- 18
- 25 000
Hiilipörssi
เข้าร่วมเมื่อ 27 พ.ย. 2019
Suot ovat alkuperäisintä luontoa mitä maastamme löytyy: alkujaan kolmannes maamme pinta-alasta on ollut suota. Näistä soista kuitenkin yli puolet on ojitettu. Ojitukset lisäävät vesistökuormitusta, köyhdyttävät suoluontoa, muuttavat Suomen alkuperäistä maisemaa ja kiihdyttävät ilmastonmuutosta hajottamalla turpeeseen sitoutunutta hiilivarastoa ilmakehään.
Me Hiilipörssillä ennallistamme soita. Soiden ennallistaminen on vaikuttava ja kustannustehokas luontoteko, joka suojelee Suomen vesistöjä, tasapainottaa ilmastoa ja lisää erityislaatuisen suoluontomme monimuotoisuutta. Asiantuntijamme lukeutuvat Suomen kokeneimpiin ennallistajiin.
Yrityksille ja yksityisille henkilöille tarjoamme kotimaisen ja luotettavan keino hyvittää aiheutettuja luontohaittoja. Maanomistajalle soiden ennallistaminen puolestaan on palkitseva ja vaivaton tapa osallistua Suomen ekologiseen jälleenrakentamiseen sekä palauttaa omille maille kaunis suoluonto.
Me Hiilipörssillä ennallistamme soita. Soiden ennallistaminen on vaikuttava ja kustannustehokas luontoteko, joka suojelee Suomen vesistöjä, tasapainottaa ilmastoa ja lisää erityislaatuisen suoluontomme monimuotoisuutta. Asiantuntijamme lukeutuvat Suomen kokeneimpiin ennallistajiin.
Yrityksille ja yksityisille henkilöille tarjoamme kotimaisen ja luotettavan keino hyvittää aiheutettuja luontohaittoja. Maanomistajalle soiden ennallistaminen puolestaan on palkitseva ja vaivaton tapa osallistua Suomen ekologiseen jälleenrakentamiseen sekä palauttaa omille maille kaunis suoluonto.
Viitalamminsuo Partiolaiset
Saarijärven seurakunnan omistama Viitalamminsuo ennallistettiin pääosin Suomen partiolaisten Jamboree-leirille osallistuvien kompensaatiomaksuilla. Lokakuussa 2024 partiolaisten vastuullisuusryhmä tutustui suohon Hiilipörssin tieteellisen johtajan Risto Sulkavan opastuksella.
มุมมอง: 168
วีดีโอ
Puunkorjuu Viitalammin suolla
มุมมอง 4036 หลายเดือนก่อน
Tervetuloa seuraamaan Viitalamminsuon paluuta takaisin suoksi! Tässä videossa tutustumme Viitalamminsuon puunkorjuuseen. Vaikka ympäristönäkökulmasta puunkorjuu voikin herättää katselijassa hämmennystä, on se olennainen askel entisen avosuon palauttamisessa alkuperäiseen tilaansa. Ylimääräiset puut haihduttaisivat suon vettä estäen vesitalouden palautumisen ja olisivat myös ojien tukkimistyön t...
Konetyö ojitetuilla soilla viimeistelty
มุมมอง 2.1K3 ปีที่แล้ว
Konetyö ojitetuilla soilla viimeistelty
Kuivuneen suon palautus Nurmes ja Rautavaara
มุมมอง 1.9K4 ปีที่แล้ว
Kuivuneen suon palautus Nurmes ja Rautavaara
Greta Carbon 3 Taiteilijaelämää
มุมมอง 2814 ปีที่แล้ว
Greta Carbon on Suomeen palannut Bollywoodtähti, joka on oman perintösuon myötä innostunut soiden ennallistustyöstä. Hiilipörssin ennallistustyön innoittamana hän on laittanut tavoitteekseen ennallistaa kaikki maailman suot - ja on aloittanut Suomesta.
GC OSA 1 Lyhyt versio
มุมมอง 2744 ปีที่แล้ว
Hiilipörssin elokuvatiimi ylpeänä esittää: Greta Carbon -sarja! Greta Carbon ja tuhottu perintö. Lyhyt versio. Mitä tekemistä on Bollywood-tähdellä ja suomalaisella ojitetulla suolla? Ja miksi niitä soita ylipäänsä piti ojittaa? Miten ojitetun suon palauttaminen luonnontilaan tapahtuu ja miksi se kannattaa? Greta Carbon vie katsojan absurdille matkalle suomalaiseen suopolitiikkaan ja ratkaisuke...
Greta Carbon ja perinnön palautus osa II
มุมมอง 3764 ปีที่แล้ว
Greta Carbon II, perinnön palautus Entinen Bollywood-tähti ja nykyinen suonomistaja Greta Carbon haastattelee Hiilipörssin asiantuntijoita Risto Sulkavaa ja Olli Turusta, kokee valaistumisen ja löytää uuden suunnan.
Greta Carbon ja tuhottu perintö, OSA 1
มุมมอง 5194 ปีที่แล้ว
Greta Carbon ja tuhottu perintö. Pitkä versio. Tarina siitä, miten suomalaissyntyinen Bollywood-tähti Greta Carbon saa perinnöksi suon, palaa Suomeen ja lähtee peräämään korvauksia suonsa tuhoamisesta.
Asiantuntija Risto Sulkavan luento
มุมมอง 1384 ปีที่แล้ว
Tällä videolla Risto Sulkava (FT, yrittäjä) kertoo suomalaisen suoluonnon ojitusvimman lyhyen historian ja perustelee soiden ennallistamisen välttämättömyyden osana ekologista jälleenrakennustyötä.
Asiantuntija Olli Turunen luento
มุมมอง 3134 ปีที่แล้ว
Olli Turunen (luento) Biologi Olli Turusen lyhyt luento ilmastonmuutoksen, hiilidioksidin ja suon turvevaraston yhteen kietoutumisesta koko elollisen elämän kohtalonkysymyksenä.
Hiilipörssi mikä ja miksi Risto Sulkava
มุมมอง 1564 ปีที่แล้ว
Hiilipörssin asiantuntija Risto Sulkava kertoo Hiilipörssin syntyhistoriaa, miksi Hiilipörssi on perustettu ?
Juutinsuo omistajahaastattelu Piiroiset
มุมมอง 5044 ปีที่แล้ว
Juutinsuon omistajien puheenvuoro. Juutinsuo on Hiilipörssin neljäs ennallistamiskohde kesälahdella.
Pekkasuo Koneellinen Ennallistaminen
มุมมอง 14K5 ปีที่แล้ว
Pekkasuon ojituksen historiaa ja koneellista ennallistamista. Haastateltavina omistaja Mauri Huhtala, Metsähallituksen ennallistamis-suunnittelija Sakari Rehell ja koneyrittäjä Jussi Vähäsalo. Hiilipörssi tuotantoa.
Kyllä täs menee turha työhukkaan
Onko kukaan miettinyt seuraavaa kun ilmasto lämpenee: malaria saattaa lisääntyä ja suollahan on oikein hyvä paikka horkkasääskelle...mitäs sitten tehdään? DDT: tä peliin?? Entäpä metaani eikös sinne voisi putkituksen tedä ja kerätä suokaasu ( metaani) hyötykäyttöön?
Tämäkin suo on alkujaan ollut lampi tai järvi, eikö silloin ennallistamistoimiksi parhaiten kävisi turvetuotanto. Tällöin alue palautuisi ennalleen järveksi/lammeksi turvetuotannon loputtua, kuten se on aikoinaan ollutkin. Se olisi oikeaa ennallistamistyötä.
Hei ja kiitos kommentista, mutta idea ei toimi tässä ja nyt! Viitalamminsuo ei ole historiallisella ajalla ollut missään vaiheessa järvi tai lampi. Ihan jääkauden jälkeisestä hetkestä ei pysty mitään sanomaan. Turpeen kaivaminen ja polttaminen lisäisi hiilidioksisia ilmassa voimakkaasti, joten yksi ennallistuksen tavoitteista eli hiilidioksidivuodin pysäyttäminen suolla estyisi ja muuttuisi vastakohdakseen. Uhanalaisen suoluonnon palauttamisessa kävisi samalla tavalla eli ne vähäisetkin lajit katoaisivat turvekaivoksen myötä. Vesistövaurioista puhumattakaan.
Kuhan ei vaan olisi tuo videon lopussa oleva lähes luonnontilassa oleva kohde ennallestettu alle kymmenen vuotta sitten, eikä 16 vuotta sitten tehdyltä kuten videolla sanotaan, näyttäisi minun tekemältä kohteelta.
Hei! Tämän sisällöllisen faktan osalta kysymyksen osoite on Metsähallitus, mutta nähdäkseni olimme kyllä videolla esiintyneen asiantuntijan erittäin hyvin tuntemilla kohteilla.
Hyvä että ennallistetaan. Kaikki 5/6/70 luvulla turhaan ojitetut suot saisi ennallistaa. Vaikka päällisin puolin voisi näyttää, että luonto on itse hoitanut ennallistamista, niin kuitenkin siellä ojan pohjilla saattaa päästä kulkeutumaan vesitöön avoimien ojansuun kautta merkittäviä määriä ravinteita ja maa- ja suo peräisiä ainesosia, jotka rehevöittävät ja pilaavat vesistöjä. th-cam.com/video/mpRcyjN2mAY/w-d-xo.html
Tuossa klipin ojassa on selkeät virheet tehty ojat alkavat suoraa vesistöstä mikäli siinä ei ole kysymyksessä pikkunen lampi joka yksityisomaisuutta ja tarkoitus metsittää
@@jariolavilaitila5600 Morjes! Videoklipin järvi Pohjois-Karjalassa, järviwikin mukaan koko on 47ha. Keväällä jäät vievät tuon lietelautan pois ja sitten alkaa uusi muodostumisprosessi. Nyt menneenä kesänä tuo lautta on kasvanut tavallista suuremmaksi. Olisiko syynä heinäkuussa ollut pitkä lämmin sateeton jakso?
@@suonlaidalta4779 Turvetta nousee tekojärven pohjastakin
@@jariolavilaitila5600 Joo.. turvetta varmaan nousee tekojärvien pohjistakin? Tuo videoklipin järvi on ihan luonnon järvi, hiekkarantoja, jotka ovat osittain peittyneet humukseen ihan rantakaistaleita lukuunottamatta.
Eikö nuo pitääsi peraata nuo tukos olevat ojat...
Onkohan jo tulevana kesänä rahkasammal peittäny lähteen ku tulvavedet völjää humukset ja ravinteet lähteeseen suolta
Erikoinen kysymys, kun ei suolta lähteeseen tule mitään enempää kuin ennenkään. Nyt vain kuivuminen läheiseen valtaojaan estyy. Olet varmaankin käynyt paikalla ja vaaittanut maaston kun noin varmana näet tulevaisuuden?
@@susiluoma Videon perusteella näytti että uusi kaivettu laskuoja kohti suota voi toimia toisinpäin silloin ku lumensulamisvesiä runsaasti paikalla en ole käyny ja lähteiden kunnostus on hyvää työtä oikein tehtynä
Tämä on järetöntä hommaa, olen itsekkin tehnyt tämmöistä kansantaloudelle vahingollista hommaa kun toiset hölmöläiset ovat hankkeet suunnitelleet. Onneksi on tullut kaivettua yli kymmenen tuhatta kilometriä metsä-ojaa josta sitten 30 vuoden kuluttua saadaan noin kuusi miljoonaa kuutiometriä puutavaraa. Nämä "tutkimukset" ojitusten saastuttavista vaikutuksista ovat pelkkää potaskaa, kuuluvat samaan kerhoon kuin ilmaston lämpenemisestä kerrotut "tiedot". Muistan kun oli varma "tieto" 90-luvulla että viidessätoista vuodessa maapallon keskilämpötila nousee 6 astetta.Totuus on että neljässäkymmessä vuodessa se on noussut 0.38 astetta.
Aina talouden ja raha jauhantaa hohhojaa niin kauan kun talous voittaa luonnon ja on edellä se palvelee pitkällä aika välillä kuolemaa, ihminen on ajanut luonnon rappiotilaan, ojitettu suo on äärettömän ruman näköinen ja on peruttamaton tuho luonnolle, puuta käytetään suurimmaksi osaksi lyhyt ikäisiin tuotteisiin, ihmisellä on velvollisuus korjata tuhot, en koskaan ymmärrä miksi suot piti kuivattaa, puuta ei tarvitse väkisin tuottaa missä vaan ,on ymmärrettävä rajat.
@@koura000 Suo suurenoo samoon ku autiomaa se nousoo kallionkylkeäkin ylöspäin ellei metsänomistaja ymmärrä huolehtia vesitaloudesta samoin vesistöt soistuvat umpeen aapasuolla ollut useinkin aluksi lamoi tai järvi ajatelkaa aivoilla
Hulluutta.
@@teemuhelin6525 Ei niistä ole mitenkään puutetta. "Nykyisin soita ja turvemaita on Suomessa yhteensä noin 9,08 miljoonaa hehtaaria eli 29 prosenttia maapinta-alasta". Se on tuollainen Portugalin kokoinen alue.
Congratulations! - Onnittelut koko hiilipörssitiimille!
Well done! Hienosti tehty!
Näiden videokuvien perusteella näyttäis olevan järkevämpi harventaa metsä ja aukasta ojat sitten johtaa vesi kunnollisten altaiden ja suodatuksen läpi puroon puroon tulisi kaivaa kunnon poterot taimenille ja perustaa kutusoraikot. Näin toimien olisi myönteiset vaikutukset näkyvissä jo 7 vuoden päästä.
Metsähallituksen ennallistamisen ja Pekkasuon asiantuntija vastaa: "Pekkasuolla toimia tehdään luonnonsuojelualueella, jossa päätavoitteena voidaan pitää luonnon monimuotoisuuden turvaamista. Näin siellä tavanomaisiin metsänhoitotoimiin kuuluvat puuston hakkuut ja ojien perkaamiset eivät voi tulla kysymykseen. Hiilipörssin tavoitteina ovat lisäksi hiilivaraston vähenemisen estäminen sekä vesistövaikutusten vähentäminen. Myöskään näihin tavoitteisiin pääsemiseksi harvennushakkuut ja ojien perkaamiset eivät sovellu, koska hakkuissa puustoon sitoutunut hiili vapautuisi nopealla aikataululla ilmakehään ja lisäksi ojien syventämisessä turpeeseen sitoutunut hiili lähtisi vapautumaan hiilidioksidina ja rehevimmissä paikoissa myös muina kasvihuonekaasuina. Vesistöjen tilan parantamiseksi kommentoijan mainitsemien suodattavien pintavalutusten toteuttaminen edellyttää käytännössä ojien tukkimista ainakin paikoin ja vesien ohjaamista ojittamattomille, kuivahtaneille avosoille ja nämä toimenpiteet kuuluvat Pekkasuolla toteutettuihin toimiin olennaisena osana. Laskeutusaltaiden ongelmaksi on tutkimuksissa havaittu se, että ne eivät poista ravinteita, joiden päästöt ojitetuilta turvemailta ovat viimeisten tutkimusten mukaan paljon aiemmin arvioitua vakavampi uhka vesistöille. Alapuolisen purovesistön tila on ojitusten aiheuttamien kuormitusten lisäksi heikentynyt myös puron perkaamisen vuoksi ja siellä tarvittaisiin toimia esim. kalojen kutumahdollisuuksien palauttamiseksi. Kalojen kutusorakoiden rakentaminen ja muunlainen uoman kunnostus on hoidettava jatkossa jollain muulla rahoituksella. Hiilipörssin toimenpiteet voivat vain luoda paremmat edellytykset tällaisille jatkotoimille palauttamalla luontaista virtausrytmiä ja puhdistamalla valumavesiä."
@@Hiiliporssi6433 Ymmärrän kohteet ovat yksilöllisiä eikä voi käyttää samoja keinoja kaikkialla. Sitä en kuitenkaan ymmärrä miksei mahtavaa metsäteollisuutta käytetä näissä luontokohteiden parannustöissä kumppanina onhan metsäteollisuus tehny hyvääkin työtä avatessaan uittoväyliä. Ojitus humus on myöhemmin kulkenut rännitettyä puroa alapuolisiin vesistöihin ja purot on mahdollista kivetä kalakannan olosuhteiden parantamiseksi jänkäpurot ja joet ovat yllättävän tuottavia kunhan siellä kalojen elinolosuhteet parannetaan. Kaivinkone ja metsäkone on kovettu sana oikein käytettynä kun vesistöjen tilaa parannetaan ei semmonen rauhoitettu umpeen pensittynyt puro tai joki ole tuottava ku hyttysille. Ojien avaamisella tarkoitin järkevien puron vesitilanteen turvaavien väylien avaamista koska toisella kertaa avatusta ojasta tuskin lähtee humusta yhtäpaljon ku ensimmäisen kaivun yhteydessä. Tammukka poterot voi kaivaa siihen puron kylkiin karkeampaan maalajiin niin ku luonnon lähteitäkin on rannan läheisyydessä turvaamaan kuivan vuodenajan vesitaloutta. Kaupunkilaiset saavat taimenkannan puroihin maaseudulla ei meinaa onnistua.
@@teemuhelin6525 Luonnonsuojeliat ovat täysin eksyksissä äläkää menkö sinne jängälle ku ei ymmärrys riitä. Pistäkää luonnonjoet kuntoon ja kalatiet jokiin seon haitallista tukkia niitä ojia mitä kaivettu on nykytietämyksellä onnistuu ojankaivu ilman vesistöhaittoja
@@teemuhelin6525 Ojien vesistä saa puron noin niinku keinotekosesti se tosin vaatii taitoa työt on mahdollista hoitaa niin että metsänkasvu lisääntyy ja muitakin hyötyjö saadaan
@@teemuhelin6525 Sitä kartan puoroa ois voitu parantaa vesitilanteen ja vesipuhtauden kalatalouden kannattavuutta lisäämällä. Pitäisi ymmärtää olosuhde on muuttunu ojituksen ansiosta koko alueella myös myönteiseen suuntaan. Hyvää tarkoitusta varten tehty ojien tukkiminen lisää haittoja lisäten metaanin ja hiilidioksiidin määrää siinä aikaansaadaan lisää kasvihuonekaasuja ilmakehään.