naturans ile Natura Naturata bir şeyi yani Tanrı ya da Doğa'nın iki farklı vechesi ve bizim tecrübe ettiğimiz Natura Naturata'dan aşkın bir Natura Naturans mevcut değil. Natura Naturans, Natura Naturata'ya içkin olan ve onu değiştirip dönüştüren dinamiklerdir. Zihin - Beden parelelizme göre tanrının konumunu nasıl değerlendirmeliyiz demişsiniz, beden ve onun düşünce sıfatı altındaki ifadesi olan zihin tanrıda var olur diyebilirim. Beden Tanrı ya da Doğa'nın bir kipleşmesidir ve Tanrıda var olur. Zihin ise bu kipin yani bedenin yine Tanrıdaki ama bu sefer düşünce sıfatındaki bir temsilidir.
Kanal oldukça başarılı. Spinoza felsefesi üzerine çalışıyorum. Bu video bazı noktaların bende aydınlatılmasına neden oldu.
Çok güzel anlatmışsınız hocam. Ama bence çoğunlukla bana saçma geldi bu konulardaki argümanlar. İnsan ve hayvanlar dışında, bir süreklilik yok bence. Bir kalemin boyu değiştiğinde aynı kalem olmaya devam edebilir, ancak yeterli sayıda özelliği değiştirildiğinde o kalem olmaktan çıkıyor. En basitinden, kalemin özü yazı yazan bir nesneyle alakalı ise, eğer kalemi tamamen parçalara ayırırsam o şey kalem olmaktan çıkacaktır. Balmumu demiştiniz, erittiğimizde balmumu olarak kalmaya devam edebilir. Ancak modern bilimin atom kavramı ile bu düşünceler baya zayıfladı bence. Atom değişebiliyor sonuçta. Hidrojen, helyuma dönüşebilir. Değişmeyen tek şey, evet uzam. O zaman uzam harici her şey değişebiliyorsa, bu şeyler aynı kalmaya devam etmiyor bence. Sadece uzam aynı kalıyor. O zaman bunu sıfat diye genelleştirmeye gerek yok, çünkü sıfat=uzam gibi bir şey oluyor. Veya ben konuyu tam anlamamış da olabilirim. Uzam dışında aynı kalan bir şey söyler misiniz? Bu konuştuklarım insan ve hayvan dışındaki varlıklar açısından bu arada. Ruha sahip olan varlıklar açısından söylenenler doğru, gerçekten değişiyor olsak da aynı kalıyoruz. Yalnızca uzam bakımından da değil bu aynılığımız.
Yorumunuz için teşekkürler Descartes Metafiziği videoma bakabilirseniz orada meseleyi daha detaylı bir şekilde ele almaya çalışıyorum. Videonun linkini bırakıyorum. th-cam.com/video/HM3NwFwWFGo/w-d-xo.html Yorumunuzda güzel bir noktaya değinmişsiniz; bilimsel gelişmeler ile felsefe arasında ciddi bir bağ var elbette, bilimsel gelişmeler belli argümanları yer yer boşa çıkarabilir ya da belli felsefi pozisyonları tümden boşa çıkarabilir.
güzen anlatım olmuş ağzınıza sağlık.
devam reis adamsin
Hayırlı olsun, yolun açık olsun.
Hayırlı olsun Muhammet
diline sağlık hocam.
ilkçağdan degil de modern cagdan basladigin icin tesekkurler
Takipte olacağız başarılar amcaoğlu
Güzel gayet keyifli
burdayız🙌
Yolun açık olsun güzel kardeşim
Çok teşekkürler ağabey :)
TH-cam un kalitesi artmaya başlamış Yolun açık olsun 🎉
@@Eays-f4n Teveccühünüz efendim ;)
Ağzınıza sağlık, çok doyurucu bir içerik olmuş. Merak ettiğim bir şey var. Descartes Açık ve seçik bilgiyi değerlendirirken "Ben"liğe dair olan bilgi ile matematikteki veya temel mantık yasalarındaki bilgiler arasında hiyerarşik bir ayrım yapıyor mu? Yoksa onlar da var olduğum bilgisi gibi temelde yer alan açık ve seçik bilgilerden mi oluşuyor?
@@mehmetalisamur5377 Sorunuz gerçekten birinci sınıf bir soru, sizin gibi kaliteli izleyiciler beni video çekmek hususunda hayli teşvik ediyor. Mantığın temel yasalarının bilgisi ile "Ben" bilgisi arasında bir epistemik statü farkı yok, ikisi arasındaki fark Descartes'e göre yalnızca keşif sırası farkı. Önce "Ben" bilgisi keşfediliyor yalnızca. Tabi şunu da belirtmeliyim ki Descartes'ın felsefi yaşamı boyunca söylediği şeyler yer yer çelişiyor; yaşlandığı ve Felsefenin İlkeleri adlı kitabını yazdığı dönemde vahyin yani incilin, mantığın temel ilkeleri ve "Ben" bilgisi gibi bilgilerden bile daha kesin olduğunu öne sürüyor. Tabi bu metninin Cizvit Tarikatı okulunda ders kitabı olarak okutulmasını istediği için bu tutumu Cizvit Tarikatına verilen bir taviz olarak yorumlayan felsefe tarihçileri de var.
TH-cam ilk defa önüme yolun bu kadar başında bir içerik üreticisi çıkardı. Açıkçası çok mutlu oldum ve kanalın potansiyelinin çok yüksek olduğun düşünüyorum. Gerçekten de bu tarz podcast olarak dinleyebileceğim aynı zamanda birşeyler öğrenebileceğim bir kanal arıyordum. Yolun açık olsun :)
@@DenizCoskun-yg4my Çok teşekkürler efendim, iltifatlarınızla mahcup ettiniz beni.
Tebrik ederimm👏👏👏👏
solve my problem
👏👏
Kısa, net ve öz. Merakla bekliyoruz hocam.
Hayırlı olsun, çok güzel bir süreç olur inşallah.
Merhabalar Muhammed. Hayırlı olsun. Haydi başlayalım!